Crna Gora: Praznih soba više nego gostiju

Crna Gora: Praznih soba više nego gostiju

27 juna 2013

12604511817245021Eh, da nije Rusa, sve bi nam zvrjalo prazno… Starija Budvanka na pitanje svoje prijateljice da li su joj sobe pune, odgovara da je ugostila samo dve ruske porodice. Ostalih osam soba u njenoj kući su – prazne.

Zvanična turistička statistika, međutim, kaže da stanje u samo predvečerje glavne turističke sezone i nije tako loše. Sara Petković iz TO Budva napominje da se na području Budvanske rivijere odmara 21.578 gostiju, što je ravno rezultatu iz istog perioda prošle godine. U hotelima ih je 12.355, a u privatnim sobama i apartmanima nešto više od 9.000. Ostali, manji broj je u odmaralištima i auto-kampovima.

Ali ukoliko se ima u vidu da samo u privatnim kućama i stanovima, od Jaza do Buljarice, po nekim procenama (niko nema precizne podatke) ima čak 100.000 kreveta, onda je jasno da je „promaja“, zaista, velika.

Severnije i južnije od crnogorske turističke prestonice mesta je na – biranje. U najposećenijem Herceg Novom i duž njegove rivijere odmara se nešto više od 10.000 gostiju. Tivat je ugostio vlasnike skupih jahti u velikoj marini „Porto Montenegro“, a ima turista i u hotelima. Kraj juna u Kotoru prolazi u znaku dolaska džinovskih kruzera koji na svojim mediteranskim turama stižu da obiđu i najstariji bokeljski grad. Tranzit, ali se isplati.

Na sutomorsko-barskoj rivijeri i području Ulcinja, slična slika. Gostiju ima (Rusa, Poljaka, Čeha, Srba…), a slobodnih soba još više.

Ono što je zajedničko za celu južnojadransku obalu jeste da su hoteli najviše popunjeni. Kako luksuzni u Budvi, Bečićima, Miločeru i Petrovcu, tako i oni s manjim brojem zvezdica, sa konkurentnim cenama i na lepim lokacijama. Kada je u pitanju privatni smeštaj – oseka.

– Gosti iz regiona, uglavnom, stižu u julu i avgustu – naglašava Nikola Radišić iz Budve, koji godinama „izbliza“ posmatra sezonska događanja.

– Ali primećujem da ovoga juna ima mnogo manje gostiju iz Srbije. I lane je bilo slično, jer su masovno stigli tek u avgustu. Čini mi se da će ovog puta, ipak, izostati u većem broju.

Radišić smatra da su prevashodno cene te koje određuju gostu odmorište. Grčka je, naročito u nekim svojim zonama, jeftinija, popularna je Turska… Hteli ne hteli, moraćemo da krešemo cene, svestan je Nikola, ističući da nije malo krevet naplaćivati osam evra u predsezoni, a 10 u glavnoj.

A Rusi, s početka ove priče, brojni su i odmaraju se u svim vidovima smeštaja. Glavni su gosti i u skupim restoranima, gde ih cene kao odlične potrošače. Najviše troše u marketima, kafićima, na plažama…

Naprosto su, u tome se svi slažu, galantni. Ali da li će Rusi, koji manje dolaze tokom vrelih dana jula i avgusta, a onda masovno stignu u septembru, izvaditi sezonu, rano je govoriti. Tek, zasad, popravljaju raspoloženje svima i hotelijerima i vlasnicima privatnih apartmana i trgovcima.

I JESU I NISU TURISTI

DUŽ čitavog Crnogorskog primorja je veliki broj vikendica i vikend stanova. Tačne cifre niko ne zna, ali se radi o desetinama hiljada. Dobar deo vlasnika su Rusi, koji su kupili nekretnine u vreme buma 2007. i 2008. godine (kupuju i sada), aod ranije su i ljudi iz Srbije, kao i gastarbajteri sa eks-jugoslovenskog prostora trgovali nekretnine. Ti objekti su puni. Među turističkim poslenicima vlada dilema: da li su oni gosti ili domaćini. Nema sumnje da su potrošači u trgovinama, ali i ugostiteljskim objektima. Troše vodu, struju, internet i ostalo. I to je, dakako, promet.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *