Crnogorci obučavaju Šiptare

Crnogorci obučavaju Šiptare

16 aprila 2013

CrnaGoraVojskaCrnogorsko Ministarstvo odbrane do kraja godine planira da u Prištinu pošalje vojnog izaslanika, kako bi intezivirala vojnu saradnju sa Kosovskim snagama bezbednosti. Kako saznaje portal IN4S, crnogorski vojni ataše će u Prištinu otići odmah nakon što crnogorska Vlada imenuje ambasadora na okupiranu južnu srpsku pokrajinu. Zbog takvog plana vlasti u Podgorici, srpsko Ministarstvo odbrane već priprema sve diplomatski dozvoljene mere kako bi uputila oštar protest zbog takve odluke Crne Gore. I srpska Misija pri NATO – u dobila je instrukcije da nakon imenovanja atašea u Prištini uputi oštar protest crnogorskoj misiji pri tom savezu u Briselu. U Beogradu se, tvrde dobro obavešteni izvori, pominje i potpuno zamrzavanje odbrambenih odnosa dve zemlje, ali i vojno – vojna saradnja.

Da napomenemo da se na Vojnoj akademiji u Beogradu od 2006. Godine crnogorski kadeti besplatno školuju, shodno dogovoru dve države, a oficiri se takođe upućuju u komandno – štabne škole koje su uslov za dobijanje viših činova.

Mogućnost upućivanja vojnog atašea u Prištinu dogovorena je još krajem prošle godine, tokom susreta načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžića sa komandantom Kosovskih snaga bezbednosti generalom Kadri Kastratiijem. Osim sa Crnom Gorom, vojna saradnja je upostavljana i sa Makedonijom, jer se kosovski kadeti školuju na Vojnoj akademiji u Skoplju. Kosovske snage bezbednosti započele su svoj mandat 21. januara 2009. ravno 15 godina od kako su kosovski Albanci, uz podršku susedne Albanije i zapadnih zemalja, formirali prvu ćeliju OVK, 1994, a njeni pripadnici su prvi put u javnost izašli 1996. godine. Cilj joj je bio nezavisno Kosovo, a koristila se svim sredstvima oružane borbe.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vasilije says:

    Neće proći ni 30 godina a Crna Gora će biti patrljak od države, u kojoj će živieti Crnogorci, katolici, i Šiptari. Sa nešto malo Hrvata dole u Tivtu. I bolje da je tako. Samo još da Srbija podigne zid visok 50 metara prema Crnoj Gori. Daleko im lepa kuća. Još početkom 20 veka svi su se izjašnjavali kao Srbi (97 odsto) a danas su im Šiptari bliži os Srba. Pa, srećno vi bilo junaci. Na obraz vam.

  2. crnojevic says:

    Uvijek su Siptari imali obraz za razliku od srbobugara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *