ЦРНОГОРЦИ ЛОМЕ КОПЉА: Химна је фалсификат!

CRNOGORCI LOME KOPLJA: Himna je falsifikat!

13 juna 2017

FARSA oko podizanja pogrešne crnogorske zastave ispred sedišta NATO u Briselu, pred očima aktuelnih i bivših državnika Crne Gore (koji to nisu primetili) ponovo je otvorila pitanje (ne)poštovanja zakona o državnim simbolima, koji, evo, ne poštuju ni oni koji su ga kreirali. Primiče se 13. jul, Dan državnosti, jedanaesti od referenduma 2006, kada je Crna Gora vratila svoju suverenost, a podele oko državnih simbola ne prestaju.

Šta u praksi znači „nepoštovanje simbola“? Da li ono što se, na primer, svake nedelje može videti ispred sala za venčanja u crnogorskim gradovima, gde jedni svatovi nose crnogorsku zvaničnu a drugi srpsku trobojku? I kape su se pomešale. One stare sa četiri „S“ još važe za pola Crne Gore, dok su drugi posle referenduma „utisnuli“ važeći grb.

– Dešavalo se, na primer, da se prilikom svečanosti u Kotoru, na katedrali Svetog Trifuna istakne zastava države Hrvatske. Režimski mediji nisu tome poklonili nikakvu pažnju, za razliku od kritike, ili bolje reći histerije, kada neko slučajno istakne ne samo zastavu Republike Srbije nego i trobojku koja je bila zvanična zastava Crne Gore – kaže, za „Novosti“, Jovan Markuš, publicista i finkcioner Narodne stranke.

Naš sagovornik smatra da postojeći državni simboli nisu utemeljeni u tradiciji pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

– Oni predstavljaju neuko i drsko falsifikovanje simbola sa kojima su se naši preci ponosili. Kod grba su belog orla iz kneževine i kraljevine Crne Gore jednostavno ofarbali u žuto, samo da bi se razlikovao od sličnog koji postoji na grbu Srbije. Umesto državne zastave iz tog perioda, usvojili su vojnu ili ratnu zastavu, kao da je ratno stanje, ili kao da je vojna hunta na vlasti. I to je urađeno samo da bi se ona razlikovala od državne trobojke Srbije, koja ima isti raspored boja kao i državna zastava iz vremena kneževine i kraljevine Crne Gore – podseća Markuš.

Pre 13 godina tadašnja vlast DPS usvojila je državnu himnu „Oj, svijetla majska zoro“, koja je posvađala Crnogorce zbog dve sporne strofe. Čak je i predsednik Filip Vujanović izneo svoj stav smatrajući da bi skraćivanje himne moglo pomiriti Crnu Goru.

– Ta himna je čist falsifikat izvorne narodne pesme „Oj, junaštva svijetla zoro“, iz 1884. godine, koja je preimenovana u „Oj, svijetla majska zoro“, valjda u slavu majskog referenduma 2006. godine. Tekst aktuelne himne je delo ustaškog ratnog zločinca Sekule Drljevića – ističe Markuš. – Usvajanje himne predstavlja skandal iz više razloga. Većina u Skupštini može usvojiti ako hoće i himnu Ante Pavelića, ali to ne znači da se narod može naterati da na nju ustaje.

SPORNI STIHOVI

Na već postojeće stihove pesme „Oj, svijetla majska zoro“ dodate su dve strofe Sekule Drljevića koje, ruku na srce, malo ko zna da otpeva na zvaničnim manifestacijama: „Dok lovćenskoj našoj misli, naša sloga daje krila, biće gorda, biće slavna, domovina naša mila. Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora glas nositi okeanu, da je vječna Crna Gora.“

KOMENTARI4 komentara

 1. Ruski Agrokor says:

  Jadno i smesno...nek milogorci usvoje americku "junacku" pesmu Full metal jacket za svoju himnu ako vec smatraju da su nesto posebno i da treba da se razlikuju. S takvom idiotskom himnom svakako ce se jasno razlikovati :-)))

 2. goran says:

  Černogorci su mi odvratniji i od Šiptara, bože me prosti. Oni mrze Srbe, što bih ja njih voleo.

  • černogorac says:

   Mora da si i ti černogorac čim ih tako mrziš

 3. Srbin iz Crne Gore says:

  Onamo onamo!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *