
Црне или зелене, по чему се разликују маслине?
17 јула 2017Многи можда не знају, али црне маслине су заправо само – дозреле или презреле зелене маслине. Оне се беру у новембру и децембру, за разлику од зелених које се беру барем месец или два раније.
Што дуже маслина зри, њена боја се мења: од зелене до рубин црвене, а затом на ред долазе тамни тонови љубичасте боје, односно оно што на крају зовемо – црне маслине.
Зелене маслине имају компактније и сочније месо, а по укусу су свежије и некако слађе. Црвенкасте су убране тачно у тренутку зрења, а црне би се могле назвати презрелима.
Што су маслине тамније, то им је месо мекше, а укус интензивнији и горчи. Црне маслине дају уље златније боје, са нешто мање горчине, али сам плод, кад је већ сазрео, има мање антиоксиданса.
Маслине, и зелене и црне, садрже бројне антиоксидансе. Нека истраживања су потврдила да имају и својства која спречавају развој одређених врста тумора.
Имају пуно витамина, нарочито витамина Е, а и материја које чувају крвни систем.