ЦРНОГОРЦИ ЛУПИЛИ ШАМАР ХРВАТИМА: Улица и споменик Владимиру Роловићу!

CRNOGORCI LUPILI ŠAMAR HRVATIMA: Ulica i spomenik Vladimiru Roloviću!

3 avgusta 2016

csm_vladimirrolovic_prtscr_17778795ceU inicijativi koja je usledila kao odgovor na podizanje spomenika njegovom ubici, predlaže se da se deo ulice nazvan po drugom narodnom heroju Vladimiru Vladu Ćetkoviću preimenuje u Rolovićevo ime.

NVO Građanska alijansa (GA) uputila je inicijativu gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću kojom traže da jedna ulica u glavnom gradu nosi ime ubijenog jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, Vladimira Rolovića, i da se nekadašnjem jugoslovenskom i crnogorskom diplomati i narodnom heroju podigne spomenik u parku u Tološima, u blizini hrvatske ambasade.

U ovoj inicijativi, koja je pokrenuta nakon što je podignut spomenik ubici Rolovića, Miru Barešiću, osuđenom za teroristički akt, predlaže se da se deo ulice nazvan po drugom narodnom heroju Vladimiru Vladu Ćetkoviću preimenuje u Rolovićevo ime.

– Simbolika je snažna, jer su obojica naših narodnih heroja predvodila jedinice u kojim su dominantni sastav predstavljali hrvatski partizani. Ovim bi dodatno podvukli simboličku važnost antifašističkih ideja, za koje se borio i za koje je poginuo naš Vladimir Rolović, koji je pored ostalog bio i član crnogorske vlade i narodni poslanik – naveo je u inicijativi programski direktor GA, Boris Raonić.

Raonić je apelovao na Stijepovića da, u skladu sa Zakonom spomen obeležjima, inicira i podizanje spomenika Vladimiru Roloviću u parku preko puta OŠ “Radojica Perović”.

– Ne sumnjamo da će i kolege iz Ambasade Republike Hrvatske koja se nalazi u toj ulici, poštovati simboliku obnovljenog antifašističkog jedinstva Crne Gore i Hrvatske – naveo je Raonić.

On je kazao da su svesni da na članicu EU i NATO ne mogu izvršiti nikakav pritisak, ali smatraju da ipak postoji “obaveza da sačuvamo naš dignitet i antifišističku tradiciju koja je ugrožena i u Crnoj Gori iako predstavlja njenu srž, bez koje joj nema istorijskog opstanka”.

Raonić je, obrazlažuži inicijativu, naveo da ni nakon 26 godina od raspada SFRJ – prostor koji je administrirala, ne može da se usaglasi oko tumačenja zajedničke prošlosti zasebnih država nastalih na njenim temeljima.

Konstantna potreba za distancom od SFRJ i komunista i antifašista koji su je pravili i uništili, smatra Raonić, dovodi do toga da se pod maskom kritike realnih i prećutkivanih zločina počinjenih od strane SFRJ – osporavaju i pozitivna nasleđa SFRJ, ali i rehabilituju ideje i pojedinci koji se vrednosno ishode iz šovinističkih, zločinačkih i kvislinških i fašističkih pokreta iz Drugog svetskog rata.

– Tek što su se ratne trube Trećeg balkanskog rata ugasile iz najmračnijih utroba regiona počeli su da izlaze demoni za koje smo mislili da neće napuštati stranice istorijskih udžbenika, a kamoli postati nosioci političkih procesa i motivišući ideološki faktori omladine, koja nije iskusila strahote tih ratova i pokreta. Nakon četničkih i vođa muslimanskih i vulnetarskih milicija, a mislili smo da do toga nikad neće doći, uprkos zabrinjavajućim signalima iz susedne i bratske Republike Hrvatske – na red za rehabilitaciju su došli i predstavnici najmonstruoznijeg od svih balkanskih zločinačkih pokreta – naveo je Raonić.

On je kazao da je neshvatljiva odluka da se podigne spomenik Barešiću.

– Podizanje spomenika osuđenom fašisti, teroristi i ubici, koji je pripadao posleratnom pokretu dela hrvatske emigracije koji je uspostavio Luburić, organizator i rukovodilac strahotnog logora u Jasenovcu – predstavlja neshvatljiv čin sam po sebi. Ali dozvola za podizanje spomenika, i ako je verovati medijskim navodima – podrška organa lokalne uprave, kao i prisustvo hrvatskih ministara samom činu i pohvale izrečene na račun Barešića – uzdiže odgovornost države na viši nivo – istakao je Raonić, preneli su crnogorski mediji.

KOMENTARI21 komentara

 1. Aleksandar says:

  To su uradili zato što je bio crnogorac. Inače ne bi.

 2. milojko says:

  Možda vas Hrvati poslušaju i sruše spomenik heroju Barešiću.Kada se podižu spomenici zločincima Kalijatoviću, Đurišiću, Draži, Šoškočaninu itd.. onda je to uredu a kada Hrvati podignu spomenik svojima onda cvilite kao hijene.

  • Ivo Anić says:

   Znaš šta ću vam reć svima skupa, jebite se vi i vaša Hrvatska, svi vi, govnari, branitelji, od vrha pa do dole, od predsjednice do zadnjeg šupka koji šuti u ovoj zemlji i kopa po kontejneru, jebite se svi skupa, ja se u ovo sranje od zemlje više ne vraćam!

  • Milan+ says:

   Iako ga je neprijatelj Broz, bivsi austrougarski porazeni kaplar iz 1.sv rata streljao, Drazina velicina ostala je nepomucena. Postuju ga i Rusi, sa kojima je oslobodio Krusevac i Ameri, cijih 700 pilota je evakuisao 1944.iz nemackog okruzenja. Mi ga volimo i slavimo i to ce tako i da ostane zauvek. Ko u svetu postuje i slavi tog brabonjka Baresica osim vas, Srba katolika ??????

  • Milan+ says:

   Cvilite vi, ali na srpskom jeziku jer svoga nemate.. Za vas su hijene uzvisena bica. O Drazi ne znas nista, zato tisina !!!

 3. Voka says:

  ...zabole nas k*rac za vaše rvacke pizdeke !

 4. Batina says:

  Tog Barisica su ubili ko psa kad je bjezao kroz vinograde. a i bio je pas sa bjesnilom. Kakvo pleme (nisu narod) takav i spomenik.

 5. Kulak says:

  Barešića su kod Benkovca ubili sami rvati,po naređenju Tuđmana namještena mu je klopka,jer je zbog veza sa kriminalnim podzemljem i za samog Tuđmana bio opasan.Bilo kako bilo,dobro da ja bandit sređen.

 6. Beli says:

  Barišića je počistila srpska služba i potomci velikog Vladimira Rolovića. A ni jedan branitelj koji je okrvavio ruke neće izbeći sudbinu govneta kojem su podigli spomenik.

  • milojko says:

   Ma kakvi potomci velikog Vladimira da srede Barešića, sredila ga mafija kao i Đorđa Božovića Gišku.

   • Milan+ says:

    Ma ritnula se krava neka benkovacka i sredila ga u sekundi..

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Svi na koncert srpske narodne muzike u Morpolaču kod Benkovca.

 8. Dražen Jovan Petrović says:

  Bio sam u Ravnim Kotarima i Bukovici ovih dana.Sve puno Srba.Puno nas je danas i u Kninu i Benkovcu.Srpska zemlja,sve srpsko!

  • Milan+ says:

   Pa i oni su Srbi, samo katolici... :)) tomson-narocito !!! :)

 9. Portopranco says:

  Joža Manolić je javija tati Franceku da je posal obavljen i da su Barešića makli njegovi ljudi u vinogradima kod Miranja južno od Benkovca.Tata Francek je bija zadovoljan,vuk sit i ovce na broju.

 10. Portopranco says:

  Poslin je Joža Manolić javija tati Franceku da su u prometnoj namištaljki makli i svjedoka Mladena Mustača da ne bi puno priča okolo kako je maknut Barešić.Ma čovik zna posal.

 11. Vili says:

  Dalmatinci su stariji narod od Hrvata nemaju nista slicno osim religije.Medjutim sve se je promijenilo zahvaljujuci Titu.Takodje je Tudjman imao plan da izbrise sve sto se zove Dalmacija.Upoznao sam u New Yorku u crkvi Svetog Save covjeka koji kaze Da je iz Dubrovnika i da je Srbin katolik.Na pitanje kako je zadrzao srpsku nacionalnost on je odgovorio zato sto je otisao iz Jugoslavije 1950 g. Rekao nam je tada da se sad sva njegova braca i rodjaci izjasnjavaju kao Hrvati. Nesreca je da se u Hrvatskoj najvise dokazuju u hrvatstvu oni ciji su predci Srbi.

  • milojko says:

   I ja sam srbin katolik!

   • sasa says:

    Nikad neces biti Srbin.Srbi su Pravoslavci i mole se Svetom Trojstvu a ne svetoj stolici.

 12. doka says:

  Takvi srbi pokatoličeni zveri dokazali su se i u hercegovini 1941 do 45god.da su veći i bolji hrvati,od ako već kao narod postoji hrvat.Dali su možda August Šenoa,Matija Gubec ili Franjo Tahi hrvati.

  • milojko says:

   Da su živi rekli bi ti da su HRVATINE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *