CRNOGORCI ZATIRU SVE SRPSKO – Na temeljima tvrđave Nemanjića grade Centar za kulturu Turske

CRNOGORCI ZATIRU SVE SRPSKO – Na temeljima tvrđave Nemanjića grade Centar za kulturu Turske

21 marta 2014

reg-tvrdjava_620x0Usred glavnog grada Crne Gore uskoro će biti podignuto zdanje Centra za kulturu Turske, a građevina se podiže na temeljima Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču, preko puta državnog parlamenta i zgrade predsednika! Odluku je u sredu i zvanično „verifikovao“ gradonačelnik Miomir Mugoša nakon obilaska tvrđave sa ambasadorom Mehmetom Nijazi Tanilirom.

– Komplentan objekat finansirala bi Turska u dužem periodu, lokalitet bi mogao mnogo kvalitetnije da se čuva i održava i da bude dostupan svima, a posebno onima koji se zanimaju za kulturu Turske – poručio je Mugoša. – Cilj nam je da napravimo potpunu restauraciju i stvorimo uslove za izgradnju centra!

I nauka se dala na uspostavljanje logike ovakvih odluka. Konzervator savetnik u „Muzejima i galerijama“ Magdalena Radunović je saopštila da su završena iskopavanja na delu tvrđave.

– Nije pronađen nijedan dokaz da su je gradili Nemanjići, a pronašli smo veliki broj predmeta iz turskog perioda – kategorična je Radunovićeva.

Prošlog meseca je u Podgorici veličanstveno obeleženo devet vekova od rođenja Stefana Nemanje – Svetog Simeona Mirotočivog, u hramu Hristovog Vaskrsenja, a ulicama crnogorskog glavnog grada litiju su predvodili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sve do ušća Ribnice u Moraču, gde se po predanju rodio Simeon Mirotočivi. Zapamćene su reči protojereja Velibora Džomića:

– Došli smo na Nemanjin grad, a ne na tursku tvrđavu, kako godinama naš Svetosimeonski sabor neki klevetnički nazivaju!

Profesor Cetinjske bogoslovije dr Budimir Aleksić kaže za „Novosti“ da je odluka podgoričkih čelnika nastavak procesa promene identiteta Crnogoraca.

– U toku je pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja! Pre deset godina izbrisan je naziv bulevara pored Skupštine Crne Gore i zgrade predsednika – Nemanjina obala, i proces rasrbljivanja je u ofanzivi. Prava je perverzija. Pokušavaju se Nemanjići predstaviti kao okupatori, a Turci kao oslobodioci i Evropejci! Ispada da naši preci nisu potezali sablje na paše i begove. Negiraju se bojevi i veličanstvene pobede Crnogoraca nad Turcima, a režim pokušava sakriti nemoguće, rat i mnogobrojne žrtve u borbama za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije – podseća Aleksić.

Srbi u Crnoj Gori pokušaće da odbrane identitet i blistavu istoriju preko Instituta za srpsku kulturu, koji će uskoro biti osnovan u Podgorici.

– Do tada ćemo to činiti preko Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori – poručuje Budimir Aleksić.

PREDANjE

Među Podgoričanima je ostalo predanje da je u centru grada postojao manastir Svetog apostola i jevanđeliste Marka. Upravo islamska porodica Đečević, koja živi na nekadašnjem imanju tog manastira, svake godine na Markovdan dočekuje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i mnogobrojni verni narod u litiji. Tom prilikom Đečevići, sledeći zavet predaka, mitropolitu predaju kosovske božure da ih prinese na ćivot Sv. Petra u cetinjskom manastiru.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. velimir says:

    ŠTA MI SRBI MOŽEMO OČEKIVATI OD OSTATKA SVETA KAD NAM OVO RADE CRNOGORCI, TO RADE SAMO NACIJE KOJE MISLE DA ISTORIJA POČINJE OD PRE 50 GODINA.

  2. mitovi mitovi says:

    Vi srbijanci bi si trebali postaviti "historijsko" pitanje " PA JEL STVARNO NJIH 100 BLESAVO A MI U PRAVI ILI KONTRA ?!" Slovenci bježe ko od kuge (osim profita),Hrvati da ne pričamo (koliko se god Pušička i ostala bagra trudi),Makedonci distanca 10000000km,Bosanci distanca,Mađari distanca,Bugari distanca,Kosovari KATASTROFA ?! ZAPITAJTE SE KONAČNO ALI NE GLEDAJTE U POD KAO KOD POVRATKA U HRVATSKU ;)

  3. Svetozar says:

    MITOVI....svi ste vi ista govna!!! Koljači i ubice Pozdrav UBICO Srba ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *