ЦРНОГОРЦИ УСТАЛИ: По Будви билборди „Српског народа Боке“ који славе улазак војске Србије 1918. у град

CRNOGORCI USTALI: Po Budvi bilbordi „Srpskog naroda Boke“ koji slave ulazak vojske Srbije 1918. u grad

23 oktobra 2018

NA bilbordima u Budvi je danas „Srpski narod Boke“ najavio svečanost „Pokoljenja djela sude 1918-2018.“ koja će biti održana  7. novembra u Mediteranskom sportskom centru.

Biće priređena „povodom obeležavanja stotinu godina od oslobođenja Budve i ujedinjenja“, odnosno 100 godina od ulaska srpske vojske u Budvu.

Režim Mila Đukanovića na svečanosti gleda kao na najavu proslave stote godišnjice održavanja Podgoričke skupštine.

Potpredsednik Opštine Budva Vladimir Bulatović je rekao za CDM da ti natpisi na bilbordima nemaju veze sa opštinom, niti zna ko je organizator.

„U ime opštine Budva u novembru neće biti nikakve proslave, sem Dana opštine, 22. novembra. To je dan koji ima istorijski karakter za nas, gde su naši preci dokazali da svojim učestvovanjem u antifaštističkoj borbi žele da iskažu vrednosti slobode, dostojanstva, jednakosti, vrednosti koje treba da vladaju našim društvom. Opština Budva ne učestvuje ni u kakvoj drugoj organizaciji osim te 22. novembra“, istakao je Bulatović.

Budvanska gradska vlast je pre pola godine imala sličan problem kada su se na bilbordima pojavili natpisi slične sadržine.

U međuvremenu je u vlast ušla „Crnogorska“ i tada je rečeno da Opština neće organizovati bilo kakvo postavljenje bilborda koji veličaju promociju Podgoričke skupštine.

„Velika narodna skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori“ ili „Velika narodna skupština“, nazivana i „Velika crnogorska narodna skupština“ ili „Velika srpska narodna skupština“, najpoznatija po kraćem nazivu „Podgorička skupština“, zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. godine.

Njena najpoznatije odluke su bile zbacivanje kralja u izgnanstvu Nikole Prvog Petrovića i njegove dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđevića, i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, odnosno odluka o prihvatanju ujedinjenja svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu jugoslovensku državu.

KOMENTARI2 komentara

  1. opet ja says:

    Bravo!!! U Milogorskoj Crnoj Gori ovo je stvarno hrabro.

  2. Fred says:

    Nisu ustali Crnogorci, već crnogorski Srbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *