ЦРНА ГОРА ПРЕТИ СРБИЈИ „хуманитарном интервенцијом“!

CRNA GORA PRETI SRBIJI „humanitarnom intervencijom“!

1 jula 2017

Crnogorsko članstvo u NATO-u apsolutno nije usmereno protiv bilo koje države u regionu, pogotovo ne protiv Srbije, sa kojom su naši odnosi možda i najbolji u zadnjih 11 godina, izjavio je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Bošković očekuje da se odmah nakon formiranja srpske vlade organizuje uzajamna poseta dva ministra, njegova Srbiji, a srpskog ministra Vulina Crnoj Gori.

Nedavna izjava potpredsednika Vlade Rusije Dmitrije Rogozina da je ulazak Crne Gore u NATO uperen direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije, u stvari je bila „više poruka Srbiji, nego Crnoj Gori“, rekao je Bošković u intervjuu za Tanjug, neposredno uoči odlaska na sastanak NATO, prvi od kako je Crna Gora postala članica Alijanse.

On ističe da ovakvu izjavu Rusije ne može da opravda, niti da shvati, i da je crnogorsko članstvo u NATO-u od najboljeg interesa za samu Rusiju ako su Rusiji interes mir i stabilnost na Balkanu.

„A ako nisu, onda zaista ne vidim zašto bismo uopšte uzimali u razmatranje njihov interes“, kaže on i dodaje da se nada da će „oni u narednom periodu shvatiti da ovo što smo mi uradili apsolutno nije protiv interesa Rusije i da ćemo ove odnose, koji su sada na najgorem mogućem nivou, podići u narednom periodu“.

Bošković takođe smatra da je „interes Srbije da bude deo Severnoatlantskog saveza“ i da je „put ka Evropskoj uniji značajno olakšan prethodnim učlanjenjem u Severnoatlantski savez“.

– Svedoci smo da u Srbiji ne postoje nedoumice o tome da li su evropske integracije prioritet zemlje. Dakle, i od vlasti i od velikog dela opozicije vidimo da su opredeljeni ka evropskim integracijama, ali smo isto tako svedoci da evropske integracije teško mogu doći bez prethodnih evroatlantskih integracija. To svakako nećete čuti sa bilo koje adrese, a ja bih voleo da me demantuju i da to bude jedan model koji će negde za kasnije biti moguć, kaže Bošković i dodaje:

– Lekcije iz prošlosti su nas naučile da neutralnost nije baš opcija.

On dodaje da je ulaskom Crne Gore u Severnoatlantski vojni savez, početkom ovog meseca, stavljena tačka na eventualne teritorijalne pretenzije u regionu na ovu državu.

– Ispunjavanjem ovog spoljnopolitičkog prioriteta smo ostvarili najvitalniji državni interes Crne Gore, a to je da smo obezbedili mir i stabilnost za Crnu Goru, za njene građane. Time doprinosimo miru i stabilnosti regiona i na taj način obezbeđujemo nepromenljivost granica Crne Gore u, nadam se, jednom zaista dugom periodu, kaže Bošković.

Na pitanje da li je članstvo u NATO-u dovoljna garancija za to u slučaju da dođe do realizacije nekih geopolitičkih interesa, poput projekta „Velike Albanije“, Bošković odgovara:

– Upravo crnogorska integracija u NATO stavlja pečat na sve velikodržavne projekte na Balkanu, koji su uključivali Crnu Goru. Bilo da je reč o velikoalbanskom projektu, velikosrpskom ili bilo kojem drugom projektu, kaže on i dodaje da je „budućnost u evroatlantskim integracijama, ne samo kad je Crna Gora u pitanju, već i kompletan region Zapadnog Balkana“.

Na pitanje da li bi u nekim delikatnim intervencijama NATO-a, recimo na Kosovu, Crna Gora preispitala svoje učešće i eventualno rekla „ne“, Predrag Bošković nema dilemu:

– U dogovoru sa našim saveznicima bismo svakako, u bilo kojoj varijanti, učestvovali u bilo kojoj akciji koju NATO definiše kao zajednički dogovor svih 29 članica. Bilo da je to Kosovo, bilo da je to neki drugi deo na zemaljskoj kugli, bez obzira na naše unutrašnje političke prilike, jasan je Bošković.

On dodaje da Crna Gora mora biti „kredibilan partner kako bi očekivali s druge strane, u slučaju napada na Crnu Goru, da i oni nas zaštite u tom slučaju“.

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  Rogozin lupeta jer ne moze da brani spoljnu politiku Rusije. Ako je pristupanje Crne Gore Natotu vise udarav za Srbiju nego za Rusiju, onda bi i pristupanje Srbije Natou bilo vise udarac za neku okollnu zemlju nego za Rusiju. Koja glupava logika.

  • DUSKO says:

   RUSIJA INTELEKTUALNO VOJNO GEOSTATEGIJSKI BEZI ZAPADU I AMERICI 15 GODINA I NIKAD NEMOJ POTCENITI OGROMNU MOC RUSIJA !!! DA LI ZNAS DA AMERIKA MOLI RUSIJU DA SE POMIRE ZBOG KINE !!!

   • Zaharije Serak says:

    Ne znam samo kako intelektualno?Rusija osim naoružanja nema ništa "intelektualno" da ponudi.Ne proizvodi ništa tehnološki kurentno na tržištu.Kompletan budžet je zasnovan na prodaji eksploataciji nafte i plina????? Kada znamo,a izgleda ne znamo da su najveće zalihe nafte i plina upravo u Americi koja ih naravno ne troši u toj mjeri.Pa cijena nafte se formira na osnovu zaliha u Americi!Naravno kada govoriš o "intelektualno" ja sam prošle sedmice bio na Univerzitetu Urbana Država Illinois.Tu je najveća tehnička biblioteka na Svijetu!!!Naravno nisam siguran zadnje dvije godine ,ali to je bio broj jedan rangiran fakultet u Gradjevinarstvu u Svijetu.Ako ti kažem da je taj Univerzitet dao 35 Nobelovaca,a da ne govorimo dalje.Naravno ja znam i Rusku školu,poznajem je prije 38 godina kada sam sav uzbuđen otišao na razmjenu studenata u Moskvu.Tu sam upoznao i današnju ženu ,zavolio Rusiju,Rusiju Državu umjetnika,pjesnika,inžinjera ,doktora.....Sada ovdje u Americi vidim mnoge koji su iskolovani u Rusiji,a rade u Americi.Rusija ništa nije dobila sa njihovom pameti i kako kažeš "intelektualno"Ne,nego je iskolovala za Ameriku mnoge koji sada rade za nju.Pomisli malo i pokušaj da nadjes razlog zasto?Ja znam zasto sam ja ovdje i manje vise mogu da skromno kažem hvala.Ja nisam bio u mojoj Bosni ništa vise nego jedan od mnogih inžinjera kojih je bilo dosta.Meni je pružena šansa ,a mnogima ne.To je razlika i za mene je "intelektualno" kada osjetiš šta trebaš da uradiš da bi neko bio zadovoljan ko radi za tebe.Ja sam finansijski uredu,a nažalost mnogi u Rusiji moje edukacije ne

 2. nepodobni komentar says:

  Ako je ta humanitarna intervencija Crne Gore prema Srbiji povlačenje njenih građana iz Srbije mi Srbi smo zdušno za to da se intervencija odmah sprovede. E, jadni crnogorci, uvek su sedeli na dve stolice i priklanjali se jačem. Nikada prijatelja od njih nismo imali, sem časnih izuzetaka.

 3. nepodobni komentar says:

  Ako je ta humanitarna intervencija povlačenje crnogorskih građana iz Srbije mi Srbi smo zdušno za to. Nikada prijatelja u njima nismo imali sem časnih izuzetaka.

 4. deda mraz says:

  Pa vidite da su Rusi bili u pravu i to sami kazete da bi napali Srbiju ili Srbe na Kosovu ako vam Nato fasisti narede.

 5. Milan Stojcetovic says:

  Da li ce se ta humanitarna akcija opet zvati Milosrdni Andjeo.

 6. Za Srbiju says:

  Dokazivaće se milogorci u klanju Srba, kao najodaniji NATO vojnici, zajedno sa hrvatima i albancima.

 7. Trifun says:

  Ti NATO zlotvori i antisrpski rasisti idu na sukob jer su poceli da gube opstinu po opstinu, grad po grad. Traze eskalaciju jer se nadaju da ce tako zaustaviti svoj pad sa vlasti. Bolje je za opoziciju da ide u zatvor ako je to cijena nego da krene gradanski rat koji oni izazivaju otvoreno uz podrsku NATO hijena. Zatvor im nece smanjiti popularnost. Naprotiv.

 8. miroslav says:

  Ko je to mozak sunce ti kalaisano. Naravno da bi oni to i uradili nama samo da ih ne oduvaju s vlasti a vlast je mnogo lepa mozes da svercujes sve i svasta da pljackas Crnu Goru da bijes Srbe sve je to dozvoljeno ako si u nato. Jadnici se nadaju da ce tako da im ostane cela Crna Gora ali varaju se. Naravno da ce Srbija da ima problema sa njima jer ce nato pokusati da ih huska protiv nas. Stara neprevazidjena izreka zavadi pa vladaj. A Rusija je mnogo daleko od Crne G. To je za nju kao izmedju mrava i slona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *