ЦРНА ГОРА: Срби хоће грб Књажевине из 1905. године

CRNA GORA: Srbi hoće grb Knjaževine iz 1905. godine

21 februara 2015

grb2354253453Klub poslanika Demokratskog fronta podneo je amandman na predlog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, tražeći, da „srpski nacionalni simboli, grb i zastava, budu identični grbu i zastavi Knjaževine Crne Gore, propisanim članovima 38. i 39. njenog Ustava iz 1905. godine“. Amandman su uputili poslanici Nove srpske demokratije Slaven Radunović, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović.

– Srpski narod u Crnoj Gori, koji je kroz vekove njenog trajanja većinski uobličavao njen državni, kulturni, verski i svaki drugi habitus, ne pristaje i nikad se neće pomiriti sa manjinskim statusom koji mu pokušava nametnuti ovaj režim, navodi se u obrazloženju.

Nerešeno srpsko pitanje ogleda se i u postojećoj himni koju pola države ne prihvata kao svoju.

– Usvojen je falsifikat pesme iz 1883. godine, koja je preimenovana u „Oj svijetla majska zoro“, valjda u slavu majskog referenduma 2006. godine. Tekst aktuelne himne je suštinski falsifikat, koji je delo ustaškog ratnog zločinca Sekule Drljevića – kaže za „Novosti“ Jovan Markuš, publicista i bivši gradonačelnik prestonice Cetinja.

VLAST „UKLAPALA“ HIMNU

– Većina u Skupštini Crne Gore može usvojiti ako hoće i himnu Ante Pavelića, ali to ne znači da se može narod naterati da ustaje na takvu himnu – kaže Markuš. – Drljevićeva pesma je, u stvari, melodijom i rečima, plagijat narodne pesme „Oj, junaštva svijetla zoro“. Iz pesme je izbačena rečenica koja se nije uklapala u separatistički projekat „Ti ostala srpskom rodu“, a dodate nove strofe koje su odgovarale trenutnim političkim interesima. Istrajavanje na himni koja predstavlja plagijat plagijata ratnog zločinca Sekule Drljevića, u stvari znači istrajavanje na delu programa koji je u suprotnosti upravo sa proklamovanim evropskim antifašizmom.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pravdaa says:

  Većina nas Srba iz Crne Gore ne priznajemo ovu Milovu ustašku tvorevinu jer naša Crna Gora je Država Srpskog Naroda koja mora da se vrati matici Srbiji.

 2. Ranko-Banja Luka says:

  Ako Bog da, vratićemo se jedni drugima. Nijedna muka nije trajala dovijeka.

 3. ZORAN says:

  U Crnoj Gori postoji značajna srpska manjina, negde oko 28% se izjasnilo da su Srbi-Prema vestima odtamo, izloženi su raznim pritiscima, nema im zapošljavanja u državnim institucijama, proteruju im sveštenike i dr.U tom smislu treba da interveniše matica i zaštiti tu našu manjinu od tih problema. Inače sigurno neće biti nekog ujedinjenja.C.Gora svoje oficije i podoficire školuje u Hrvatskoj, njenu vojsku obučavaju hrvatski ''časnici''(ne u duhu ljubavi prema Srbiji), policajci se školuju u Hrvatskoj. Tako da će za koju generaciju tamo biti zaista ta Crvena Hrvatska ili deo Albanije.

 4. Danja says:

  Zorane, ima razloga za brigu, ali ne i za predaju :-) U tijeku borba dobra i zla. Vjerujem da je svakom istinoljubivom početniku na polju geopolitike jasan omjer zla (imperijalne zločinačke Amerike) i dobra (Rusija kao istaknuti bastion slobode. Naravno, ukoliko netko misli drugačije, neka misli, ali neka ne nameće Srbiji kako treba da misli. I to je sve. Što se tiče grba, Srbi imaju povijesno i ljudsko pravo na sve što zahtijevaju. Nije li Petar Petrović Njegoš nazvao Crnu Goru "biserom Srbije". Svoje najveće djelo, "Gorski vijenac", Njegoš je posvetio "prahu oca Srbije", to jest Karađorđu, dižući vođu Prvog srpskog ustanka u vrh suvremenih evropskih ratnih velikana. U samom nabrajanju znamenitih ličnosti toga doba (pa i danas), Njegoš izdvaja dvojicu: Velingtona i Karađorđa, koji uz svoje ime vežu: prvi, titulu knez - oznaku visokog dostojanstvenika u najvišim vojnim dužnostima u zemlji, a drugi epitet "bič tirjanah" - najviše odličje i za "lafa iz grmena velikoga", a nekmoli iz onakvoga kakva je bila ondašnja Srbija, i to suprotstavljena onakvom tiraninu. Dakle, nove toponimske nacije, poput Crnogoraca, rade u korist svoje štete... rade sve ono što očekuje zlo koje želi zavladati svijetom... zbog njihove gluposti i nacionalne izdaje srpstva, Šiptarčine su pokupovale pola Crne Gore.

 5. Svetislav says:

  Samo ujedinjenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nas moze spasiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *