Crvena zvezda i Partizan će biti prodati za jedan dolar!

Crvena zvezda i Partizan će biti prodati za jedan dolar!

18 septembra 2013

sp-dzaja-seik_620x0Privatizacija je neophodna i mora da se izvrši pod hitno. Kako „Novosti“ saznaju, država je čvrsto stala iza stava da, pre svih, Crvena zvezda i Partizan, kao perjanice našeg fudbala, moraju da se privatizuju i da bi to trebalo uraditi što pre, već i do kraja ove godine. Postoji opcija da zbog velikih dugova klubovi budu ponuđeni kucima za dolar ili evro, s tim da desetine miliona njihovih minusa obrišu ulaganja novih vlasnika, koji bi uz to uložili i dodatni novac u budžet, stvaranje kvalitetnih timova, renoviranje stadiona…

Tako i definitivno padaju u vodu priče da bi večiti rivali trebalo da ostanu „svoji“, jer su „veliki srpski brend“. Kada se duguje, pogotovo toliko koliko duguju dva naša najbolja kluba, onda je prodaja jedini način da se preživi. Upravo tako, pitanje je opstanka i više se ne radi o biranju načina kako da klubovi stanu na noge, već o samo jednom izlazu. Drugačija mogućnost spasavanja Zvezde i Partizana ne postoji, osim da se nađe neko ko će preuzeti vlasništvo nad klubom i ubrizgati milione evra za brisanje ogromnih minusa.

Nije novost da šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima želju da kupi Crvenu zvezdu, i ta priča se bliži kraju. Kako će se sprovesti privatizacija ostaje da se vidi, ali je jasno kao dan da će novi vlasnik morati da plati ceo Zvezdin dug i, naravno, da uloži dodatni novac za bitisanje kluba.

Verovatno će i šeik uraditi nešto slično kao Ken Bejts 1982. godine, kada je kupio Čelsi za jednu funtu, ali takođe isplatio sve dugove i uložio svoj novac za budućnost kluba. Bejts je dve decenije kasnije, 2003. godine, prodao Čelsi Romanu Abramoviču za 140 miliona funti, ali kako su dugovi tada iznosili 123 miliona, njegova zarada je iznosila 17 miliona! Dobar posao i model kako bi budući vlasnici mogli da zarade od srpskih klubova.

Postoji još jedna opcija. Naime, vlasnik CSKA iz Moskve Jevgenij Giner, iza kojeg već godinama stoji Roman Abramovič, takođe je u igri da dođe na srpsko fudbalsko tržište. U prvi mah, na meti je bio Partizan, navodno pošto navijači moskovskog kluba i „grobari“ gaje prijateljske odnose, a onda je pogled uperen i na crveno-beli deo Topčiderskog brda. Objašnjenje: Crvena zvezda ima mnogo više navijača od Partizana!

Ipak, toj priči se još ne nazire kraj, ali je jasno da su i Zvezda i Partizan, uprkos dugovima i slabim rezultatima u Evropi, za neke još interesantni. U toj meri da bi uskoro i jedni i drugi mogli da prestanu da budu Udruženja građana i da se transformišu u društvena preduzeća, čime bi se stekli uslovi za njihovu privatizaciju.

Naravno, mnogima se to neće svideti, pogotovo članovima uprava i bivšim asovima koji očekuju da, ukoliko se klubovi prodaju, dobiju svoj deo kolača na ime minulog rada. Međutim, dugovanja menjaju pravila ponašanja i neće biti iznenađenje da, pogotovo Zvezda koja je u minusu preko 40 miliona evra, bude kupljena za dolar. Ali da zatim osvane sa saniranim dugovima i uloženim novcem za mnogo bolje dane i svetliju budućnost, jer sadašnjost je samo puko preživljavanje.

JEVGENIJ GINER

Jevgenij Lenorovič Giner, ruski biznismen, rođen je u Harkovu (današnja Ukrajina), 26. maja 1960. godine.
Predsednik CSKA iz Moskve postao je februara 2001.
Od 2013. potpredsednik je Udruženja evropskih klubova (ECA).
Bogatstvo je stekao kontrolom sajamske prodaje odeće, pa čak i velikih otvorenih pijaca, poput one kraj stadiona „Lužniki“ u Moskvi.
Ruski mediji su ga povezivali s podzemljem, a on za sebe kaže da se bavi energetikom i automobilskim biznisom.
Od 2004. do 2006. bio je predsednik ruske Premijer lige.
Od 5. aprila 2013. je predsednik Finansijskog komiteta FS Rusije, u kojem su i drugi bogati vlasnici klubova i biznismeni poput Sulejmana Kerimova (Anži), Pjotra Avena (Alfa bank), Aleksandra Bazarova (Sberbank)…
Od 2004. preuzeo punu kontrolu nad CSKA, nakon što je UEFA pokrenula istragu povodom saznanja da je gazda Čelsija Roman Abramovič vlasnik dva kluba u Ligi šampiona, što nije dozvoljeno.
Abramovič je preko Ginera, samo u prve tri godine uložio 54 miliona dolara u CSKA.
Otkako je na čelu kluba, CSKA je osvojio četiri titule, sedam trofeja nacionalnog kupa i Kup UEFA 2005.
U februaru 2005. izbegao atentat, kada je, u pucnjavi na džip u kojem se nalazio, ranjen njegov brat Vadim.

ŠEIK AL NAHJAN

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjana, princ prestolonaslednik UAE, rođen je 3. oktobra 1961. u Abu Dabiju.
Savetnik je predsednika UAE, njegovog starijeg brata Kalife bin Zajeda al Nahjana.
Predsedavajući je razvojne kompanije „Mubadala“, glavnog pokretača investicija vlade u Abu Dabiju, čiji se godišnji obrt procenjuje na 55 milijardi dolara.
Direktor je Državnog investicionog fonda (ADIA), koji je „težak“ između 300 i 875 milijardi dolara.
Od 2004. je predsednik Izvršnog saveta Abu Dabija, člana Vrhovnog naftnog saveta UAE.
Od 2005. obavlja dužnost zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE.
U 2011. donirao je 50 miliona dolara za vakcine za decu Afganistana i Pakistana, a 15 miliona za UN borbu protiv ljudskog trafikinga.
Bogatstvo šeikove porodice Al Nahjan, koja je između ostalog vlasnik moćne avio-kompanije „Etihad“ i Mančester sitija, procenjuje se na 150 milijardi dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *