Црногорску Википедију као да је ПИСАО АНТЕ ПАВЕЛИЋ ЛИЧНО!

Crnogorsku Vikipediju kao da je PISAO ANTE PAVELIĆ LIČNO!

29 decembra 2017

Prorežimski mediji u Podgorici su pre dva dana sa egzaltacijom objavili da je za Crnu Goru konačno odobren probni test za lansiranje Vikipedije na crnogorskom jeziku, nakon što je navodno godinama vodila pravu bitku za to.

Konačni zahtev za stvaranje crnogorske Vikipedije biće odobren onog trenutka kada na na njoj bude dovoljno napisanih članaka. Međutim, argumenti koji se navode u prilog potrebe za Vikipedijom na crnogorskom jeziku mnoge će naterati da stave prst na čelo.

Kao jedan od glavnih razloga zašto Crna Gora nije mogla da dobije zvaničnu Vikipedija stranicu navođena je činjenica da crnogorski jezik do sada nije imao međunarodno priznati kod, ali nedavnom odlukom Kongresne biblioteke u Vašingtonu i ta formalna prepreka je u potpunosti otklonjena.

Ipak, i pored odobrenog koda kojim je Vašington praktično političkim dekretom priznao osobenost crnogorskom jeziku, pravila Vikipedije su takva da se moraju navesti i drugi argumenti zašto na stranicama Vikipedije ima smisla dozvoliti pisanje na još jednom jeziku.

Upravo na toj tački veoma je zanimljivo osvrnuti se na argumente koji su inicijatori crnogorske Vikipedija stranice istakli kao ključne za odobravanje posebne stranice na tom multimedijalnom enciklopedijskom sadržaju.

Tako, pored činjenice da crnogorskim jezikom prema popisu iz 2011. godine ukupno govori 229.251 građana, navedena je prava lavina „argumenata“ koji jasno objašnjavaju kakva je zaista prava ideološka i politička pozadina propagatora ovog projekta.

S tim u vezi objašnjava se da crnogorski jezik u „etnolingvističkom“ smislu ima zapravo „duboke crvenohrvatske korijene“, da je njegov ijekavski izgovor „prije hrvatski nego srpski“, koji je u stvari „ekavski“, i da crnogorski jezik takođe „ne koristi srpsko ćirilično pismo, već se, kao u hrvatskom, piše na latinici“.

Kako se dalje „argumentuje“, upravo zbog „srpskog imperijalizma“ i da bi zadobila „više slobode“, Crna Gora se razišla sa Srbijom 2006. godine, da ne bi bila pod „represijom“ srpskog jezika, koji je, kako se tvrdi, i sam „nastao krađom hrvatske literature“.

Takođe, jedan od glavnih „argumenata“ promotera Vikipedije na crnogorskom jeste da „Crna Gora treba konačno da bude slobodna – Crvena Hrvatska“.

Podsećanja radi, sam pojam Crvena Hrvatska prema nekim starijim istorijskim „izvorima“ povezan je sa područjem od reke Cetine do Valone, kao i sa područjem oko sliva reka Pive, Morače, Zete i Tare u unutrašnjosti, tako da se za središte tog područja smatrala teritorija nekadašnje Duklje, Travunije i Zahumlja, kao i neki delovi Raške i današnje severne Albanije.

Uprošćeno govoreći, na Duvanjskom saboru koji se navodno zbio 753. godine, obala Jadrana je podeljena na dve hrvatske samoupravne jedinice i to na Bijelu (zapadnu) Hrvatsku, od reke Raše u Istri do reke Cetine u Dalmaciji, i Crvenu (južnu) Hrvatsku, od Cetine do Valone u Albaniji.

Ipak ni tu nije kraj, pa se kao argumenat u korist ideje da se napravi verzija Vikipedije na crnogorskom jeziku navodi i „činjenica“ da je „srpski jezik uvezen u Crnu Goru 1918. godine“, pa čak i ranije, od strane „posrbljene dinastije Petrović Njegoš, koja je vladala Crnom Gorom 200 godina“.

Kao šlag na tortu, navodi se da su pripadnici dinastije „Petrović Njegoš bili izvanjci“ i da je „njihovo pravo porijeklo iz Bosne i Hercegovine“, pri čemu su, kako se dodaje, „nažalost bili izabrani da vladaju“ u Crnoj Gori bez „ikakvog valjanog razloga“ i na „štetu“ crnogorskog naroda.

Na koncu se zaključuje da danas, opet „nažalost“, u Crnoj Gori živi skoro 30 odsto „posrbljene“ populacije, koja, kako se navodi, „veliča dinastiju Petrović Njegoš kao da su bili nekakvi bogovi“, ali da je, prema inicijatorima crnogorske Vikipedije, prava istina da su Petrovići u stvari bili „najveća greška“ u istoriji Crne Gore.

Imajući u vidu kojim su se argumentima i ideologijom koristile osobe koje su inicirale projekat stvaranja crnogorske stranice Vikipedije, verovatno nije teško zaključiti da i mnogi Crnogorci, koji su se možda u prvi mah radovali ovoj vesti, nisu do kraja bili upoznati sa pravom pozadinom ove priče.

KOMENTARI35 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  E na zdravlje vam crveno hrvatstvo. Ja sam bio ubedjen da u CG ima jos malo savesti i da se nece odreci sebe. Izgleda da sam se prevario. Onaj ko se odrice svega sto je bio taj ne zasluzuje da postoji. Kako moze praunuk znati bolje od pradede ko je i odakle je? Ako su Petrovici greska, ko je stvorio CRNU GORU.? Ko je ujedinio srpska plemena no Petrovici.uz pomoc crkve.Nije ni cudo sto su ustase nasle saveznika u Crnogorcima poput Drljevica i drugih.

  • kad svane dan says:

   Despot Stefan Lazarević nije izdajnik no je Sekula Drljević

  • CITATOR says:

   Ivan Crnojević...novosagrađeno Cetinje..."Ja sam poslijednji gospodar Zete i Prvi Gospodar Crne Gore" !

  • zlire says:

   Isto ka sto je pravoslavna nova godina srpska tako je i crnogorski srpski

 2. Lazar says:

  I oni pokazuju istinitost tvrđenja da dolazi vreme (i da je de fakto došlo) kada će zadnji biti prvi, kada će najgori ološ biti iznad normalnog naroda. Ja taj deo naroda srpskog porekla, koji se odrekao srpstva i ne računam u Srbe. Ko je Srbin u Montenegru, taj se toga ne stidi već to ističe hvaleći se. A lepo su ime sebi prišili, Crveni Hrvati, usput jasno ilustrujući do kakvog dna se dolazi odričući se svog nasleđa i imena... Doduše, veliko je pitanje prihvataju li Hrvati pod svoje okrilje takav ološ.

  • Velika Metla says:

   Lazar,nikada ih vatikanoidi prihvatiti neće! Hoće samo onoliko koliko i Vatikan prihvata rvate,a to je da im samo služe za potkusurivanje s pravoslavljem,odnosno s Rusijom na kraju krajeva! I dok god je šljama zvanog milogorci i vatikanoidi rvati Vatikan ne treba da brine za količinu služinčadi svojih! Tako da su milogorci u odnosu prema rvatima isto što i rvati prema Vatikanu! Sve im je uzaludu i jednima i drugima jer NIKADA iskreno neće biti prihvaćeni!

 3. Za Srbiju says:

  Izgubili smo još jednu bitku sa hrvatima, iako se nismo ni borili. Jer hrvatska kontinuirano vodi specijalni rat protiv Srbije i srbstva, a mi nismo ni svesni da smo u ratu. Mi ćemo da se čudimo, da ne verujemo, da se rugamo i smejemo, a oni otvaraju puteve za veliku hrvatsku. Ko se zadnji smeje ...

  • Batina says:

   vatikan bato vatikan, ustase su isto sto I crveni kurbati.

 4. Zoran says:

  Ma oni su niko i nista. Uvek bili i bice. Jaki samo na recima. Jedno specijalno albansko pleme.

  • kolan says:

   Đe to bilo da đecu vitezova poducavaju đeca robova

   • Zoran says:

    Prijatelju, od njih samo busanje u grudi. Nista vise od Crnogoraca nema. Oni isterivali Turke ko kao sto Madjari isterivali Nemce, pred kraj rata. I to ih osvojili po onim vletima gde ni sad nikom ne trebaju, jedino Americi treba more i obala. Bacice im neku kosku, cisto da ne budu gladni, ubacice im jezik, ko sto im ubacili, ... Kad jednom pukne Amerika, a pocelo je(to i Amerikanci ovde oko mene pricaju), eto njih pezeci pred sledecom silom. Nema tu nista novo sa Crnogorcima. Vise su Makedonci za postovanje nego oni.

    • zlire says:

     Upravo ti to govori da su srbi i crnogorci potpuno razlicite nacije ,crnogorci vjekovima brane krse i vrleti a srbi neće gradove i civilizaciju-Kaneti

   • Zoran says:

    Jel znas da Amerikanci vise puta pokusavali da dobiju americki jezik? Al nije proslo a ni Britanci ne daju. A i smesno je, zivota mi. Znaci veruj mi da je to samo jedna americka laz za crnogorski jezik, kupili drzavu za nista otprilike. A ovi se prodali ko budale. Znas da svi iz bivse SFRJ pisu po rezimeima, u Kanadi posebno, da govore bar 4, 5 jezika. Ono: srpski, bosanski, crnogorski, hrvatski.... Ma to ti sve Vatikan napravio. Ali i on gubi vernike...Kraj na svim poljima.

   • Zoran says:

    Od Crnoigoraca sto se Turaka tice gori bili samo Grci. Njih su bukvalno Britanci i jos neki oslobadjali. Jedva ih naterali da se ukljuce u isterivanje Turaka. To i Vuk Karadzic pise i poredi Srbe koji ginuli a za Grke ginuli drugi. I pazi sad: Sad Srbi imaju tursku kafu, tursku baklavu,... a Grci NIKAKO nemaju tursku kafu i tursku baklavu, nego su to sve grcke. To ti je kad si niko i nista a oces da budes nesto.

 5. Sasa S says:

  Rezim njihovog predsednika stvarno je daleko dogurao,Njegusi uvezeni a Milovi originali ...sve u svemu jedna gomilica poltrona i jadnika....proce i njihovo al u Velikoj Albaniji.....

  • zlire says:

   Dok Vuk nije iz Montenegra uveo u Srbiju jezik oni su zborili na gi ga gu,a ono sto je poeticnost i epicno st crnogorskog jezika srpskog su psovke i skarednost

 6. obod says:

  Srpski jezik 80% cine psovke i na taj nacin komuniciraju clanovi porodice između sebe sto je u Crnoj Gori nemoguće tako da i s te tacke se radi o dva razlicita jezika

  • komita says:

   e ova ti je dobra.

  • Velika Metla says:

   obod,ti nisi retko glup,nego gusto glup! Kakve veze imaju psovke s jezikom? Znači,mologorcu bistri kao potok,samo što je potok plitak,pošto čemerikancima je svaka druga reč "fak"treba to proglasiti drugim jezikom,je li "mozgu" milogorski? Jesi li se pitao,glupsone,za čije interese je bilo potrebno napraviti od jednog jezika SRBSKOG 4 nazovi jezika,a od jednog engleskog ne mogu čak ni dva,američki i engleski! Zato glupsone,što englezi ne dozvoljavaju da im se engleski korpus rasipa i deli! Zašto tvoji partneri šiptari ne naprave od albanskog dva jezika,albanski i kosovski? Ne naravno,jer oni drže do jedinstva kako tako,za razliku od vas ovnova milogorskih! Zašto ne naprave od hrvatskog još jedan jezik,dalmatinski,jer je Dalmacija postojala kad hrvatska nije! Ali naravno,to tebi i sličnima teško da ulazi u "sivu masu",jer da bi shvatio šta sam napisao morao bi imati IK veći od cipela koje nosiš! Naravno,ovo i nisam zbog tebe napisao,nego zbog pametnih ljudi,u koje vas milogorce ne ubrajam!Vi ste dokazali ogroman stepen svoje lične gluposti! Puzati ćete vi ne brini,vrlo brzo!

   • zlire says:

    Iako si brav treba bi da znas da je Crna Gora poslednja na svijetu koja bi prihvatila da joj se bilo sto a najmanje jezik naziva po osvajacu ili narodu sa kojim nema nista zajednicko pa ni iq.Dobro je reka srpski nobelovc Andrić kad Srbinu ucinis dobro od njega se nadaj zlu

 7. Ivan Grozni says:

  Obod je jos uvek u pecini. Na nivou krapinca. Dali si ista procitao na srpskom jeziku? Ako mozes da kazes da se srpski jezik 80% sastoji od psovki a montenegrini kao kulturan narod ne psuju onda i u toj tvojoj pecini zivis sam.

 8. gaga says:

  Srbi trebaju da proglase monarhiju sa dinastijom petrovic u beogradu i vrate Crnu Goru ili da dovevu Vladimira Vojinovica iz Moskve i proglase ga za kralja on je direktan pomomak Nemanjica!Stevana Prvovencanog i da konacno prekinemo ovu agonoju.Okupimo narod oko krune i ujedinimo srpske zemlje za vek i amin!

 9. Gojko says:

  Šta se palite gospodo kad se 80% crne gore oseća kao srbi.Nema tu nikakve brige opet će to biti savez srpskih zemalja.Tamo se šire samo režimske lazi i vi to prenosite i vadite iz konteksta.Pa i ovde u beogradskom dnevniku ko ga gleda a da nezna realno stanje mislio bi da je ovde švajcarska...Ne shvatajte sve zdravo za gotovo.

 10. ilija says:

  svi su srbi osli i uzrli tudu veru pod silom vatiiiiikaaaanaaa i zapada jos samo je malo ostalo srba da predu u katulike u srbiji sumadiji ovo nam je nasa borba dala da imamo titu za marsla

  • Ivan Grozni says:

   Nemam obicaj da repliciram individualnom misljenju ali gde god su Srbi stigli u svetu dizali su svetinje i oko njih se okupljali. Danas imamo SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU na svim kontinentima. To je naj bolji dokaz da Srbi nisu uzeli tudju veru. Jesu izdajnici i oni koji su morali. Nasa braca muslimani su uzeli islam iz potrebe da sacuvaju status i privilegije misleci da ce se vratiti u Pravoslavlje kad prodje Otomanska vlast. Neki su se i vratili a neki su ostali u islamu. Pokrstavanje Srba silom u Hrvatskoj je takodje uradjeno pod dirigentskom palicom Vatikana. Mogu da razumem ljude koji zive u vecnom strahu od odmazde i biraju izmedju zivota i smrti. Ali na svu srecu gde su god bili normalni uslovi zivota Srbi su ostali sto su i bili PRAVOSLAVNI.Niko se bez velikog belaja ne odrice svoje vere. Tudju veru naj lakse primaju oni koji nisu nikad ni verovali, ateisti. Kad se promeni teorija da su Srbi samo oni koji su pravoslavne vere,mnogi medjusobni problemi ce se lakse resavati.

 11. komita says:

  e ova ti je dobra.

 12. Gnjilane says:

  Sve Radulovice, Veljovice,Jelovce i Simonovice proterati iz Srbije jer rade protiv RS dok se drugovacije ne dokaze

  • MI says:

   Ne treba nikoga proterivati. To rade samo inferiorni narodi. Dajmo im samo istu sansu kao i domicilnom stanovnistvu, ali nikako vecu. Cemu sluzi BIA. Prvo nju precistiti, a zatim svaki dosije i veze prouciti. Kako neko ko je tek stigao iz bivsih republika dobija bolji status, pa cak i bolju tezgu na pijaci, a da ne govorim o odgovornim mestima u drzavnoj administraciji. Bosance i hercegovce treba tretirati podjednako sa domacim zivljem, jer nemaju rezervnu domovinu, a ostale prema zaslugama.Znam dosta crnogoraca koji su dobijali stipendije za skolovanje,besplatno lecenje, a potom se izrugivali srpstvu. Svi smo se mi popisali u CG i svak ima taj papir gde pise ko si i sta si.Kada dodju u Srbiju neka ga priloze uz licnu kartu. Crnogorska i Hrvatska vlast ovo pitanje bolje tretira.

 13. tigar says:

  E kada je njima Njegoš izdajnik,onda Crnom Gorom vladaju umobolni!

  • zlire says:

   Znas li ti tigrasti da su Petrovići u Crnu Goru dosli sa fesovima na glavu ali su prihvatili manire starosedilaca jer bi ih brzo ispratili okle su dosli

 14. goran says:

  Davno sam predlagao izbacivanje svih Crnogoraca iz Beograda, a pre svega crnogorskih clanova SANU-a. Trajna zabrana ulaska u Srbiju. Prosto ko pasulj.

 15. OBRAZOVANI GLAVONJA says:

  Dobronamerna sugestija. Namesto da se praznite ispraznim trkeljanjima pročitajte knjigu fra Dominika Mandića:Hrvati i Srbi - dva stara različita naroda. Pa i ćoravom daltonisti je jasno da u etnoinžinjeringu nema reči o "crnoj" Gori već o Crvenoj Hrvatskoj blagoslovljenoj po Svetoj Ozani Kotorskoj koja će da počiva na Lovćenu kad srbookupatora Njegoša izbace iz onog masonskog "mauzoleja". A lepo je zborio vladika Sava Petrović 1752.god."neće Černogorci da se sele u Rusiju već moja je želja da Rusija izađe na Adrijansko more...i to Rusi nisu shvatili...e...sad...šta možemo ?...imali ste šansu ali se ruska politika završavala na Bugarskoj...glava nije stalak za kapu no da se sa njom misli...pa ko nemisli svojom glavom nek ponavlja hristoljubivo spasonosno za bezveznjake:blago siromašnima duhom-njihovo je carstvije nebesko..a zemaljsko je za one sa mislećom glavurdom...jel te ?

 16. Nikolić says:

  Pa ovo je zbilja unikum. Dobro se sećam 70-tih godina, usred Beograda od Crnogoraca nisi mogao biti Srbin, jer su busajući se u grudi, tvrdli da od njih većih Srba nema. Iskreno se nadam da je ovo današnje ponašanje, dela Crnogoraca, samo diktat Milovog režima. A ako grešim i ako je ovo današnje u Crnoj Gori, zblja dominantno mišljenje Crnogoraca, onda sa dubokim razočarenjem moram konstatovati, da od njih većih smradova nema i sa ponosom se serem na moje daleko Nikšićko poreklo i uzdignutog čela izjavljujem: Milovi Crnogorci, oca vam jebem u vrh guzice proustaške, jer ste tolko mali, da čak ni usrane ustaše ne možete biti. M. Nikolić poreklom iz Nikšića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *