CRNA GORA: Šiptari hoće opštinu u Tuzi

CRNA GORA: Šiptari hoće opštinu u Tuzi

6 oktobra 2013

Albanija zastavaPredsednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj kazao je da bi Albanci u Crnoj Gori mogli da iskažu nezadovoljstvo mirnim protestima ili bojkotom izbora, ukoliko se, kako je naveo, nastavi praksa crnogorske vlasti da ne ispunjava obećanja, prvenstveno u vezi sa statusom opštine Tuzi. On, kako prenose današnji podgorički mediji, smatra potpuno opravdanim nedavne proteste Albanaca u Njujorku protiv politike crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

„Ambijent nezadovoljstva prenosi se i u našu dijasporu, gde ima dosta organizacija koje okupljaju Albance. Mnogo naših sunarodnika bilo je tokom leta u Crnoj Gori i videli su da nema čvrstog uverenja da će biti konsultativnog referenduma, iako je obećan“, kazao je Siništaj.

Prema njegovim rečima, pitanje statusa opštine Tuzi treba da bude rešeno pre lokalnih izbora u Podgorici, koji su na proleće naredne godine.

Predsednik gradske opštine Tuzi Frano Ljuljđuraj nedavno je podneo ostavku na tu funkciju jer, kako je obrazložio, do kraja septembra nije organizovan konsultativni referendum za samostalnu opštinu, jer treba da mu prethodi stručna studija koja bi pokazala da li bi Tuzi, kao samostalna opština, bila ekonomski održiva.

Krajem septembra pojavile su se dve takve studije, ali sa potpuno suprotnim procenama – u jednoj se navodi da Tuzi, na osnovu sadašnjih parametara, kao samostalna opština ne može biti ekonomski održiva, dok se u drugoj tvrdi da formiranje samostalne opštine ima finansijsko opravdanje. Konačnu odluku da li će Tuzi dobiti status samostalne opštine doneće Skupština Crne Gore, na predlog Vlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *