Црно злато замутило Јадран

Crno zlato zamutilo Jadran

31 marta 2015

REG-PLATFORMA_620x0Crni dani za plavi Jadran – jedna je od parola koja se ovih dana može videti u mnogim hrvatskim gradovima. Pošto je propala „prodaja“ hrvatskih auto-puteva strancima, slična sudbina čeka i veliki projekt bušenja nafte iz Jadrana. Građani Hrvatske, isto kao što je bio slučaj davanja u koncesiju puteva koji su izgrađeni njihovim novcima, sada se protive predlozima da se Jadran pretvori u „malu Norvešku“. Naime, sadašnja levičarska vlada planira da ponudi megakompanijama koje buše naftu da pokušaju i u Jadranu, pošto su početna istraživanja pokazala da je hrvatski deo bogat naftom i gasom.

Jadran je podeljen na 29 istražnih blokova, s tim da ih je osam na severnom delu, a na srednjem i južnom ostali. Do sada je izdato 10 dozvola za početne radove istraživanja koje bi trebalo da traje pet godina. Posle toga eksploatacija bi trajala 25 godina, a već sada se tvrdi da su neki inostrani partneri dobili posao na sumnjiv način. Takođe, prilikom prvih istraživanja došlo je do raznih ekoloških incidenata. A sve do sada je ionako išlo bez znanja javnosti.

Kako sada stoje stvari, građani bi mogli opet da zatraže raspisivanje referenduma na kojem bi se izjasnili o mogućem daljem istraživanju Jadrana, a onda bi sigurno odgovor bio „ne“. Bušenju Jadrana se suprotstavljaju ne samo stranke i pokreti „zelenih“, nego većina građana koji tvrde da bi to bio i kraj za turizam. Trenutno turistički novac puni 20 odsto budžeta, a po rezultatima se Hrvatska vraća najuspešnijim godinama iz bivše države.

Sada se stručnjaci prepucavaju koji lobi koči planove o eksploataciji Jadrana, tvrdeći da bi Hrvatska mogla na nafti i gasu da zaradi i više od turizma. S druge strane, mnogi ukazuju da početna istraživanja ne znače da zaista ima toliki nafte i gasa koliko se govori i da bi najveću korist, kao uvek, imali stranci. U pojedinim delovima Jadrana, pogotovo između Hrvatske i Crne Gore, postoji i niz problema koji bi se javili, pa je i pitanje da li je eksplotacija nafte i gasa u većim količinama uopšte realna.

KAO MESEČARI

„GARDIJAN“ je nedavno pisao da Hrvati, kao mesečari, žele da unište svoj turizam, a slična upozorenja dolaze i iz stručnih krugova u svetu, koji ne navijaju za naftne kompanije. „Ili nafta ili turizam“, poruka je Hrvatskoj.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *