ЦРНА СО је НАЈМОЋНИЈИ ЛЕK на свету! Узима се по зрно и у РУСИЈИ се чува као БЛАГО

CRNA SO je NAJMOĆNIJI LEK na svetu! Uzima se po zrno i u RUSIJI se čuva kao BLAGO

19 oktobra 2020

Četvrtkova so jača od svih bolesti, a čuva se u platnenim kesicama iza ikona i koristi bukvalno po zrnce.

Oduvek su Sloveni verovali da je Veliki četvrtak pred Vaskrs poseban dan kada bi svaki pravoslavac trebalo da se reši svega suvišnog. I suvišnih dobara, i hrane, i rakije, i kilograma a iznad svega – zla i greha.Tog dana su se u staroj Carskoj Rusiji ložile peći da bi se pripremao moćan lek koji čisti telo od svih bolesti, a kuću od svakog zla. Običaj je ostao sve do Oktobarske revolucije, a danas se ovaj lek za sve bolesti priprema na Svetoj Gori i u tradicionalnim sredinama u Rusiji.

Čudotvoran lek je zapravo so. Nosi naziv Četvrtkova so, jer se pravi samo četvrtkom. Crne je boje, zbog čega je i nazivaju crna so. Dodaje se u hranu u zrncima, veoma malo, tokom nečije bolesti i garantuje – ozdravljenje i ljudima i životinjama. Ona, kažu, leči i telo i duh.

Rusi ovu so prave i običnim četvrtkom. Takva so nije toliko moćna kao ona pred Vaskrs, ali ima dovoljna jaka isceljujuća svojstva.

Ruski monasi na Svetoj Gori svake godine u četvrtak pred najveći hrišćanski praznik prave ovu so, u isto vreme kada pripremaju vaskršnje kolače i jaja. Njome čuvaju svoje zdravlje i teraju sve nevolje i jad od manastira.

Oni je prave tako što izmešaju krupnu so sa grubo mlevenim brašnom od kukurza u koju dodaju malo kuhnjske soli i vodu. Smesa treba da bude kao hleb, tako se i zameša. Zatim se uvije u platnenu krpu i dobro obavije kanapom, kao što se, recimo, prave kobasice. Kada se vatra koja je pre toga rasplamsana, stiša i ostane samo žar, „kobasice“ od soli se zatrpaju u žar. Ostave se da izgore tokom noći. Sva nečistoća iz izmešane soli će sagoreti i ostaće samo – četvrtkova so.Sutradan je već spremna za korišćenje. Stavlja se u posebne kutije i platnene vrećice i čuva iza ikona. Uzima se u zrncima, tokom cele godine. Obavezno se stavi u ćošak koje srnce da čuva kuću od svakog zla. Kada se neko razboli u jelo se stavlja četvrtkova so.

Ne preporučuje se da se mnogo koristi, jer ima ukus jaja. Nije prijatna za jelo, a i izuzetno je dragocena da bi se koristila kao zamena za običnu kuhinjsku so. Specifičan ukus jaja je ujedno pravi pokazatelj da li ste je dobro napravili. Ako ne miriše na jaja – recept nije uspeo. Četvrtkova so nije slana, tek malo se oseća ukus soli.

Četvrtkova so koja postane vodenasta tokom čuvanja – smatra se nesrećom koju je porodica uspela da izbegne. Ona se pažljivo skuplja, stavlja se ispod vode i ispire ili se baca u reku.

Kada u kuću dođe bolest, uzima se zrno i leče se ukućani. Koristi se i za preventivu. U čašu vode rastvori se zrnce ove soli i pije. Da bolest i zlo ne dođu.

  • Ruskinje su koristile, a neke koriste i danas, četvrtkovu so za održavanje lepote.
  • Ruske bake su u vodu za umivanje i kupanje dodavale malo četvrtkove soli. Verovale su da uz pomoć nje postaju privlačnije.
  • Zrnce soli stavljalo se u džep putniku koji je išao na dalek put da se zdrav i srećan vrati.
  • Zrnce četvrkove soli su žene stavljale ispod uzglavlja bračnog kreveta da bi se izbegle svađe.
  • Deci se krišom stavljalo u mleko da ne bi bila neposlušna.
  • Mladencima se četvrtkova so rastvarala u piće da bi imali zdrav porod.
  • Četvrtkova so u ruskoj tradiciji ima moć da izleči bolesti i da zasustavi zle misli.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Suverena says:

    Vrlo interesantan članak! Slučajno sam u Australiji videla kako oni leče konjuktivitis (zapaljenje očne šlajmne kožice) - operu oko s slanom vodom od morske čiste soli! Naša izreka staviti sô na ranu, najverovatnije dolazi iz starih vremena kad nije bilo antibiotika i kad su se rane, infekcije, zapaljenja... lečile upravo morskom solju koja najverovatnije ima dezinfekcionu moć! Kad hoćemo da ubijemo biljke - dodamo sô, i nema života tu gde se slano tlo pojavi - sve umire! Sodoma i Gomora su regioni s gorkim, otrovnim solima gde ništa ne raste i nema života u mrtvom moru, upravo zbog soli - ali, more dezinfektuje i leči psoriazis! Koncentracija joda u moru je dovoljna da dezinficira kožu (ako nema zagađenja, naravno)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *