ЦРНА ГОРА: Срби хоће грб Књажевине из 1905. године

ЦРНА ГОРА: Срби хоће грб Књажевине из 1905. године

21 фебруара 2015

grb2354253453Клуб посланика Демократског фронта поднео је амандман на предлог Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, тражећи, да „српски национални симболи, грб и застава, буду идентични грбу и застави Књажевине Црне Горе, прописаним члановима 38. и 39. њеног Устава из 1905. године“. Амандман су упутили посланици Нове српске демократије Славен Радуновић, Страхиња Булајић и Емило Лабудовић.

– Српски народ у Црној Гори, који је кроз векове њеног трајања већински уобличавао њен државни, културни, верски и сваки други хабитус, не пристаје и никад се неће помирити са мањинским статусом који му покушава наметнути овај режим, наводи се у образложењу.

Нерешено српско питање огледа се и у постојећој химни коју пола државе не прихвата као своју.

– Усвојен је фалсификат песме из 1883. године, која је преименована у „Ој свијетла мајска зоро“, ваљда у славу мајског референдума 2006. године. Текст актуелне химне је суштински фалсификат, који је дело усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића – каже за „Новости“ Јован Маркуш, публициста и бивши градоначелник престонице Цетиња.

ВЛАСТ „УКЛАПАЛА“ ХИМНУ

– Већина у Скупштини Црне Горе може усвојити ако хоће и химну Анте Павелића, али то не значи да се може народ натерати да устаје на такву химну – каже Маркуш. – Дрљевићева песма је, у ствари, мелодијом и речима, плагијат народне песме „Ој, јунаштва свијетла зоро“. Из песме је избачена реченица која се није уклапала у сепаратистички пројекат „Ти остала српском роду“, а додате нове строфе које су одговарале тренутним политичким интересима. Истрајавање на химни која представља плагијат плагијата ратног злочинца Секуле Дрљевића, у ствари значи истрајавање на делу програма који је у супротности управо са прокламованим европским антифашизмом.

KOMENTARI5 коментара

 1. Pravdaa says:

  Većina nas Srba iz Crne Gore ne priznajemo ovu Milovu ustašku tvorevinu jer naša Crna Gora je Država Srpskog Naroda koja mora da se vrati matici Srbiji.

 2. ZORAN says:

  У Црној Гори постоји значајна српска мањина, негде око 28% се изјаснило да су Срби-Према вестима одтамо, изложени су разним притисцима, нема им запошљавања у државним институцијама, протерују им свештенике и др.У том смислу треба да интервенише матица и заштити ту нашу мањину од тих проблема. Иначе сигурно неће бити неког уједињења.Ц.Гора своје официје и подофицире школује у Хрватској, њену војску обучавају хрватски ''часници''(не у духу љубави према Србији), полицајци се школују у Хрватској. Тако да ће за коју генерацију тамо бити заиста та Црвена Хрватска или део Албаније.

 3. Danja says:

  Zorane, ima razloga za brigu, ali ne i za predaju :-) U tijeku borba dobra i zla. Vjerujem da je svakom istinoljubivom početniku na polju geopolitike jasan omjer zla (imperijalne zločinačke Amerike) i dobra (Rusija kao istaknuti bastion slobode. Naravno, ukoliko netko misli drugačije, neka misli, ali neka ne nameće Srbiji kako treba da misli. I to je sve. Što se tiče grba, Srbi imaju povijesno i ljudsko pravo na sve što zahtijevaju. Nije li Petar Petrović Njegoš nazvao Crnu Goru "biserom Srbije". Svoje najveće djelo, "Gorski vijenac", Njegoš je posvetio "prahu oca Srbije", to jest Karađorđu, dižući vođu Prvog srpskog ustanka u vrh suvremenih evropskih ratnih velikana. U samom nabrajanju znamenitih ličnosti toga doba (pa i danas), Njegoš izdvaja dvojicu: Velingtona i Karađorđa, koji uz svoje ime vežu: prvi, titulu knez - oznaku visokog dostojanstvenika u najvišim vojnim dužnostima u zemlji, a drugi epitet "bič tirjanah" - najviše odličje i za "lafa iz grmena velikoga", a nekmoli iz onakvoga kakva je bila ondašnja Srbija, i to suprotstavljena onakvom tiraninu. Dakle, nove toponimske nacije, poput Crnogoraca, rade u korist svoje štete... rade sve ono što očekuje zlo koje želi zavladati svijetom... zbog njihove gluposti i nacionalne izdaje srpstva, Šiptarčine su pokupovale pola Crne Gore.

 4. Svetislav says:

  Samo ujedinjenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nas moze spasiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u