ЦРНА СМРТ: Где су ови руски борци тамо је — победа!

CRNA SMRT: Gde su ovi ruski borci tamo je — pobeda!

4 decembra 2017

Ove nedelje u Rusiji je obeležen Dan morske pešadije. Taj rod vojske je u ovoj zemlji stvoren pre više od 300 godina, za vreme Petra Prvog. Ruski marinci su tokom cele svoje istorije važili za neustrašive borce, zbog čega su ih prozvali — „crna smrt“. Pripadnici tih jedinica nastavljaju slavnu tradiciju svojih prethodnika.

Dan morske pešadije je zvanično utvrđen 1995. godine u znak sećanja na ukaz Petra Prvog o formiranju prvog u Rusiji morskog puka, izdatog 27. novembra 1705.

Praznik je obeležen u Tihookeanskoj, Severnoj, Baltičkoj, Crnomorskoj i Kaspijskoj floti, kao i u antiterorističkim jedinicama na brodovima.

Komandant Vojno-pomorske flote, admiral Vladimir Koroljov, uveren je da će morska pešadija, i posle više od tri veka od svog osnivanja, nastaviti da jača profesionalizam, potvrđujući svoj status elitnih jedinica u Oružanim snagama Ruske Federacije, i da će i ubuduće biti u stanju da obavlja i najsloženije zadatke.

On je rekao da se „morska pešadija nalazi u fazi aktivne modernizacije“, što je čini savremenom i efikasnom, a opremljenost arktičkih jedinica omogućava „efikasno ispunjavanje zadataka na visokim geografskim širinama, u uslovima niskih temperatura“.

„Istorija ruske morske pešadije traje već 312 godina. To je slavna pobednička istorija, koja inspiriše marince da obavljaju svoje zadatke u ime domovine i svete andrejevske zastave“, naveo je Koroljov.

Morska pešadija se s pravom smatra delom elite Oružanih snaga Rusije, zajedno sa desantnim jedinicama i jedinicama za specijalne operacije.

Tokom svoje duge istorije ruski marinci su učestvovali u stotinama odlučujućih bitaka i ostali su upamćeni po junačkim podvizima. Između ostalog, zaslužni su za pobede protiv švedske vojske kod Ganguta i turske vojske kod Češmi, opsadu Ismaila i Krfa, odbranu Port Artura i Sevastopolja. Pokazali su ogromno junaštvo tokom dva svetska rata i oružanih sukoba poslednjih decenija.

Nadimak „crna smrt“ nisu slučajno dobili. Tako su ih, tokom Drugog svetskog rata, prozvali nemački okupatori, koji su bili prestravljeni načinom na koji ruski marinci ratuju, a taj naziv su im nadenuli zbog crnog kaputa i neverovatne hrabrosti. Čak i kada su čitavu Crvenu armiju preobukli, morska pešadija je zadržala svoje prugaste potkošulje, tzv. „teljnjaške“, i mornarske kape. U borbu su išli razdrljenih grudi, držeći u zubima crne trake svojih kapa.

Savremena morska pešadija ruskih Oružanih snaga je visoko mobilna, opremljena je savremenom tehnikom i naoružanjem, obučena je za razne desantne operacije na moru i kopnu, a njihov glavni zadatak je odbrana nacionalnih interesa Rusije u svim morskim pravcima.

„Crne beretke“ su redovni učesnici svih velikih vojnih vežbi i manevara u Rusiji. Oni rešavaju zadatke u mnogim regionima zemlje, od Arktika do Dalekog istoka. Njihov slogan je: „Tamo gde smo — tamo je pobeda!“.

(Sputnik)

KOMENTARI3 komentara

 1. doktor says:

  Da, čuvena morskaja pjehota i moto 'Tam gdje mi - tam pobjeda'. Za one koji nisu upoznati, 2010 je odeljenje morpjeha (MORskoi PJEHotniki)oslobodilo ruski tanker 'Moskovski univerzitet', koji su prethodno zarobili somalijski pirati, tako da su u noćnoj akciji ubili jednog, a zarobili ostale i oslobodili članove posade tankera. Pirati su potom ostavljeni u čamcu par stotina kilometara od somalijske obale, vise nikada nisu pronadjeni, a pojedini izvori na zapadu su tvrdili da su ih Rusi pobili, sto Rusi odlucno demantuju. Ceo dogadjaj je predstavljen u odličnom akcionom filmu ' 22 minuta'

  • Hruscov says:

   Svaka cast na tekstu.

 2. goran says:

  Drugovi nepobedivi neka dodju malo na Kosovo, a ne bi bilo lose da pomognu svojoj braci, ukrajinskim Rusima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *