Црногорци још два корака ближи Европи

Crnogorci još dva koraka bliži Evropi

14 decembra 2016

cg-dva-koraka_620x0

NA međuvladinoj konferenciji u Briselu, Crna Gora je u ponedeljak otvorila nove pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Reč je o dva poglavlja – 11 i 19, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i socijalnu politiku i zapošljavanje. Da se radi o izuzetno važnom koraku u pregovaračkom procesu ocenjuje Gordana Đurović, profesorka na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka evropskih integracija.

– Ovo je važno za Crnu Goru. Otvoreno je dugo pripremano poglavlje 11 za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i poglavlje 19 koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja. Kako poljoprivreda slovi za stratešku granu razvoja, onda je bitno što će se ubuduće taj sektor razvijati prema evropskim pravilima. Osim toga, očekivanja su da će obezbediti ravnomerni regionalni razvoj, kazala je za “Novosti” Đurović. – Ovde je bitno usvajanje propisa, jačanje administrativnih kapaciteta, ali i formiranje poljoprivrednih registara koje Crna Gora intenzivno razvija. Osim toga, imaće i računovodstvene podatke sa farmi, koji su važni za pripremu agrobudžeta, te one koji se tiču kvaliteta i razvoja organske proizvodnje u Crnoj Gori.

Profesorka pojašnjava da bi bili kvalitetno pripremljeni za evropsko tržište rada, pomoći će otvaranje poglavlja koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja.

– Obaveza nam je da uskladimo radno pravo, obezbedimo zaštitu na radu, bolji socijalni dijalog, politike koje će obezbediti nova zapošljavanja, kao i pripremu Crne Gore za evropski socijalni fond. Predstoji i rad na zaštiti diskriminacije, uključivanje marginalizovanih grupa na tržište rada. To su sve važne oblasti u kojima se u okviru poglavlja 19, zemlja priprema za učešće na evropskom tržištu rada, navodi naša sagovornica.

Sa ova dva, Crna Gora ima 26 otvorenih poglavlja i dva privremeno zatvorena. Izazov koji predstoji, prema rečima Đurovećeve je njihovo zatvaranje.

– S obzirom na broj otvorenih pregovračkih poglavlja imamo veoma veliki broj kriterijuma koje treba ispuniti kako bi bila zatvorena, kaže ona. – Hrvatska je svojevremeno nakon četiri i po godine pregovora sa EU imala 17 zatvorenih poglavlja, a 28 otvorenih. Ovo je zapadni Balkan i dinamika se malo usporava. Mi smo i dalje u vrhu, ali treba raditi na usklađivanju standarda, kako bi krenulo zatvaranje pojedinih poglavlja.

PAŽLJIVO UKRŠTANJE

– U NASTAVKU pregovaranja Crnu Goru očekuje pažljivo ukrštanje ispregovaranog i obećanog. Može doći do zatvaranja većeg broja poglavlja zbog čega je važno usaglasiti preuzete obaveze, naglašava Gordana Đurović.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *