Црногорац шверцовао оружје за побуњенике

Црногорац шверцовао оружје за побуњенике

5 марта 2015

Ситуация в сирийском городе МаалулаИван Поповић (37) из Берана ухапшен је у главном граду Сирије Дамаску због сумње да је шверцовао дрогу и оружје за побуњенике. Приликом хапшења, код Поповића је нађено 6,2 килограма хероина, 23 килограма експлозива тротил и 137 каписли за детонацију експлозивних направа, преносе црногорски медији.

Поповић је ухапшен у планираној акцији, након што је сиријски локални комитет добио информацију о кријумчарима наркотика и оружја за побуњенике.

„Међу осумњиченима се нашао и држављанин Црне Горе чије је кретање дуће време праћено. Поповић је ухапшен у комбију на којем су биле лажне, ручно израђене црногорске регистарске ознаке. Црногорски држављанин је одмах по хапшењу спроведен у затвор, где ће чекати исход суђења за покушај помагања побуњеницима на тамошњим ратиштима“,  пишу црногорски медији.

О Ивану Поповићу се јуче у Беранама није могло дознати ништа више јер је он, по свему судећи, одавно отишао из овог града. Црногорска полиција га, међутим, има у својим „књигама“ још од 2000. године када је у Будви запаљен његов аутомобил. Сумња се да је то била опомена оних од којих је позајмљивао паре и није враћао камате, а камоли главницу.

Иако је у Будви засновао и породицу, Поповић је убрзо нестао из овог града, а незванично се из извора блиских црногорској полицији сазнаје да се он, заједно са породицом, скрасио у Паризу. Тамо је убрзо, по свему судећи, улетео у кријумчарске ланце. Истрага ће вероватно утврдити да ли је кријумчарио само за сиријске побуњенике или и за све друге који су добро плаћали.

Из Управе црногорске полиције је јуче саопштено да они још нису добили никакво званично саопштење нити од сиријске полиције, нити од тамошњег правосуђа, а никаквих података нема ни преко дипломатских веза, јер, како је објашњено, „не постоји обавеза других држава да обавештавају матичне државе хапшењу кријумчара“.

Измене закона

Хапшењу Поповића у Сирији највише су се обрадовали посланици црногорске опозиције, пре свих Демократског фронта, који је недавно иницирао измене црногорског кривичног закона. Они су тражили да се предвиде строге затворске казне, чак и до десет година робије, за црногорске држављане који учествују у сукобима на ратиштима изван Црне Горе, као и оне који подстичу и регрутују ратнике. Привођење у Дамаску сигурно ће бити јак ветар у леђа црногорској опозицији и јак аргумент да се предложени закон и усвоји.

(Б. Симоновић / Вести)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u