ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ НАЈПОЗНАТИЈЕГ КЛИМАТОЛОГА: „Србија ће једина на Балкану…“

CRNE PROGNOZE NAJPOZNATIJEG KLIMATOLOGA: „Srbija će jedina na Balkanu…“

29 maja 2017

Jedan od vodećih svetskih klimatologa Parag Kan, viši naučni saradnik u Centru za Aziju i globalizaciju na Univerzitetu u Singapuru, upozorava da bi Evropa mogla ozbiljno da bude pogođena klimatskim promenama.

Ako temperatura bude viša za četiri stepena, doći će do povećanja nivoa svetskih mora za čak dva metra.

To znači da će obalna područja biti poplavljena, a reč je o prostorima na kojima žive stotine miliona ljudi.

Evropa će se tada polako pretvoriti u pustinju, dok bi severna Kanada, Skandinavija i Sibir mogli postati svjetske žitnice, te novi dom za stotine miliona izbjeglica, navode naučni portali.

Prema tom scenariju, Hrvatska, Slovenija i BiH postaće pustinje u kojima život više neće biti moguć. Istra će završiti pod morem, a jedino će Srbija imati potencijal kao izvor geotermalne energije.

U slučaju porasta temperature, azil za većinu stanovništva postaće Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija. To će praktično biti jedina naseljiva područja na svetu.

(Kurir)

 

KOMENTARI4 komentara

 1. micky says:

  Da bi se cetiri stepena podigla temperatura potrebno je barem 200 godina da se izduvnim gasovima otvori Ozonska rupa. u atmosferi. Naravno to je ako samo gledamo zemlöju kao planetu i bez astronomskih poremecaja.

 2. kuka says:

  U slučaju drastičnog porasta temperature, do kog sigurno neće doći, nivo mora bi se toliko podigao da bi nepotopljene opstale samo visoke planine, što će reći da Britanija, Novi Zeland itd. ne bi preživele. Po ovom se vidi koliko je ova prognoza pouzdana. Svakog dana nas zasipaju nekim katastrofičnim scenarijima kao madjioničari što jednom rukom mašu da ne bismo primetili da nam drugom iz džepa izvlače novčanike.

 3. Milan says:

  Prodajem hektar livade pored Beograda, ima bunar i dobru vodu, cena osamsto hiljada eura. Ko hoce da se pripremi na vreme eto prilike.

 4. Dragoslava says:

  Stvarno je glupo da se kaje da the Britanija, I Zenlandija ostale posle toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *