Црногорску Википедију као да је ПИСАО АНТЕ ПАВЕЛИЋ ЛИЧНО!

Црногорску Википедију као да је ПИСАО АНТЕ ПАВЕЛИЋ ЛИЧНО!

29 децембра 2017

Прорежимски медији у Подгорици су пре два дана са егзалтацијом објавили да је за Црну Гору коначно одобрен пробни тест за лансирање Википедије на црногорском језику, након што је наводно годинама водила праву битку за то.

Коначни захтев за стварање црногорске Википедије биће одобрен оног тренутка када на на њој буде довољно написаних чланака. Међутим, аргументи који се наводе у прилог потребе за Википедијом на црногорском језику многе ће натерати да ставе прст на чело.

Као један од главних разлога зашто Црна Гора није могла да добије званичну Википедија страницу навођена је чињеница да црногорски језик до сада није имао међународно признати код, али недавном одлуком Конгресне библиотеке у Вашингтону и та формална препрека је у потпуности отклоњена.

Ипак, и поред одобреног кода којим је Вашингтон практично политичким декретом признао особеност црногорском језику, правила Википедије су таква да се морају навести и други аргументи зашто на страницама Википедије има смисла дозволити писање на још једном језику.

Управо на тој тачки веома је занимљиво осврнути се на аргументе који су иницијатори црногорске Википедија странице истакли као кључне за одобравање посебне странице на том мултимедијалном енциклопедијском садржају.

Тако, поред чињенице да црногорским језиком према попису из 2011. године укупно говори 229.251 грађана, наведена је права лавина „аргумената“ који јасно објашњавају каква је заиста права идеолошка и политичка позадина пропагатора овог пројекта.

С тим у вези објашњава се да црногорски језик у „етнолингвистичком“ смислу има заправо „дубоке црвенохрватске коријене“, да је његов ијекавски изговор „прије хрватски него српски“, који је у ствари „екавски“, и да црногорски језик такође „не користи српско ћирилично писмо, већ се, као у хрватском, пише на латиници“.

Како се даље „аргументује“, управо због „српског империјализма“ и да би задобила „више слободе“, Црна Гора се разишла са Србијом 2006. године, да не би била под „репресијом“ српског језика, који је, како се тврди, и сам „настао крађом хрватске литературе“.

Такође, један од главних „аргумената“ промотера Википедије на црногорском јесте да „Црна Гора треба коначно да буде слободна – Црвена Хрватска“.

Подсећања ради, сам појам Црвена Хрватска према неким старијим историјским „изворима“ повезан је са подручјем од реке Цетине до Валоне, као и са подручјем око слива река Пиве, Мораче, Зете и Таре у унутрашњости, тако да се за средиште тог подручја сматрала територија некадашње Дукље, Травуније и Захумља, као и неки делови Рашке и данашње северне Албаније.

Упрошћено говорећи, на Дувањском сабору који се наводно збио 753. године, обала Јадрана је подељена на две хрватске самоуправне јединице и то на Бијелу (западну) Хрватску, од реке Раше у Истри до реке Цетине у Далмацији, и Црвену (јужну) Хрватску, од Цетине до Валоне у Албанији.

Ипак ни ту није крај, па се као аргуменат у корист идеје да се направи верзија Википедије на црногорском језику наводи и „чињеница“ да је „српски језик увезен у Црну Гору 1918. године“, па чак и раније, од стране „посрбљене династије Петровић Његош, која је владала Црном Гором 200 година“.

Као шлаг на торту, наводи се да су припадници династије „Петровић Његош били извањци“ и да је „њихово право поријекло из Босне и Херцеговине“, при чему су, како се додаје, „нажалост били изабрани да владају“ у Црној Гори без „икаквог ваљаног разлога“ и на „штету“ црногорског народа.

На концу се закључује да данас, опет „нажалост“, у Црној Гори живи скоро 30 одсто „посрбљене“ популације, која, како се наводи, „велича династију Петровић Његош као да су били некакви богови“, али да је, према иницијаторима црногорске Википедије, права истина да су Петровићи у ствари били „највећа грешка“ у историји Црне Горе.

Имајући у виду којим су се аргументима и идеологијом користиле особе које су иницирале пројекат стварања црногорске странице Википедије, вероватно није тешко закључити да и многи Црногорци, који су се можда у први мах радовали овој вести, нису до краја били упознати са правом позадином ове приче.

KOMENTARI35 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  E na zdravlje vam crveno hrvatstvo. Ja sam bio ubedjen da u CG ima jos malo savesti i da se nece odreci sebe. Izgleda da sam se prevario. Onaj ko se odrice svega sto je bio taj ne zasluzuje da postoji. Kako moze praunuk znati bolje od pradede ko je i odakle je? Ako su Petrovici greska, ko je stvorio CRNU GORU.? Ko je ujedinio srpska plemena no Petrovici.uz pomoc crkve.Nije ni cudo sto su ustase nasle saveznika u Crnogorcima poput Drljevica i drugih.

  • kad svane dan says:

   Despot Stefan Lazarević nije izdajnik no je Sekula Drljević

  • CITATOR says:

   Ivan Crnojević...novosagrađeno Cetinje..."Ja sam poslijednji gospodar Zete i Prvi Gospodar Crne Gore" !

  • zlire says:

   Isto ka sto je pravoslavna nova godina srpska tako je i crnogorski srpski

 2. Lazar says:

  И они показују истинитост тврђења да долази време (и да је де факто дошло) када ће задњи бити први, када ће најгори олош бити изнад нормалног народа. Ја тај део народа српског порекла, који се одрекао српства и не рачунам у Србе. Ко је Србин у Монтенегру, тај се тога не стиди већ то истиче хвалећи се. А лепо су име себи пришили, Црвени Хрвати, успут јасно илуструјући до каквог дна се долази одричући се свог наслеђа и имена... Додуше, велико је питање прихватају ли Хрвати под своје окриље такав олош.

  • Velika Metla says:

   Лазар,никада их ватиканоиди прихватити неће! Хоће само онолико колико и Ватикан прихвата рвате,а то је да им само служе за поткусуривање с православљем,односно с Русијом на крају крајева! И док год је шљама званог милогорци и ватиканоиди рвати Ватикан не треба да брине за количину служинчади својих! Тако да су милогорци у односу према рватима исто што и рвати према Ватикану! Све им је узалуду и једнима и другима јер НИКАДА искрено неће бити прихваћени!

 3. Za Srbiju says:

  Изгубили смо још једну битку са хрватима, иако се нисмо ни борили. Јер хрватска континуирано води специјални рат против Србије и србства, а ми нисмо ни свесни да смо у рату. Ми ћемо да се чудимо, да не верујемо, да се ругамо и смејемо, а они отварају путеве за велику хрватску. Ко се задњи смеје ...

  • Batina says:

   vatikan bato vatikan, ustase su isto sto I crveni kurbati.

 4. Zoran says:

  Ma oni su niko i nista. Uvek bili i bice. Jaki samo na recima. Jedno specijalno albansko pleme.

  • kolan says:

   Đe to bilo da đecu vitezova poducavaju đeca robova

   • Zoran says:

    Prijatelju, od njih samo busanje u grudi. Nista vise od Crnogoraca nema. Oni isterivali Turke ko kao sto Madjari isterivali Nemce, pred kraj rata. I to ih osvojili po onim vletima gde ni sad nikom ne trebaju, jedino Americi treba more i obala. Bacice im neku kosku, cisto da ne budu gladni, ubacice im jezik, ko sto im ubacili, ... Kad jednom pukne Amerika, a pocelo je(to i Amerikanci ovde oko mene pricaju), eto njih pezeci pred sledecom silom. Nema tu nista novo sa Crnogorcima. Vise su Makedonci za postovanje nego oni.

    • zlire says:

     Upravo ti to govori da su srbi i crnogorci potpuno razlicite nacije ,crnogorci vjekovima brane krse i vrleti a srbi neće gradove i civilizaciju-Kaneti

   • Zoran says:

    Jel znas da Amerikanci vise puta pokusavali da dobiju americki jezik? Al nije proslo a ni Britanci ne daju. A i smesno je, zivota mi. Znaci veruj mi da je to samo jedna americka laz za crnogorski jezik, kupili drzavu za nista otprilike. A ovi se prodali ko budale. Znas da svi iz bivse SFRJ pisu po rezimeima, u Kanadi posebno, da govore bar 4, 5 jezika. Ono: srpski, bosanski, crnogorski, hrvatski.... Ma to ti sve Vatikan napravio. Ali i on gubi vernike...Kraj na svim poljima.

   • Zoran says:

    Od Crnoigoraca sto se Turaka tice gori bili samo Grci. Njih su bukvalno Britanci i jos neki oslobadjali. Jedva ih naterali da se ukljuce u isterivanje Turaka. To i Vuk Karadzic pise i poredi Srbe koji ginuli a za Grke ginuli drugi. I pazi sad: Sad Srbi imaju tursku kafu, tursku baklavu,... a Grci NIKAKO nemaju tursku kafu i tursku baklavu, nego su to sve grcke. To ti je kad si niko i nista a oces da budes nesto.

 5. Sasa S says:

  Rezim njihovog predsednika stvarno je daleko dogurao,Njegusi uvezeni a Milovi originali ...sve u svemu jedna gomilica poltrona i jadnika....proce i njihovo al u Velikoj Albaniji.....

  • zlire says:

   Dok Vuk nije iz Montenegra uveo u Srbiju jezik oni su zborili na gi ga gu,a ono sto je poeticnost i epicno st crnogorskog jezika srpskog su psovke i skarednost

 6. obod says:

  Srpski jezik 80% cine psovke i na taj nacin komuniciraju clanovi porodice između sebe sto je u Crnoj Gori nemoguće tako da i s te tacke se radi o dva razlicita jezika

  • Velika Metla says:

   обод,ти ниси ретко глуп,него густо глуп! Какве везе имају псовке с језиком? Значи,мологорцу бистри као поток,само што је поток плитак,пошто чемериканцима је свака друга реч "фак"треба то прогласити другим језиком,је ли "мозгу" милогорски? Јеси ли се питао,глупсоне,за чије интересе је било потребно направити од једног језика СРБСКОГ 4 назови језика,а од једног енглеског не могу чак ни два,амерички и енглески! Зато глупсоне,што енглези не дозвољавају да им се енглески корпус расипа и дели! Зашто твоји партнери шиптари не направе од албанског два језика,албански и косовски? Не наравно,јер они држе до јединства како тако,за разлику од вас овнова милогорских! Зашто не направе од хрватског још један језик,далматински,јер је Далмација постојала кад хрватска није! Али наравно,то теби и сличнима тешко да улази у "сиву масу",јер да би схватио шта сам написао морао би имати ИК већи од ципела које носиш! Наравно,ово и нисам због тебе написао,него због паметних људи,у које вас милогорце не убрајам!Ви сте доказали огроман степен своје личне глупости! Пузати ћете ви не брини,врло брзо!

   • zlire says:

    Iako si brav treba bi da znas da je Crna Gora poslednja na svijetu koja bi prihvatila da joj se bilo sto a najmanje jezik naziva po osvajacu ili narodu sa kojim nema nista zajednicko pa ni iq.Dobro je reka srpski nobelovc Andrić kad Srbinu ucinis dobro od njega se nadaj zlu

 7. Ivan Grozni says:

  Obod je jos uvek u pecini. Na nivou krapinca. Dali si ista procitao na srpskom jeziku? Ako mozes da kazes da se srpski jezik 80% sastoji od psovki a montenegrini kao kulturan narod ne psuju onda i u toj tvojoj pecini zivis sam.

 8. gaga says:

  Srbi trebaju da proglase monarhiju sa dinastijom petrovic u beogradu i vrate Crnu Goru ili da dovevu Vladimira Vojinovica iz Moskve i proglase ga za kralja on je direktan pomomak Nemanjica!Stevana Prvovencanog i da konacno prekinemo ovu agonoju.Okupimo narod oko krune i ujedinimo srpske zemlje za vek i amin!

 9. Gojko says:

  Šta se palite gospodo kad se 80% crne gore oseća kao srbi.Nema tu nikakve brige opet će to biti savez srpskih zemalja.Tamo se šire samo režimske lazi i vi to prenosite i vadite iz konteksta.Pa i ovde u beogradskom dnevniku ko ga gleda a da nezna realno stanje mislio bi da je ovde švajcarska...Ne shvatajte sve zdravo za gotovo.

 10. ilija says:

  svi su srbi osli i uzrli tudu veru pod silom vatiiiiikaaaanaaa i zapada jos samo je malo ostalo srba da predu u katulike u srbiji sumadiji ovo nam je nasa borba dala da imamo titu za marsla

  • Ivan Grozni says:

   Nemam obicaj da repliciram individualnom misljenju ali gde god su Srbi stigli u svetu dizali su svetinje i oko njih se okupljali. Danas imamo SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU na svim kontinentima. To je naj bolji dokaz da Srbi nisu uzeli tudju veru. Jesu izdajnici i oni koji su morali. Nasa braca muslimani su uzeli islam iz potrebe da sacuvaju status i privilegije misleci da ce se vratiti u Pravoslavlje kad prodje Otomanska vlast. Neki su se i vratili a neki su ostali u islamu. Pokrstavanje Srba silom u Hrvatskoj je takodje uradjeno pod dirigentskom palicom Vatikana. Mogu da razumem ljude koji zive u vecnom strahu od odmazde i biraju izmedju zivota i smrti. Ali na svu srecu gde su god bili normalni uslovi zivota Srbi su ostali sto su i bili PRAVOSLAVNI.Niko se bez velikog belaja ne odrice svoje vere. Tudju veru naj lakse primaju oni koji nisu nikad ni verovali, ateisti. Kad se promeni teorija da su Srbi samo oni koji su pravoslavne vere,mnogi medjusobni problemi ce se lakse resavati.

 11. Gnjilane says:

  Sve Radulovice, Veljovice,Jelovce i Simonovice proterati iz Srbije jer rade protiv RS dok se drugovacije ne dokaze

  • MI says:

   Ne treba nikoga proterivati. To rade samo inferiorni narodi. Dajmo im samo istu sansu kao i domicilnom stanovnistvu, ali nikako vecu. Cemu sluzi BIA. Prvo nju precistiti, a zatim svaki dosije i veze prouciti. Kako neko ko je tek stigao iz bivsih republika dobija bolji status, pa cak i bolju tezgu na pijaci, a da ne govorim o odgovornim mestima u drzavnoj administraciji. Bosance i hercegovce treba tretirati podjednako sa domacim zivljem, jer nemaju rezervnu domovinu, a ostale prema zaslugama.Znam dosta crnogoraca koji su dobijali stipendije za skolovanje,besplatno lecenje, a potom se izrugivali srpstvu. Svi smo se mi popisali u CG i svak ima taj papir gde pise ko si i sta si.Kada dodju u Srbiju neka ga priloze uz licnu kartu. Crnogorska i Hrvatska vlast ovo pitanje bolje tretira.

 12. tigar says:

  E kada je njima Njegoš izdajnik,onda Crnom Gorom vladaju umobolni!

  • zlire says:

   Znas li ti tigrasti da su Petrovići u Crnu Goru dosli sa fesovima na glavu ali su prihvatili manire starosedilaca jer bi ih brzo ispratili okle su dosli

 13. goran says:

  Davno sam predlagao izbacivanje svih Crnogoraca iz Beograda, a pre svega crnogorskih clanova SANU-a. Trajna zabrana ulaska u Srbiju. Prosto ko pasulj.

 14. OBRAZOVANI GLAVONJA says:

  Dobronamerna sugestija. Namesto da se praznite ispraznim trkeljanjima pročitajte knjigu fra Dominika Mandića:Hrvati i Srbi - dva stara različita naroda. Pa i ćoravom daltonisti je jasno da u etnoinžinjeringu nema reči o "crnoj" Gori već o Crvenoj Hrvatskoj blagoslovljenoj po Svetoj Ozani Kotorskoj koja će da počiva na Lovćenu kad srbookupatora Njegoša izbace iz onog masonskog "mauzoleja". A lepo je zborio vladika Sava Petrović 1752.god."neće Černogorci da se sele u Rusiju već moja je želja da Rusija izađe na Adrijansko more...i to Rusi nisu shvatili...e...sad...šta možemo ?...imali ste šansu ali se ruska politika završavala na Bugarskoj...glava nije stalak za kapu no da se sa njom misli...pa ko nemisli svojom glavom nek ponavlja hristoljubivo spasonosno za bezveznjake:blago siromašnima duhom-njihovo je carstvije nebesko..a zemaljsko je za one sa mislećom glavurdom...jel te ?

 15. Nikolić says:

  Pa ovo je zbilja unikum. Dobro se sećam 70-tih godina, usred Beograda od Crnogoraca nisi mogao biti Srbin, jer su busajući se u grudi, tvrdli da od njih većih Srba nema. Iskreno se nadam da je ovo današnje ponašanje, dela Crnogoraca, samo diktat Milovog režima. A ako grešim i ako je ovo današnje u Crnoj Gori, zblja dominantno mišljenje Crnogoraca, onda sa dubokim razočarenjem moram konstatovati, da od njih većih smradova nema i sa ponosom se serem na moje daleko Nikšićko poreklo i uzdignutog čela izjavljujem: Milovi Crnogorci, oca vam jebem u vrh guzice proustaške, jer ste tolko mali, da čak ni usrane ustaše ne možete biti. M. Nikolić poreklom iz Nikšića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u