Crnogorska obala za „pijane NATO turiste“

Crnogorska obala za „pijane NATO turiste“

18 maja 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U trenucima kada se aktuelna vlast u Podgorici svim silama trudi da Crna Gora postane deo nečega što se u njihovoj interpretaciji obično naziva „evroatlantskom zajednicom naroda“, odnosno prosto rečeno samo još jedna članica NATO alijanse, u pravilu ostaju skrajnuta po strani nimalo prijatna iskustva drugih zemalja sa tim istim vojnim savezom.

Međutim, neka od tih iskustava, koja se teško probijaju do šire javnosti, nude upečatljivu sliku onoga na šta bi sasvim izvesno u tom slučaju ličila i turistička zemlja poput Crne Gore. Radi se o tome da je prošlog meseca u okviru vojnih vežbi, u letonsku luku Ventspils na obali baltičkog mora stigao kontigent NATO vojnika. Naravno, to možda ne bi predstavljalo nikakvu neobičnu aktivnost, da se vojnici zapadnog vojnog saveza tom prilikom nisu ponašali kao pravi okupatori i na taj način pokazali šta zaista misle o zemlji domaćinu.

Naime, kako je izjavio gradonačelnik tog mesta Ajvars Lembergs, „mornari sa natovskih brodova se ponašaju kao okupacione snage koje ne poštuju lokalne zakone“, a to je još detaljnije objasnio tako što je doslovno rekao da se „mornari NATO-a u Ventspilsu ponašaju poput svinja jer ignorišu letonske i opštinske zakone“. On je bez imalo okolišanja i ulepšavanja stvarnosti rekao za pripadnike NATO pakta koji borave u njegovom gradu – da su „pijani, uriniraju u javnosti, po izlozima prodavnica, i povraćaju“. Štaviše, gradonačelnik Lembergs je kazao i to da se strani vojnici ponašaju kao okupatori koji ne priznaju suverenitet Letonije, a kao najbolji dokaz za to je naveo nedavni incident u toj luci kada se nekoliko mornara NATO-a žestoko potuklo sa tamošnjim stanovnicima, koji su po njegovim rečima samo branili jednu lokalnu ženu od uznemiravanja. Osim toga, gradonačelnik pomenutog primorskog mesta je uputio žalbu lično generalnom sekretaru NATO pakta Rasmusenu, zato što je posle dolaska 26 brodova Alijanse u tom gradu povećan broj prijava policiji.

Naravno, nije nimalo teško zamisliti istu takvu situaciju i u crnogorskim primorskim gradovima u slučaju da se zaista ostvari želja podgoričkog rukovodstva da se Crna Gora priključi zapadnom vojnom savezu. A pogotovo bi se bez velikog misaonog napora moglo zaključiti šta bi za razvoj turističke privrede, od koje dominantno zavisi rast crnogorske ekonomije i životni standard građana, značilo pojavljivanje na crnogorskoj obali „pijanih mornara koji povraćaju po izlozima, uznemiravaju žene i tuku se sa meštanima“, kako je to detaljno i surovo realistično opisao letonski gradonačelnik.

Međutim, sudeći po najnovijoj izjavi crnogorskog premijera Mila Đukanovića, za njega je očigledno imperativ priključenje NATO paktu, s obzirom da to po njegovom tumačenju navodno predstavlja – „instrument za jačanje stabilnosti na Balkanu“, i to uprkos činjenici da većina građana Crne Gore ne deli takvo mišljenje. A njihov stav je, inače, sasvim razumljiv i logičan. Jer čak i da ne postoji ni jedan drugi razlog, gradonačelnik letonskog grada Ventspilsa, u kome još uvek borave NATO mornari koje je opisao kao „pijane okupatore“, sve im je objasnio.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *