ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ НАЈПОЗНАТИЈЕГ КЛИМАТОЛОГА: „Србија ће једина на Балкану…“

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ НАЈПОЗНАТИЈЕГ КЛИМАТОЛОГА: „Србија ће једина на Балкану…“

29 маја 2017

Један од водећих светских климатолога Параг Кан, виши научни сарадник у Центру за Азију и глобализацију на Универзитету у Сингапуру, упозорава да би Европа могла озбиљно да буде погођена климатским променама.

Ако температура буде виша за четири степена, доћи ће до повећања нивоа светских мора за чак два метра.

То значи да ће обална подручја бити поплављена, а реч је о просторима на којима живе стотине милиона људи.

Европа ће се тада полако претворити у пустињу, док би северна Канада, Скандинавија и Сибир могли постати свјетске житнице, те нови дом за стотине милиона избјеглица, наводе научни портали.

Према том сценарију, Хрватска, Словенија и БиХ постаће пустиње у којима живот више неће бити могућ. Истра ће завршити под морем, а једино ће Србија имати потенцијал као извор геотермалне енергије.

У случају пораста температуре, азил за већину становништва постаће Нови Зеланд, Велика Британија, Скандинавија, Гренланд и сјеверна Русија. То ће практично бити једина насељива подручја на свету.

(Курир)

 

KOMENTARI4 коментара

 1. micky says:

  Da bi se cetiri stepena podigla temperatura potrebno je barem 200 godina da se izduvnim gasovima otvori Ozonska rupa. u atmosferi. Naravno to je ako samo gledamo zemlöju kao planetu i bez astronomskih poremecaja.

 2. kuka says:

  U slučaju drastičnog porasta temperature, do kog sigurno neće doći, nivo mora bi se toliko podigao da bi nepotopljene opstale samo visoke planine, što će reći da Britanija, Novi Zeland itd. ne bi preživele. Po ovom se vidi koliko je ova prognoza pouzdana. Svakog dana nas zasipaju nekim katastrofičnim scenarijima kao madjioničari što jednom rukom mašu da ne bismo primetili da nam drugom iz džepa izvlače novčanike.

 3. Milan says:

  Prodajem hektar livade pored Beograda, ima bunar i dobru vodu, cena osamsto hiljada eura. Ko hoce da se pripremi na vreme eto prilike.

 4. Dragoslava says:

  Stvarno je glupo da se kaje da the Britanija, I Zenlandija ostale posle toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u