CRNOGORCI IZGUBILI KOMPAS: Očekujemo da nam ruski i srpski turisti napune kasu

CRNOGORCI IZGUBILI KOMPAS: Očekujemo da nam ruski i srpski turisti napune kasu

4 maja 2014

Crna_Gora241540195Branimir Gvozdenović, crnogorski ministar turizma, za “Novosti”, o predstojećoj sezoni. Prošle godine ukupan prihod od turizma bio je 721 milion evra.

Zapljusnuće crnogorsku obalu i ovog leta srpski turisti, ali i ruski, bez obzira na događaje u Ukrajini. Vrata će širom biti otvorena i gostima iz Evropske unije… Optimističku poruku uoči sezone saopštava prvi čovek crnogorskog turizma, ministar Branimir Gvozdenović, nadajući se rastu prihoda za oko tri do četiri odsto u odnosu na 2013. godinu, kada se od turizma zaradio 721 milion evra. Na pitanje “Novosti”, koliko Crna Gora ulazi spremna u novu sezonu, daje potvrdan odgovor.

– Očekujemo nastavak pozitivnog trenda kada su u pitanju turistički dolasci, ostvarena noćenja i prihodi od turizma, uz konstantno podizanje nivoa kvaliteta usluge. Prve grupe iz Francuske počele su da dolaze već početkom aprila, a taj trend će se nastaviti i sa nemačkog, britanskog i drugih tržišta, u saradnji sa turoperatorima. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore realizuje aktivnosti na promociji našeg proizvoda u saradnji sa turističkim radnicima iz regiona, u okviru nastupa na tržištima Kine, Japana i Indije. Prema izveštaju svetskog saveta za turizam i putovanja, Crna Gora se nalazi na prvom mestu po prognozi brzine rasta u 2014. godini, ali i prema dugoročnoj prognozi do 2024.

Turisti iz Srbije su tradicionalni gosti, i to u velikom broju…

– Naravno, i tako će biti i ove godine. Laka saobraćajna dostupnost, osećaj sigurnosti, emotivna povezanost, mentalitetska sličnost, nepostojanje jezičke barijere, veliki broj nekretnina u Crnoj Gori koje se nalaze u njihovom vlasništvu idu u prilog našim očekivanjima. Međutim, sve to nije dovoljno, pa konstantno radimo na unapređenju kvaliteta ponuda. Crna Gora će svakako opravdati imidž najomiljenije destinacije među srpskim turistima. Za drugi deo sezone planirane su brojne kulturne i zabavne manifestacije, sportsko-rekreativne aktivnosti, fešte, maskenbali i pozorišne predstave koje će u potpuniti program i posetu svim turistima.

POVOLJNOSTI ZA NAŠE TURISTE

Koje od povoljnosti crnogorskih hotelijera za goste iz Srbije možete izdvojiti?

– Hotelska grupa “Budvanska rivijera” svim agencijama sa tržišta Srbije nudi popust od deset odsto za sve aranžmane za sezonu 2014, u okviru ranog bukinga. Istovremeno, uz ovu akciju odobrili smo i specijalni popust za decu – za dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe sto odsto i drugo do sedam godina 50 odsto popusta. Takođe, za vreme Sajma turizma u Beogradu za sve zainteresovane odobren je poseban popust od 15 odsto na aranžmane od 1. maja do 15. oktobra ove godine, i to u turističkom naselju “Slovenska plaža”, hotelu “Aleksandar” i adaptiranom hotelu “Kastellastva”.

Mogu li događaji u Ukrajini uticati na dolazak gostiju iz Rusije?

– Crnogorska turistička ponuda je u martu predstavljena na najvećem sajmu turizma u Rusiji i jednom od najznačajnijih turističkih sajmova na svetu MITT 2014. U izveštaju Sajma konstatovano je da su turoperatori za ovu godinu zakupili veći broj crnogorskih smeštajnih kapaciteta za rusko tržište, kao i da će biti organizovan veći broj čarter-letova u odnosu na prethodnu godinu, za oko 15 odsto. Nacionalni prevoznik “Montenegroerlajnz”, u saradnji sa turoperatorom “R-turs”, tokom leta realizovaće i do 25 letova iz Moskve za Tivat i Podgoricu. Planirani su i nedeljni čarter-letovi iz Sankt Peterburga, Rostova i Kalinjingrada. Očekivanja su da će prodaja aranžmana početi nešto kasnije u odnosu na prethodne godine zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, kao i usled devalvacije rublje, zbog čega su destinacije u evrozoni naglo poskupele. Tokom razgovora u Moskvi istaknuto je da je značajna prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije činjenica što turistima iz Rusije nije potrebna viza za boravak do tri meseca. Poslednji izveštaj MONSTATA, za prva dva meseca ove godine, pokazuje povećanje noćenja i turista iz Rusije za osam odsto.

Produženje sezone je cilj o kome se odavno priča.

– Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Turistička organizacija Srbije implementacijom projekta “Odmor za sve”, koji je počeo u januaru, želi doprineti produžetku sezone, kao i privlačenju novih turista, posebno u mesecima koji nisu prepoznati kao turistički. I tu beležimo pozitivan trend, jer sve veći broj poznatih ličnosti iz sveta šou biznisa posećuje Crnu Goru. Podsetiću na to da je samo u oktobru 2013. bilo više turista za 21 odsto i ostvarenih noćenja za 30 odsto viđše u odnosu na dvanaest meseci ranije.

(Novosti, Srbin.info)

KOMENTARIJedan komentar

  1. slas says:

    Kao pravi Srbin uvek u Hereceg Novi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *