Црна Гора се нада да ће гости из Албаније заменити Русе на приморју

Црна Гора се нада да ће гости из Албаније заменити Русе на приморју

24 фебруара 2015

albanci 56476Летња туристичка сезона 2015. је под великим – упитником. Припреме дуж будванске ривијере, али и целог јужног приморја, које су увелико у току, и те како прате страх и неизвесност. Нарочито су изражени код власника приватних кућа и апартмана, чија понуда се мери десетинама хиљада кревета у атрактивним објектима уз саму обалу.

Откуда и зашто бојазан? Главобољу доноси руско тржиште, последњих година највеће и најважније, које потресају бројни проблеми. Њихови туроператори још нису потписали ниједан уговор о фиксном закупу приватног смештаја. А поређења ради, протеклих година су у ово време капарисали већину објеката и то на рок од чак 120 дана. Иако би и било неких уговора, они би се сводили на једва 60 дана фиксног закупа. Зато је већ сада извесно да Руси не само да неће бити први на „топ-листи“ посетилаца, већ ће, махом, долазити индивидуално, што значи и мало и повремено.

Разлога за незаинтересованост руских агенција је више. Криза у Украјини не јењава. Рубља је толико пала да им је летовање у Црној Гори далеко скупље него прошле и нарочито ранијих година. Уз то, у Русији се увелико води кампања да туристи из ове земље, услед кризе и санкција од стране међународне заједнице, одмор проводе у својим летовалиштима.

Оно што се у Црној Гори мало помиње, а што, такође, чини да се Руси све више „хладе“ је (не)очекивано увођење санкција и од стране овдашњих власти, као и повремена антируска „прича“, каква је забележена пре који месец у Подгорици на билбордима с непримереним порукама према овој земљи, с којом је Црна Гора традиционални пријатељ.

Председник Црногорског туристичког удружења и сувласник елитног хотела Сплендид у Бечићима Жарко Радуловић, одличан познавалац туристичког тржишта Европе, а посебно Русије каже:

– Ситуација је тешка, прогнозе незахвалне, али је извесно да наш туризам може лако да склизне у минус, мада је могућ и позитиван резултат. Све зависи од нас самих.

А шта зависи од самих туристичких посленика јужне обале? Према мишљењу Радуловића, то су непрестане кампање, односно адекватно представљање понуде на свим европским тржиштима, а и шире. Треба, наиме, тражити „резервне зоне“, али никако не занемаривати руско тржиште.

– Цене су најважнији фактор – истиче Радуловић.

– Скупо је и Русима и гостима из западне Европе, који узгред траже и добре хотеле којих још немамо у довољној мери. Треба повући ценовник у рикверц и у хотелима, а и те како у приватном смештају, ресторанима и другим угоститељским објектима. И с нижим ценама подићи – квалитет.

Најгоре је чекати и сезону препустити времену. Управо на то упозорава и Александар Арменко, заменик директора ТО Будва, који предлаже власницима приватних вила и апартмана да капацитете организовано понуде другим тржиштима. Ту, свакако, спада и пробирљиво западноевропско, као и земље региона, пре свих Србија, БиХ и Македонија. Али, и за богатије Европљане и за госте из бивше Југе цене су веома важне. И морају ићи – доле. Јер, најскупљи кревет је празан кревет.

Следе први велики тестови. То су централне туристичке берзе и сајмови у Берлину и Москви, за које треба припремити добре „пакете“ с примамљивом понудом. И када су цене у питању и кад је реч о квалитету. И, дакако, авио-превоз који подразумева увођење „лоу кост“ компанија, чије су услуге много јефтиније.

Хотелијери на будванској ривијери су први реаговали. Тако је понуда већ представљена у Бечу, Истанбулу и Братислави, на коју су агенције солидно реаговале. Уз мото: с нижим ценама исти или бољи квалитет. Слично треба да ураде и приватници, чије је удруживање и обједињавање понуде нужно.

А за такве потезе и има и нема времена. Већ крајем марта почиње летња туристичка сезона на црногорском приморју. Боље речено њена предсезона, која је одувек била веома важна.

Гости из Албаније

Туристичка понуда Црне Горе, зимска у првом реду, управо је представљена у Тирани. Албанци су врло заинтересовани за ски-центре и ових дана су чести гости Колашина и Жабљака. Али, они и лети стижу на јужне плаже. Током 2014. Црну Гору је посетило више од 30.000 туриста из ове земље или 16 одсто више него у 2013. Остварили су 111.230 ноћења. Ове године, речено је на представљању у главном граду Албаније треба да их буде још и више.

(Правда)

KOMENTARI15 коментара

 1. dzaus81 says:

  Pa ovo je sasvim logičan slijed stvari. Prije nekoliko godina, zvanična vlast Crne Gore, prije nekoliko godina je priznala nezavisnot tzv. države Kosovo, ove godine, zvanična vlast je uvela sankcije Rusiji. Sasvim je logično za očekivati da većinu turista ove sezone na CG primorju čine šiptari i albanezi! Pokoji Rus, možda se tu čovjek nađe poslom, pa čak i pokoji Srbin! Srpski u ruski turisti očigledno nisu bili po mjeri Crnogoraca, možda šiptarski pak budu :)

 2. s@Ša says:

  Nije tačan redosljed razloga zašto Rusi izbjegavaju C.G. na prvom mjestu je svakako ovaj zadnji: Ono što se u Crnoj Gori malo pominje, a što, takođe, čini da se Rusi sve više „hlade“ je (ne)očekivano uvođenje sankcija i od strane ovdašnjih vlasti, kao i povremena antiruska „priča“, kakva je zabeležena pre koji mesec u Podgorici na bilbordima s neprimerenim porukama prema ovoj zemlji ! Rusi imaju sasvim dovoljno novca tako da kriza nije razlog a to će se potvrditi time što će oni samo zamjeniti odredište za ljetovanje koje je do sada bila CG sa nekim drugim,ja lično da sam na mjestu Rusa u CG ne bi otišao sve i da imam besplatan smještaj i da mi oni plate sve troškove,bio sam u Grčkoj,Bugarskoj,Turskoj sa kojima se CG ni po cijeni ni po kvalitetu usluga ne može mjeriti ni u promilima !

 3. Pravdaa says:

  Srbi ni slučajno ne idite u CG na more jer Srbi iz CG neće ići. Nek Milo Turčin ugosti svoje Šiptare.

 4. miloš says:

  Ovi i ovakvi sa gornje slike će ne samo da dođu kao turisti, nego će tamo i ostati !

 5. Svetislav says:

  Koji moroni. Da, siptari i isljamci kao na slici ce im izvuci turisticku sezonu?

 6. boki says:

  ma bice njima siptari domacini u crnu goru a oni ce biti gosti jos malo sacekajte sredice to "cestiti" milo.

 7. Ivan says:

  A sta nas briga u Srbiji kako ce Crna Gora da puni krevete? Cije su to pare, nase ili njihove? Use i u svoje kljuse.. pozdrav za crnogorske urednike

 8. z-i says:

  Bas im lepa reklama za cisu vodu,no tu reklamu serviraju zapadu da zapadnjaci navale na dezinfekciju vis kako se moj do mojga peru bas lepo se brckaju u vodi desinfekcije.Sifra JADAN ONAJ KO UDJE ODJE POSLE NJIH.

 9. TR says:

  Hahahahaha, za bolje goste i nisu. Uskoro ce i oni kod njih u goste.

 10. Vlado says:

  Pa normalna reakcija Ruskog turizma,crnogorci u jesen pljujete na istok a klanjate se zapadu a kad dođe proljeće onda bi zaboravili prošlu jesen,e pa jebem li ga to neide tako,sad će da vam dolaze Albanke i nudistički zapad pa ćete viđet vi prometa po hotelima.....

 11. rodoljub zaharijevic says:

  prema svecu i tropar.

 12. DžigiBau says:

  Da podsetim crna gora je okupator Boke Kotorske i Primorja i tužno je da u voljenom zavičaju moram ugostiti i trpeti neželjene... A snage za promene nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u