ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ! НАТО шаље хрватску војску на Косово да чува Србе!?

CRNO NAM SE PIŠE! NATO šalje hrvatsku vojsku na Kosovo da čuva Srbe!?

19 oktobra 2020

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav KFOR po prvi put uputi borbena pešadijska četa.

Sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima. Zagreb je uključen i u razvoj takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) kroz rad NATO tima za vezu i savetovanje (NALT).„Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donetu tu odluku…Mi imamo već dole našu vazduhoplovnu komponentu, vojno-obaveštajnu komponentu i nacionalni element podrške“, izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na vežbi „Sposobnost 20“.

Na toj vežbi održanoj prošlog meseca ocenjivana je i obučenost motorizovane čete koji bi trebalo da bude upućena u KFOR. Ona će 2021. godine biti u statusu spremnosti za pokret (stand by).

Analitičar portala Obris Igor Tabak navodi da još nije izvesno da li će Zagreb povećati svoj kontigent na Kosovu i Metohiji 2021. jer ta tema još nije došla pred parlamentarnu proceduru.

„Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i to nije aktivnost koja bi u Hrvatskoj budila neku posebnu pažnju i emocije. Takva misija je ujedno i bitno manje opasna od, recimo, Avganistana“ dodaje on.

Portal Obris podseća da za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika treba obezbediti podršku Vlade, resornog skupštinskog odbora i parlamenta ali i procenjuje da je to nešto što bi, po svemu sudeći, „moralo da se dogodi do kraja godine“.

Ukoliko Zagreb bude pojačao kontigent u terorističkoj tvorevini Kosovo to bi značilo priključivanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. One sada imaju znatan udeo u odnosu na ukupnu brojnost KFOR-a koja iznosi 3.419 ljudi.

Mađarska u toj misiji ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53 i Crna Gora jednog oficira. Najnoviji kontributor je Severna Makedonija koja je na Kosovo 17. oktobra uputila 44 vojnika. Budimpešta je već ranije iskazala ambiciju da preuzme rukovođenje KFOR-om i ojačala brojnost kontigenta.Zagreb bi povećanim angažmanom u lažnoj državi dobio dodatnu referencu u okviru NATO i mogućnost da u uslovima niskorizične misije kakav je KFOR unapredi kapacitete prilagođene potrebama Alijanse.

Hrvatska inače od ranije ima veoma razvijene odnose sa vlastima u Prištini u oblasti bezbednosti, pre svega na planu obuke i školovanja, a na taj način dodatno se unapređuje i obaveštajno deloanje u regionu.

Za razliku od Srbije koja se zbog vojne neutralnosti nalazi van bezbednosnih mehanizama, Hrvatska tako nastoji da dodatno učvrsti svoju poziciju u regionalnim okvirima, u okviru saradnje koju već ima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

(balkansec.net)

KOMENTARI4 komentara

 1. Avangard-Kinzal says:

  Će KROmanjonci moći da izdržavaju ta 38 vojovnika, mislim s obzirom na propast njihove države u ekonomsko-demografskom smislu? Valda uspeju, uz dodatno zaduživanje će to ići, a i uz daljnje zatezanje "okolopojasnog zatezala"😄😄😄

  • Željko says:

   Htjeli ste veliku Srbiju a dobili ste de facto veliku Hrvatsku!

 2. Ivana says:

  Čuvat će Srbe kao i u Krajini nego kad će srpska voska da krene čuvati Slovence u Zagorju kojima treba dati autonomiju bar pola zagorja ili Istru i Dalmaciju Italijanima, Međimurje Mađarima, Krajinu Srbima itd. Za njih to ne vredi jel su katolici cveće eu a ne pravoslavni koje uništavaju vekovima i dan danas.

 3. persida says:

  Ima li neke planetarne dzukele koja ne trenira strogocu nad Srbima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *