ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ: Милиони избеглица стизаће у Европу годинама

CRNE PROGNOZE: Milioni izbeglica stizaće u Evropu godinama

9 novembra 2015

migranti-pokusavaju-da-iz-makedonije-udu-u-srbiju-pa-u-eu-foto-reuters-1435013540-685291Šezdeset miliona izbeglih i raseljenih u svetu najveći je ikad zabeležen u istoriji, a stručnjaci procenjuju da će narednih godina i dalje rasti.

U Nemačkoj i Švedskoj gore migrantski kampovi, Hrvatska i Slovenija razmenjuju diplomatske šamare zbog prebacivanja izbeglica iz jedne države u drugu, podižu se ograde na granicama, angažuju dodatne policijske i vojne snage u zemljama u koje su nekada građani EU ulazili samo s ličnom kartom.

Evropa već gubi tlo pod nogama pred talasom migranata, ali onespokojava to što stručnjaci upozoravaju da je ovo tek početak, navedeno je u članku objavljenom u „Njujork tajmsu”. Broj izbeglica koje žele da se domognu Starog kontinenta ne treba meriti stotinama hiljada, već milionima, napisao je nedavno na svom tviter nalogu Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Iako smo već sa neverovatnih 60 miliona izbeglih i raseljenih u svetu dosegli brojku prvi put zabeleženu u istoriji, prognoze kažu da smo, u stvari, tek na početku te crne statistike i da će u godinama koje dolaze broj izbeglih rasti. Ne nazire se kraj ratnih sukoba u Siriji ili Avganistanu, neizvesno je hoće li militantne grupe koje haraju Bliskim istokom i severnom Afrikom, poput Islamske države ili Boko Harama, konačno biti zbrisane ili će, naprotiv, još više ojačati, a tek je na dugom štapu kada će u zemljama godinama razaranim unutrašnjim i spoljnim ratovima i sukobima poput Iraka, na primer, biti moguće voditi normalan, pristojan život.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *