Црногорски језик не признају ни Црногорци

Crnogorski jezik ne priznaju ni Crnogorci

18 decembra 2017

Piše: Milan Ružić

Crnogorski jezik je prihvaćen u Kongresnoj biblioteci Vašingtona kao zvaničan jezik, ali ne verujem da je priznat u nekoj biblioteci u Crnoj Gori! Plašim se da ni rođeni Crnogorci ne znaju da čitaju ovaj „novi“ jezik. Oni koji ga budu učili u školama, moraće iz korena da menjaju jezik kojim su do sada govorili. Šta će tek stariji ljudi? Kad da nauče oba slova?

Montenegrinima je uspelo ono što nije nikome u istoriji – da ceo jezik smeste u dva slova. Stade u njih ceo univerzum. Prosto je neverovatno što se niko nije setio toga ranije.

Sad sledi muka – opismeniti onoliki narod i prevesti sva dela i nedela na novi jezik. Prevođenjem na novi jezik, prevode se ljudi iz Crne Gore žedni preko vode, dok njihov jezik i pismo imaju priznanje, ne preko mora, nego čak preko okeana.

Ne znam samo kako se osećate s obzirom na to da je vaš jezik priznao samo onaj narod koji vas je bombardovao?

Sad vaš jezik zvanično ima status Kosova i verujem da će uskoro krenuti borba da ga prizna što više država, dok lingviste nećete ni pitati za mišljenje. Zašto pitati te idiote koji se ranije nisu setili da naprave idealan jezik? Kreiranje ovog savršenog jezika poniženje je tolikih generacija lingvista i osporavanje njihovog talenta, ali tako im i treba. Neko će reći kako crnogorski ima 32 slova, ali to je isto kao kad albanski političari tvrde da su njihovi Niš i Preševo.

Kakav esperanto, kakva Morzeova azbuka, kakav znakovni jezik, engleski, ruski i španski… Ovo je svetski jezik. Crnogorski se uči za dva minuta – minut po slovu. Ne znam kako ćete sad pisati „NATO“ pošto se on sastoji od duplo više slova, ali savršenom jeziku to ne može biti prepreka, kao što verujem i da neće. Više niste čak ni ijekavci, već śekavci i źekavci, što niko nikada nije bio, a to je već odlika sasvim novog jezika.

Dvoslovni jezik je kao i dvoslojni toalet papir, nešto čime se briše sve ono što smatramo izmetom, u ovom slučaju istorija, crkva, nacija, veza sa korenima, da ne kažem sa Srbijom. I sve će to odneti voda kada se taj izmet niz istu pusti, ali će se sve opet izliti u more. Ako se to dogodi, nećete se moći tamo okupati, a da se ne uprljate i usmrdite izlivenim, što samo znači da će se ovi huškači i jezikotvoritelji vratiti sebi kad-tad.

Doći će i dan kada će crnogorski jezik priznavati svi osim Crnogoraca.

Kako sad taj jezik nazivati maternjim kada ga crnogorske majke ne govore?

Spade Crna Gora na dva slova.

(Iskra)

 

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. zidajte na sprat says:

    Ćuti nesoju,pitaj Dzadzića ko si

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *