Црна листа

Црна листа

10 јуна 2015

Ljiljana Smajlović 4536Пише: Љиљана Смајловић

Јесте ли знали да и Удружење новинара Србије има своју црну листу? Зачас посла смо је саставили од имена посланика у Скупштини Србије који су у лето 2009, по кратком поступку и ни питајући новинаре, изгласали сраман медијски закон који је Уставни суд само неколико месеци касније морао да укине.

Тај акт је у једноме био веома сличан оном озлоглашеном Милошевићевом закону из 1998. године (или Вучићевом, како га данас радо зову, јер је актуелни премијер тада био министар информисања). Само десет година после Милошевића и Млађан Динкић се досетио да је Србији потребан акт по ком је медије могуће гасити по хитном поступку. И док је Милошевић правио закон за „Европљанин” Славка Ћурувије, чија је имовина за 48 сати конфискована, дотле је Динкић на зуб узео Рају Родића и његов „Курир”. На таласу демократије која је дошла после петооктобарских промена „Курир” нису ни морали да гасе. Довољна је била претња законом и хапшење Раје Родића да се уређивачка политика његовог таблоида усагласи са жељама власти. Европа за то време није ни трепнула.

Читалац се свега тога вероватно сећа. Ипак, замислите запрепашћење новинарске бранше када смо у недељу на Телевизији Б 92 открили да четири уредника и новинара угледних београдских гласила, који су те вечери „решетали” шефа српске дипломатије баш као што је у претходној емисији премијер Вучић „решетао” њихове колеге, ни кроз маглу не могу да се сете да је 125 посланика Скупштине Србије пре само шест година изгласало драконски медијски закон, а знали су да крши и Устав Србије и члан 9 Европске конвенције о људским правима.

Узалуд је Ивица Дачић покушао да на ову епизоду у новијој историји Србије подсети младог колегу који је изгледа наследио некадашњи недељни термин Оље Бећковић. Њега и његове угледније и старије колеге више је занимало како ће Дачић да одговори на афере из таблоида. Није дозволио шефу социјалиста да подсети на то како је одбио да гласа за срамни закон. Задихано је два пута питао: „Хоће ли се појавити Ваше слике на плажи са Мишом Бананом?”

Не знам ко је био на плажи са Бананом и не знам је ли таква слика доказ кривичног дела, али знам да су депеше „Викиликса” потврдиле да је Млађан Динкић уценио Бориса Тадића да ће му срушити владу ако не пристане на неуставни закон; знам да је то знала цела дипломатска чаршија и „tout Belgrade”, да је то знало и оних 125 посланика Скупштине Србије чија имена се налазе на црној листи УНС-а.

Многи људи са црне листе данас су се преметнули у борце против цензуре. Неке моје колеге биле су 2009. равнодушне што „проевропска” влада „дави” слободу говора, надајући се да ће успут да „придави” и конкурентске таблоиде.

То тако не бива. Таблоиди су преживели, а новинарство се „дави”. Кога сад да ставимо на црну листу?

Док о томе мислимо, дозволите да искажем поштовање Ивици Дачићу. Он се 2009. барем није правио мртав.

(Политика)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. cofi says:

    a sto ne pominje sta kaze Vikiliks o tome kako je Tadic po nalogu ambasade vrbovao njenog premijera i stvorio sns?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u