ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ! НАТО шаље хрватску војску на Косово да чува Србе!?

ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ! НАТО шаље хрватску војску на Косово да чува Србе!?

19 октобра 2020

Хрватска ће од наредне године утростручити војно присуство на Косову и Метохији уколико Влада и парламент те земље буду прихватили предлог да се у састав КФОР по први пут упути борбена пешадијска чета.

Садашњи контигент те земље на Косову чини 38 људи са два транспортна хеликоптера Ми-17 и штабним официрима. Загреб је укључен и у развој такозваних Косовских снага безбедности (КСБ) кроз рад НАТО тима за везу и саветовање (НАЛТ).„Наш контигент би до почетка 2021. године требало да броји 145 припадника. Чекамо да се донесе одлука свих оних институција у Хрватској које морају донету ту одлуку…Ми имамо већ доле нашу ваздухопловну компоненту, војно-обавештајну компоненту и национални елемент подршке“, изјавио је командант Хрватске копнене војске генерал Борис Шерић на вежби „Способност 20“.

На тој вежби одржаној прошлог месеца оцењивана је и обученост моторизоване чете који би требало да буде упућена у КФОР. Она ће 2021. године бити у статусу спремности за покрет (станд бy).

Аналитичар портала Обрис Игор Табак наводи да још није извесно да ли ће Загреб повећати свој контигент на Косову и Метохији 2021. јер та тема још није дошла пред парламентарну процедуру.

„Хрватска није једина НАТО држава која тамо учествује и то није активност која би у Хрватској будила неку посебну пажњу и емоције. Таква мисија је уједно и битно мање опасна од, рецимо, Авганистана“ додаје он.

Портал Обрис подсећа да за додатно ангажовање око 100 хрватских војника треба обезбедити подршку Владе, ресорног скупштинског одбора и парламента али и процењује да је то нешто што би, по свему судећи, „морало да се догоди до краја године“.

Уколико Загреб буде појачао контигент у терористичкој творевини Косово то би значило прикључивање тренду јачања присуства регионалних војски у тој мисији. Оне сада имају знатан удео у односу на укупну бројност КФОР-а која износи 3.419 људи.

Мађарска у тој мисији има 418 војника, Словенија 271, Грчка 119 и Румунија 53 и Црна Гора једног официра. Најновији контрибутор је Северна Македонија која је на Косово 17. октобра упутила 44 војника. Будимпешта је већ раније исказала амбицију да преузме руковођење КФОР-ом и ојачала бројност контигента.Загреб би повећаним ангажманом у лажној држави добио додатну референцу у оквиру НАТО и могућност да у условима нискоризичне мисије какав је КФОР унапреди капацитете прилагођене потребама Алијансе.

Хрватска иначе од раније има веома развијене односе са властима у Приштини у области безбедности, пре свега на плану обуке и школовања, а на тај начин додатно се унапређује и обавештајно делоање у региону.

За разлику од Србије која се због војне неутралности налази ван безбедносних механизама, Хрватска тако настоји да додатно учврсти своју позицију у регионалним оквирима, у оквиру сарадње коју већ има са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом.

(balkansec.net)

KOMENTARI4 коментара

 1. Avangard-Kinzal says:

  Će KROmanjonci moći da izdržavaju ta 38 vojovnika, mislim s obzirom na propast njihove države u ekonomsko-demografskom smislu? Valda uspeju, uz dodatno zaduživanje će to ići, a i uz daljnje zatezanje "okolopojasnog zatezala"😄😄😄

  • Željko says:

   Htjeli ste veliku Srbiju a dobili ste de facto veliku Hrvatsku!

 2. Ivana says:

  Čuvat će Srbe kao i u Krajini nego kad će srpska voska da krene čuvati Slovence u Zagorju kojima treba dati autonomiju bar pola zagorja ili Istru i Dalmaciju Italijanima, Međimurje Mađarima, Krajinu Srbima itd. Za njih to ne vredi jel su katolici cveće eu a ne pravoslavni koje uništavaju vekovima i dan danas.

 3. persida says:

  Ima li neke planetarne dzukele koja ne trenira strogocu nad Srbima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u