Црна Гора се нада да ће гости из Албаније заменити Русе на приморју

Crna Gora se nada da će gosti iz Albanije zameniti Ruse na primorju

24 februara 2015

albanci 56476Letnja turistička sezona 2015. je pod velikim – upitnikom. Pripreme duž budvanske rivijere, ali i celog južnog primorja, koje su uveliko u toku, i te kako prate strah i neizvesnost. Naročito su izraženi kod vlasnika privatnih kuća i apartmana, čija ponuda se meri desetinama hiljada kreveta u atraktivnim objektima uz samu obalu.

Otkuda i zašto bojazan? Glavobolju donosi rusko tržište, poslednjih godina najveće i najvažnije, koje potresaju brojni problemi. Njihovi turoperatori još nisu potpisali nijedan ugovor o fiksnom zakupu privatnog smeštaja. A poređenja radi, proteklih godina su u ovo vreme kaparisali većinu objekata i to na rok od čak 120 dana. Iako bi i bilo nekih ugovora, oni bi se svodili na jedva 60 dana fiksnog zakupa. Zato je već sada izvesno da Rusi ne samo da neće biti prvi na „top-listi“ posetilaca, već će, mahom, dolaziti individualno, što znači i malo i povremeno.

Razloga za nezainteresovanost ruskih agencija je više. Kriza u Ukrajini ne jenjava. Rublja je toliko pala da im je letovanje u Crnoj Gori daleko skuplje nego prošle i naročito ranijih godina. Uz to, u Rusiji se uveliko vodi kampanja da turisti iz ove zemlje, usled krize i sankcija od strane međunarodne zajednice, odmor provode u svojim letovalištima.

Ono što se u Crnoj Gori malo pominje, a što, takođe, čini da se Rusi sve više „hlade“ je (ne)očekivano uvođenje sankcija i od strane ovdašnjih vlasti, kao i povremena antiruska „priča“, kakva je zabeležena pre koji mesec u Podgorici na bilbordima s neprimerenim porukama prema ovoj zemlji, s kojom je Crna Gora tradicionalni prijatelj.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik elitnog hotela Splendid u Bečićima Žarko Radulović, odličan poznavalac turističkog tržišta Evrope, a posebno Rusije kaže:

– Situacija je teška, prognoze nezahvalne, ali je izvesno da naš turizam može lako da sklizne u minus, mada je moguć i pozitivan rezultat. Sve zavisi od nas samih.

A šta zavisi od samih turističkih poslenika južne obale? Prema mišljenju Radulovića, to su neprestane kampanje, odnosno adekvatno predstavljanje ponude na svim evropskim tržištima, a i šire. Treba, naime, tražiti „rezervne zone“, ali nikako ne zanemarivati rusko tržište.

– Cene su najvažniji faktor – ističe Radulović.

– Skupo je i Rusima i gostima iz zapadne Evrope, koji uzgred traže i dobre hotele kojih još nemamo u dovoljnoj meri. Treba povući cenovnik u rikverc i u hotelima, a i te kako u privatnom smeštaju, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. I s nižim cenama podići – kvalitet.

Najgore je čekati i sezonu prepustiti vremenu. Upravo na to upozorava i Aleksandar Armenko, zamenik direktora TO Budva, koji predlaže vlasnicima privatnih vila i apartmana da kapacitete organizovano ponude drugim tržištima. Tu, svakako, spada i probirljivo zapadnoevropsko, kao i zemlje regiona, pre svih Srbija, BiH i Makedonija. Ali, i za bogatije Evropljane i za goste iz bivše Juge cene su veoma važne. I moraju ići – dole. Jer, najskuplji krevet je prazan krevet.

Slede prvi veliki testovi. To su centralne turističke berze i sajmovi u Berlinu i Moskvi, za koje treba pripremiti dobre „pakete“ s primamljivom ponudom. I kada su cene u pitanju i kad je reč o kvalitetu. I, dakako, avio-prevoz koji podrazumeva uvođenje „lou kost“ kompanija, čije su usluge mnogo jeftinije.

Hotelijeri na budvanskoj rivijeri su prvi reagovali. Tako je ponuda već predstavljena u Beču, Istanbulu i Bratislavi, na koju su agencije solidno reagovale. Uz moto: s nižim cenama isti ili bolji kvalitet. Slično treba da urade i privatnici, čije je udruživanje i objedinjavanje ponude nužno.

A za takve poteze i ima i nema vremena. Već krajem marta počinje letnja turistička sezona na crnogorskom primorju. Bolje rečeno njena predsezona, koja je oduvek bila veoma važna.

Gosti iz Albanije

Turistička ponuda Crne Gore, zimska u prvom redu, upravo je predstavljena u Tirani. Albanci su vrlo zainteresovani za ski-centre i ovih dana su česti gosti Kolašina i Žabljaka. Ali, oni i leti stižu na južne plaže. Tokom 2014. Crnu Goru je posetilo više od 30.000 turista iz ove zemlje ili 16 odsto više nego u 2013. Ostvarili su 111.230 noćenja. Ove godine, rečeno je na predstavljanju u glavnom gradu Albanije treba da ih bude još i više.

(Pravda)

KOMENTARI15 komentara

 1. dzaus81 says:

  Pa ovo je sasvim logičan slijed stvari. Prije nekoliko godina, zvanična vlast Crne Gore, prije nekoliko godina je priznala nezavisnot tzv. države Kosovo, ove godine, zvanična vlast je uvela sankcije Rusiji. Sasvim je logično za očekivati da većinu turista ove sezone na CG primorju čine šiptari i albanezi! Pokoji Rus, možda se tu čovjek nađe poslom, pa čak i pokoji Srbin! Srpski u ruski turisti očigledno nisu bili po mjeri Crnogoraca, možda šiptarski pak budu :)

 2. mimi says:

  pa oni za bolje i nisu

 3. Milojka says:

  shiptarke peru gace u CG - voda pocrnela!

 4. s@Ša says:

  Nije tačan redosljed razloga zašto Rusi izbjegavaju C.G. na prvom mjestu je svakako ovaj zadnji: Ono što se u Crnoj Gori malo pominje, a što, takođe, čini da se Rusi sve više „hlade“ je (ne)očekivano uvođenje sankcija i od strane ovdašnjih vlasti, kao i povremena antiruska „priča“, kakva je zabeležena pre koji mesec u Podgorici na bilbordima s neprimerenim porukama prema ovoj zemlji ! Rusi imaju sasvim dovoljno novca tako da kriza nije razlog a to će se potvrditi time što će oni samo zamjeniti odredište za ljetovanje koje je do sada bila CG sa nekim drugim,ja lično da sam na mjestu Rusa u CG ne bi otišao sve i da imam besplatan smještaj i da mi oni plate sve troškove,bio sam u Grčkoj,Bugarskoj,Turskoj sa kojima se CG ni po cijeni ni po kvalitetu usluga ne može mjeriti ni u promilima !

 5. Pravdaa says:

  Srbi ni slučajno ne idite u CG na more jer Srbi iz CG neće ići. Nek Milo Turčin ugosti svoje Šiptare.

 6. miloš says:

  Ovi i ovakvi sa gornje slike će ne samo da dođu kao turisti, nego će tamo i ostati !

 7. mihailo milošević says:

  ovo će biti skuplje jer ujedno peru čitan gornji i donji veš pa će novaca biti i više

 8. Svetislav says:

  Koji moroni. Da, siptari i isljamci kao na slici ce im izvuci turisticku sezonu?

 9. boki says:

  ma bice njima siptari domacini u crnu goru a oni ce biti gosti jos malo sacekajte sredice to "cestiti" milo.

 10. Ivan says:

  A sta nas briga u Srbiji kako ce Crna Gora da puni krevete? Cije su to pare, nase ili njihove? Use i u svoje kljuse.. pozdrav za crnogorske urednike

 11. z-i says:

  Bas im lepa reklama za cisu vodu,no tu reklamu serviraju zapadu da zapadnjaci navale na dezinfekciju vis kako se moj do mojga peru bas lepo se brckaju u vodi desinfekcije.Sifra JADAN ONAJ KO UDJE ODJE POSLE NJIH.

 12. TR says:

  Hahahahaha, za bolje goste i nisu. Uskoro ce i oni kod njih u goste.

 13. Vlado says:

  Pa normalna reakcija Ruskog turizma,crnogorci u jesen pljujete na istok a klanjate se zapadu a kad dođe proljeće onda bi zaboravili prošlu jesen,e pa jebem li ga to neide tako,sad će da vam dolaze Albanke i nudistički zapad pa ćete viđet vi prometa po hotelima.....

 14. rodoljub zaharijevic says:

  prema svecu i tropar.

 15. DžigiBau says:

  Da podsetim crna gora je okupator Boke Kotorske i Primorja i tužno je da u voljenom zavičaju moram ugostiti i trpeti neželjene... A snage za promene nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *