„Crna Gora mora iz himne da izbaci strofe ustaškog zločinca“

„Crna Gora mora iz himne da izbaci strofe ustaškog zločinca“

14 jula 2013

Crna_Gora241540195Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić ponovo se založio za skraćenje crnogorske himne, odnosno uklanjanje dve poslednje strofe čiji je autor ratni zločinac i saradnik ustaškog režima Sekula Drljević.

“Avet fašizma i danas visi nad Evropom, ali i Crnom Gorom”, kazao je Milić, dodajući da je zadatak SNP-a da “i poslednje tragove fašizma izbriše iz državnih simbola, odnosno crnogorske himne”.

On je, kako prenose današnji podgorički mediji, istakao da nije dobro da u himni Crne Gore i dalje budu stihovi čiji je tvorac Drljević, koji je bio pristalica fašizma.

“Nikada ne smemo zaboraviti da je borba protiv fašizma značila ne samo rat do vojne pobede, već i borbu za bolje društvo, odnosno puno i trajno iskorenjivanje fazišma”, kazao je Milić.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović takođe se ranije založio za skraćivanje državne himne, a isti stav deli i najača opoziciona stranka – Demokratski front.

Vujanović je ranije kazao da, kao predsednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom, ne može da ima razumevanja za stihove „čiji je autor čovek koji joj ne pripada“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *