Crna Gora na putu da postane crna tačka na karti sveta

Crna Gora na putu da postane crna tačka na karti sveta

4 septembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Prema rečima crnogorskih zvaničnika, situacija u zemlji je alarmantna, zato što joj prete tifus, žutica i kolera, a u proteklim danima u Beranama se lekarima javilo oko 1.500 ljudi zbog bolesti stomaka, što znači da je zbog katastrofalnih higijenskih uslova života trenutno bolestan najmanje svaki deseti stanovnik tog naselja na severu Crne Gore.

Kako je izjavio crnogorski ministar zdravlja, uzrok epidemije nije samo u pijaćoj vodi, nego očigledno postoje i neki drugi, zasad nepoznati izvori bolesti, što po njegovim dramatičnim prognozama znači da je moguća prava katastrofa ako se u Beranama pojave i teže zarazne bolesti poput tifusa i kolere, a tada bi po njemu Crna Gora postala „crna tačka na mapi sveta“.

Ministarstvo zdravlja je za moguće širenje novih zaraznih bolesti optužilo meštane koji blokiraju lokalnu deponiju smeća, pa zato komunalna vozila ne mogu izbacivati smeće iz grada i njegove okoline. Radi se o tome da su stanovnici beranskog prigradskog naselja već godinama ogorčeni na lokalnu i državnu vlast, jer se smeće sada odlaže u blizini njihovih kuća. Pomenuta deponija se smatra najvećom ekološkom pretnjom na severu Crne Gore, s obzirom da se procenjuje da je tamo do sada istovareno čak oko 1.000.000 tona opasnog otpada, a prethodne proteste meštana povodom gomilanja tolike neviđene količine smeća u njihovoj neposrednoj blizini, policija je nasilno rasterivala.

Tamošnje političke stranke su osudile takav pokušaj prebacivanja odgovornosti na meštane, a za postojeću situaciju su optužili lokalnu i državnu vlast, rekavši da upravo oni „snose potpunu odgovornost bez obzira šta je uzročnik epidemije – voda ili smeće, jer nisu preduzeli odgovarajuće mere da do nje ne dođe“.

Inače, ova epidemija stomačne bolesti koja već danima traje u Beranama, donekle podseća na epidemiju koja je pretprošle godine zahvatila niz zemalja u Evropskoj uniji, a pre svega Nemačku. I tada su uzroci infekcije bili prilično misteriozni, a najviše se govorilo o španskim krastavcima kao uzročnikom zaraze, koji su navodno bili zatrovani bakterijom ešerihija koli. Tada je bilo na desetine žrtava infekcije, a to je izazvalo ogromnu paniku među evropskim potrošačima i haos na tržištu povrća.

Ipak, najbizarnija od svega je činjenica da je još 1991. godine Crna gora kao prva u svetu zvanično proglašena za ekološku državu, a to je zapisano i u njenom Ustavu. Na žalost, u stvarnosti to uopšte nije tako, s obzirom da po rečima ekoloških aktivista, u celoj zemlji ne postoji niti jedan funkcionalan prečiščivač otpadnih voda, pa se zato sve otpadne vode izlivaju direktno u reke, jezera i more. A deponije smeća u Crnoj Gori su smeštene čak i pored rečnih tokova, kao što je to slučaj i u Beranama.

Baš zbog svega toga, Berane ovih dana mnogi opisuju kao „grad strave i užasa“, koji je zatrpan smećem i fekalijama, kao što nikada nije bio ranije u prošlosti. Stoga, neće biti iznenađenje ako se obistine najave da će u tom gradu i formalno biti proglašeno vanredno stanje sve dok se u njemu ne popravi higijenska i zdravstvena situacija. U svakom slučaju, ukoliko se ništa ne promeni, Berane i Crna Gora su zaista na putu da postanu crna tačka na mapi sveta, kako je doslovno zavapio crnogorski ministar zdravlja. A to nikako ne bi bilo dostojno ekološke države, a pogotovo ne zemlje koja pokušava da usvoji stroge evropske standarde na polju zaštite životne sredine.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *