Crvena zvezda i ruski sponzor

Crvena zvezda i ruski sponzor

7 avgusta 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Kao što je poznato, fudbalski šampion Srbije „Crvena Cvezda“ je izbačen iz Evrope, jer po rečima predsednika Fudbalskog Saveza Srbije – „kod UEFA nema šale, nema milosti“. I dok pomenuta nemilosrdna Evropska fudbalska unija trenira strogoću nad Zvezdom i šalje joj šut-kartu sa porukom da je, takva kakva jeste, nepoželjna u evropskim takmičenjima, iz Moskve je stigao poziv „crveno-belima“ da budu najdraži gosti na otvaranju novog, monumentalnog stadiona.

Dakle, radi se o tome da je moskovski „Spartak“, i to na inicijativu svojih navijača, pozvao upravo srpskog prvaka da u prijateljskom odmeravanju snaga sa domaćom ekipom početkom septembra – svečano otvori renovirani stadion, u koji je inače uloženo impresivnih pola milijarde evra.

Osim toga, u okviru planirane posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina u oktobru, predviđen je i njegov ponovni dolazak na tribine Marakane, a ta poseta bi po oceni mnogih mogla da označi kupovinu „Crvene Zvezde“ od strane ruskog naftnog giganta Gasproma, koji bi na taj način izvukao srpskog šampiona iz milionskih dugova i napokon ga postavio na zdrave temelje. Podsetimo, Gasprom je Zvezdin generalni sponzor još od 2010. godine, a do kraja petogodišnjeg ugovora, ta kompanija će odvojiti blizu 20 miliona evra za beogradske „crveno-bele“.

Štaviše, jedan detalj iz prošle Putinove posete Marakani sugeriše da bi se Zvezda pomoću takve privatizacije, ne samo rešila dugova i vratila na puteve stare slave, nego da bi i njen stadion mogao poprimiti izgled savremenog sportskog objekta po najvišim svetskim merilima. Naime, kako je još tada uočeno – tokom posete Zvezdi predsedniku Rusije je pokazan detaljan projekat izgradnje novog stadiona, čija ukupna investicija iznosi 600 miliona evra, a kada je video o čemu se radi, Putin je, kažu, samo klimnuo glavom.

Prema tome, ako se uskoro obistine najave da će ruski Gasprom postati vlasnik najtrofejnijeg srpskog kluba, onda se otvara realna mogućnost da se Crvena Zvezda u doglednoj budućnosti zaista vrati u Evropu, i to ne kao pokajnik nakon odslužene kazne, nego kao pobednik, i to u prilično bukvalnom smislu, ako se uzme u obzir i tadašnja Putinova izjava „da bi voleo da Zvezda ili Zenit postanu prvaci Evrope“.

Naravno, pre samo tri godine to je možda više zvučalo kao kurtoazna pohvala domaćinu i izraz lepih želja, ali u kontekstu očekivane privatizacije, takva vizija „Crvene Zvezde“ koja stoji na krovu Evrope sa trofejom u rukama, ni malo ne zvuči kao nerealna fantazija, i to utoliko više što je Gasprom već odveo „Zenit“ iz Sankt Peterburga, čiji je takođe vlasnik, u društvo najboljih evropskih timova.

I zato, ako se uz pomoć ruske naftne kompanije „Crvena Zvezda“ stvarno transformiše u respektabilni klub koji će biti poznatiji po uspesima u sportskoj areni, nego po poniženjima iz UEFE, te ako se obistini javno izrečena Putinova želja da Zvezda ili Zenit postanu prvaci Evrope, onda će biti moguće i da upravo „Crvena Zvezda“, a ne „Bajern“ – bude uzor za funkcionisanje srpske Vlade, a samim tim i cele Srbije.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ivan says:

    A sto tako ne pisete isto da je potrebno i da Partizan ima takvog vlasnika nego samo zvezda pa zvezda??!!Da li nasi drugi klubovi poput Vojvodine ne zasluzuju takve vlasnike ili samo ta zvezda zalsuzuje?!Da niste samo vi zvezda srbija?!Sad je samo Uefa kriva sto su je isti ti ljudi i legende tzv. jedinog srpskog kluba unistile?!Pa najbolje je da ugasite sve klubove u Srbiji i neka postoji samo zvezda.

  2. Za Srbiju says:

    O čemu autor teksta mašta? Rusija je pod sankcijama, tako da ne verujem da ima mesta za spasavanje fudbalskog kluba. Osim toga, Srbiji preti glad i bankrot. Bude li Rusija uopšte u situaciji da pomaže Srbiju, biće to pomoć za spasavanje od gladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *