„Crna Gora može da se uporedi sa najgorim diktaturama u svetu“

„Crna Gora može da se uporedi sa najgorim diktaturama u svetu“

9 maja 2013

politiken-03022011Ako Crna Gora želi da postane članica Evropske unije, a želi, moraće, pre svega, da zatvori državnu novinu, jer joj neće biti dozvoljeno da ima državni list, poručio je jedan od najpoznatijih danskih novinara i predsednik borda direktora izdavača najuticajnijeg danskog dnevnika „Politiken“ Jurgen Ejbol.

On je, u razgovoru za TV Vijesti, poručio da predsednik Vlade Milo Đukanović mora biti svestan da Brisel neće dozvoliti postojanje državnih, niti pritisak na nezavisne medije.

„Vlada bi morala da ruke drži dalje od medija. Pritisak kojem Vlada izlaže slobodne medije je strašan i u pojedinim oblastima Crna Gora može biti upoređena sa nekim od najgorih diktatura u svetu“, ocenio je Ejbol.

Kao primere je pomenuo favorizovanje provladinih medija prilikom oglašavanja državnih organa, pritisak na TV Vijesti, kao i Vladinu pomoć državnoj novini, što nije praksa u razvijenim zemljama. Takav način rada nije dozvoljen u Evropskoj uniji, i, kako je kazao, bez slobodnih medija Crna Gora neće moći u evropsku zajednicu.

„Đukanović i Vlada treba da promene stav za 100 odsto ako žele da budu u EU, i o tome nema razgovora“, poručio je on.

Upoređujući medije u Crnoj Gori sa danskim, on je kazao da se tamošnja Vlada nikad ne bi upustila u borbu protiv slobodnih medija.

„Štampa u Danskoj je potpuno slobodna i ako bi političari želeli da bilo šta intervenišu u medijima, završili bi na sudu“, kazao je on.

On je rekao da je EU veoma svesna slobode ljudi, slobode govora i slobode medija: „To će biti jedan od najvećih problema koje mora rešiti gospodin Đukanović i to neće biti shvaćeno olako u Briselu. Moraće doći do velike promene u Crnoj Gori“. On je napomenuo da on i kompanija čiji je direktor, a koja štampa tri najveća lista u Danskoj, podržava TV Vijesti i dnevni list „Vijesti“.

„Bio sam ovde već jednom i obavestićemo direktno dansku Vladu i gospodina Štefana Filea, komesara za proširenje, tako da bi gospodin Đukanović trebalo da bude svestan da ćemo budno pratiti svaki korak ove Vlade“, ocenio je on.

Ejbol je rekao da će Brisel ozbiljno pratiti stanje u Crnoj Gori, kada je reč o slobodi medija, posebno nakon „fijaska“ sa Bugarskom i Rumunijom.

„Gospodin Đukanović i Vlada bi trebalo da budu svesni da će sloboda štampe biti jedno od najvažnijih pitanja koje mora biti rešeno. Moja Vlada i novine koje ja predstavljam će podržati slobodne medije u Crnoj Gori kako bi bili sigurni da mogu da rade“, istakao je čelni čovek „Politikena“.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *