Crnogorci pokušali da prevare Ruse, sad će trpeti posledice

Crnogorci pokušali da prevare Ruse, sad će trpeti posledice

7 avgusta 2013

Crna_Gora241540195Medijska polemika ruskih vlasnika Kombinata aluminijuma sa Vladom, nastavila se otvorenim pismom bivšeg izvršnog direktora fabrike Jurija Mojsejeva. On sada tvrdi da Vlada „nepromišljenim radnjama sama sebe uvlači sve dublje u zamku“.

„Cena grešaka nisu samo višemilionski dugovi po međunarodnim arbitražnim tužbama, već i investiciona izolacija Crne Gore“, saopštio je Mojsejev.

On je u podužem otvorenom pismu naveo da je jedini izlaz civilizovana procedura stečaja KAP-a, gde će prava svih poverilaca biti ispoštovana, kao i punopravna i objektivna istraga, traženje i kažnjavanje krivaca za krađu električne energije.

Prema njegovim rečima, ne tako davno, Vlada je saopštila svoj plan za očuvanje KAP-a, koji je, kako je dodao, praktično od reči do reči ponovio ono što je predloženo pre godinu i po, uz napomenu da plan nije predvideo prisustvo Rusa kao stranog investitira.

„Uložili smo u crnogorsku ekonomiju 200 miliona evra, praktično je subvencionišući, a sada pokušavaju otvoreno da nas odbace“, kazao je Mojsejev. On je dodao da se u civilizovanom svetu takve radnje nazivaju eksproprijacijom svojine i da su apsolutno neprihvatljive.

Komentarišući optužbe Mojsejeva na račun Elektoprenosa, direktor ove kompanije Ljubo Knežević, negirao je da je Prenos kriv za krađu struje iz međunarodne interkonekcije.

Goran Đurović iz Pozitivne Crne Gore kaže da ne veruje da su Rusi uložili 200 milona u Crnu Goru.

„Ta navodna ulaganja se moraju proveriti, koji su to dogovori, to je plod nečijeg ranije dogovorenog aranžmana za koji crnogorska javnost ne zna“, kaže Đurović i podseća da je ranije tvrđeno da je uloženo 300 miliona evra.

Po rečima Nebojše Medojevića, funkcionera Demokratskog fronta, Crna Gora će pretrpeti teške posledice jer „Rusi sigurno imaju sa čim da ucenjuju Đukanovića“.

„Toliko je bilo propusta u kupoprodajnom ugovoru i ugovoru o poravnanju, koji se mogu okarakterisati samo kao korupcija“, smatra Medojević.

Mojsejev je najavio da će, na sve načine osporavati odluke Vlade u odnosu na „našu svojinu“.

„Nameravamo da naplatimo od nje svu moguću odštetu i sve troškove koje smo pretrpeli kao i investicije. Žalosno je što će troškovi pasti na teret poreskih obveznika, ali dugovi se moraju platiti“, poručio je Mojsejev.

Radnici traže svoje

Sindikat aluminijuma predao je zahtev Privrednom sudu za povraćaj sredstava uzetih iz stambenog fonda, kao dela stečajne mase KAP, navodi se u biltenu te sindikalne organizacije. Iz stambenog fonda država i ruski partner u KAP pozajmili su oko 2,5 miliona evra za kupovinu sirovine i nabavku električne energije. Radnici su već podneli zahtev za isplatu junske i osam dana od julske plate, odnosno do uvođenja stečaja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *