ЦРНОГОРЦИ ПРИЗНАЛИ НЕМОЋ – Где су нам сад руски авиони

CRNOGORCI PRIZNALI NEMOĆ – Gde su nam sad ruski avioni

18 jula 2017

Po čitavoj Crnoj Gori već nekoliko dana divljaju požari za koje nadležne službe priznaju da ih je nemoguće kontrolisati, a naročito je situacija dramatična na poluostrvu Luštica kod Tivta, sa kojeg je u toku poslednja 24 časa evakuisano oko 300 meštana i turista.

Gust dim u potpunosti je prekrio tivatsko polje, usled čega je vidljivost na tivatskom aerodromu znatno bila smanjena, pa je i ruski avion „boing S7“ u ponedeljak u poslednjem trenutku morao da odustane od sletanja na aerodrom u Tivtu.

Crnogorske nadležne službe praktično su priznale nemoć pred vatrenom stihijom i uputile su zahtev za međunarodnu pomoć. Nažalost, teška situacija u kojoj se našla Crna Gora samo je pokazala da država ni približno nema kapaciteta da odgovori na ovakve izazove, a mnogi su se prisetili i nedavne NATO kampanje, kada je praktično jedan od glavnih argumenata za ulazak u NATO bio taj da će Alijansa „munjevito priteći u pomoć“ u sličnim situacijama.

Stefan Đukić, izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore, za „Sputnjik“ kaže da se mnogi danas pitaju – gde je NATO da nam pomogne pri gašenju požara – što je, po njegovom mišljenju, pogrešno, ali i razumljivo pitanje.

– Pitanje je razumljivo zato što je tokom NATO kampanje jedna od prevladavajućih poluistina bila – „NATO će nam pomagati prilikom elementarnih nepogoda“. Ovaj argument je išao do te mere da je prosečni konzument medija mogao da pomisli da nakon ulaska u Savez slobodno možemo rasformirati sve službe zaštite jer će NATO članice umesto nas gasiti požare, čistiti smetove i slično – kaže Đukić.

Ono što mnogi generalno vlastima zameraju jeste izrazita neefikasnost države, kao i ulaganje u promašene stvari, kao što su marketing i bilbordi podrške članstvu u NATO-u, umesto ulaganja u vatrogasna vozila i opremu.

Na kraju, ono što se u slučaju Crne Gore veoma brzo pokazalo, jeste da je ona ostala usamljena. Dok je tradicionalnim prijateljima sama okrenula leđa, od novih pomoći nema.

KOMENTARI9 komentara

 1. Bajo Pivljanin says:

  Eno im NATO američki. Ameri su inače poznati kao odani i brižni prijatelji!

 2. sergej says:

  Izdajnička bagro da vas ne nazovem Crnogorci jer ću uprljati časti zvanje tog imena.Don Milo Korleone je stvorio Džoint kasabu od vas da je samo njemu dobro i bližim oko njega.Nema više Yuge da vam dobrovoljci vatrogacci gase vatru i da odbijaju samodoprinos za zemljotres 20 godina za Crnu goru. Sad imate samo danak u krvi za Američke ratove. Samodoprinosa u NATU nema,sad se možete samo napušiti da vam je svejedno da li gori il je sneg. To vam je Don Milo obezbedio a vi podržali.

 3. padre says:

  Poslać jim opet "milosrdnog anđela"!

 4. medo plisani says:

  Srbija treba pomoci Crnoj Gori.

 5. Aleks says:

  Srbi su opet krivi zapalili vatru u hrvatskoj i crnoj gori a Putin im poklonijo šibice a Žika šibicar zadrzo kutijice😂. To je sad najnovija ko je napravio pozar

 6. Zaharije Serak says:

  Dovoljno je to sto se pobjeglo od Srbske i Ruske čizme.To izgleda ne mogu nikako da prebole ni Srbija ni Rusija

 7. Dejan says:

  Crnogirci šta sad kukate ovdje? Obratite se sada Natu i Americi u čije ste duoe odpuzali!

 8. ARTILJERAC says:

  Poljubite amere u mesto gde sunce nikad ne izlazi možda će doći da vas spašavaju.

 9. Beli Orao says:

  Izgorili da Bog dao i jedni i drugi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *