Црни дани Белог двора

Црни дани Белог двора

12 јуна 2015

rep-dvor_620x0НЕКАДА место за дивљење, Бели двор на Дедињу, сада је руина. Кров прокишњава. Делови фасаде отпадају. Зидове, али и вредне уметнине и намештај једе влага. Двор већ шест година нема грејање, исто толико је без воде. Због небезбедних инсталација струја је искључена, ради само неколико сијалица. Уколико се ништа не предузме, ово здање ускоро неће смети да се користи.

– Тужан сам док гледам како наша кућа пропада – поверио нам се престолонаследник Александар Карађорђевић. – Питам се колико ће коштати реконструкција двора, када све у њему пропадне!? И да ли ће уопште бити могућа!?

Осим неколико просторија у приземљу, унутрашњост зграде је у тако срамном стању да није за приказивање. Многе просторије нису безбедне за боравак. Шест година у Белом двору нико није спавао!

– Последњих 60 година готово да ништа није рађено на згради – говори Никола Станковић из Канцеларије престолонаследника Александра Карађорђевића. – Они, који би требало да воде рачуна о овом споменику културе, као да су га заувек напустили.

Откако су се Карађорђевићи вратили у ово здање, финансирање његовог одржавања предмет је многих расправа и политичких игара. Новац се „преливао“ и расипао у време када су на власти били „монархисти“, а чим су отишли финансирање готово да је прекинуто. Док су се раније трошили милиони евра, ове године из републичког буџета добиће 34 милиона динара.

Подстанари Карађорђевићи тврде да је тај новац довољан за чишћење и ситне поправке, а не за реконструкцију која је хитна и неопходна.

– Буџет је све мањи, а проблеми све већи. Влага и мемла видљиво прете уметнинама. Забринути смо за опстанак вредне уметничке збирке – каже Татјана Бабац из Канцеларије. – Слике се смештене у две просторије које се не греју. Реч је о веома вредним делима, од којих су нека нулте категорије.

Уз комоду са књигама, у библиотеци, избија влага. На полицама су вредна дела од 17. века, па до наших дана.

– Влага је уништила многе књиге – прича Татјана Бабац. Бели двор је много запуштен. Кроз кров од белог стакла буквално лије вода у један од салона, коју запослени у кишним данима све време скупљају. У подруму је влага појела таваницу, из које вире даске, и зидове, који се круне. Парни котао за грејање је зарђао, а његове цеви су пред пуцањем. У приземљу, у Златном салону, главни стубови су попуцали. У краљевским апартманима малтер са зидова отпада. На улазу су попуцали стубови, део крова се урушио, јер зграда тоне и криви се.

– Највећа штета је неодржавање – објашњава Александар Марковић, шеф обезбеђења. – Некада је о дворском комплексу бринуло стотинак људи, а сада је овај посао пао на нас неколико.

Влага и трулеж су нагризли прозоре и врата која воде на терасу. Светларник је сив и прљав од трулежи која је захватила зидове и од рђе на крову.

У последњих десет година за одржавање дворова из републичког буџета је дато нешто више од 7,7 милиона евра. Тај новац је потрошен на текуће одржавање, плате запосленима, изложбе и књижевне вечери, али не и за реконструкцију.

ОГРОМНО ИМАЊЕ

Дворски комплекс налази се на врху Дедиња. Окружен је шумом и простире се на површини око три пута већој од Калемегдана или 268 фудбалских терена. Када се уђе у комплекс прво се примети огромна шума, односно парк.

– У време док је дворски комплекс користио Јосип Броз Тито огромно имање уређивала су 33 баштована. Исти тај посао сада ради само њих троје – прича Бабац.

ДРЖАВА ВРАТИЛА ДУГ

Пре извесног времена процурила је вест да Карађорђевићи само за струју дугују више од шест милиона динара. Радници Електродистрибуције у овом случају нису поступили као према осталим грађанима, којима због много мањих дуговања свакодневно секу каблове.

– Проблем је решен – каже Никола Станковић. – Ушло се у репрограм, а и држава је у међувремену вратила новац Карађорђевићима. Они су, наиме, уместо да плате струју, дали новац за сахрану четворо Карађорђевића на Опленцу. Држава им је тек недавно тај новац вратила.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u