Црна Гора одбија Вучићев предлог

Crna Gora odbija Vučićev predlog

29 juna 2017

Inicijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna i nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta, saopštio je tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore predsednik Vlade Duško Marković.

Ideja o zajedničkom balkanskom tržištu prema trećim zemljama koju je predstavio Aleksandar Vučić, pominje se poslednjih mjeseci kao deo integrativnog procesa balkanskih zemalja, ali je za većinu neprihvatljiva.

– Svaka od zemalja Zapadnog Balkana vodi svoju ekonomsku politiku i usaglašava je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU) i njenim državama članicama. Zato je ideja ili inicijativa o formiranju zajedničkog tržišta balkanskih zemalja nerealna – saopštio je crnogorski premijer.

– Ovde nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, niti o bilo kakvoj novoj regionalnoj, političkoj i ekonomskoj zajednici. Već se radi o podršci Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana, svaka svojom dinamikom, uz jaču međusobnu saradnju postanu članice jedinstvenog tržišta EU – istakao je Marković.

Carinska unija zemalja Zapadnog Balkana neće biti ni tema sastanka narednog samita premijera država Zapadnog Balkana u Trstu, već će se razgovarati o podsticanju regionalnih ekonomskih odnosa koje zvanična Crna Gora podržava. Ovo su prihvatili svi ostali učesnici u dijalogu, rekao je premijer Marković.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Sve što smrdi na jugoslovenstvo treba odbaciti,jugoslovenstvo je nama Srbima nanelo najveću štetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *