ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗА АМЕРИКУ: Невероватан Путинов план за Блиски исток

ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗА АМЕРИКУ: Невероватан Путинов план за Блиски исток

13 јула 2017

Русија је продужила позив нафтном гиганту Саудијске Арабије „Сауди Арамко“ да учествује у пројекту „Арктик ЛНГ (придорни течни гас) 2“.

Упркос огромним конвенционалним гасним резервама, удео Русије на светском тржишту течног гаса је само око четири процената. Ситуација би требало да се ускоро промени, када пројекат „Јамал ЛНГ“, који ће из Сибира извозити гас у Кину, почне ове године са радом. Као други велики пројекат за излазак на ово тржиште, које има највећи раст у свету, Русија је припремила „Арктик ЛНГ2“, који ће предводити „Новатек“, и који би требало да буде завршен до 2022. или 2023. године.

За овај пројекат, Русије је зато понудила партнерство Саудијској Арабији.

Сарадња две водеће землје у производњи енергената, иако су конкуренти, постаје све болја, након што су раније успешно договориле смањење производње сирове нафте како би подигли цене на светском тржишту, а додатно би могла да се продуби уколико би Саудијци прихватили понуду да учествују у „Актик ЛНГ-2“ пројекту.

– Саудијској Арабији је понуђено више различитих опција за учествовање у овом пројекту – рекао је за „Ројтерс“ руски министар за енергетику, Александар Новаков.

Како је рекао саудијски министар енергетике Калид ал-Фалих за „ТАСС“, Саудијске Арабија ће размотрити руску понуду, уколико ће пројекат довозити природни течни гас до средњеисточне землје.

Нова сарадња

Такво приближавање Москве и Ријада је било скоро незамисливо у прошлости, а до пре годину дана, две стране практично нису имале никакав дијалог, чак и када су се суочиле са порастом производње нафте из шкрилјаца у САД и колапсом глобалних цена од средине 2014. Сечин се строго противио томе да Русија смањи производњу у тандему са ОПЕЦ-ом.

У знаку усијаног азијског ривалства, Росњефт је надмашио Арамко на тендеру за куповину индијске рафинерије Есар прошле године и повећао удео на тржишту горива са најбржим растом у свету.

У року од неколико месеци, Москва и Ријад су постали главни заговорници споразума о смањењу производње – постигнутом у децембру, који је ове године и продужен када су чак расправлјали и о могућој сарадњи на својим главним азијским тржиштима.

Муке за Америку

Не само да је администрација Доналда Трампа уништила савез са Катаром, у којем је стационирана највећа америчка војна база у том делу света, када је оптужила ову землју за финансирање тероризма и практично нахушкала заливске землје да је блокирају.

Тако је Америка у овом региону све карте положила само на Саудијску Арабију као заступника њених интереса, док се Русија ослања на Иран, водећу силу на Средњем истоку.

Међутим, уколико се сарадња на пројекту „Арктик ЛНГ-2“ реализује, један од највећих савезника САД у том делу света, Саудијска Арабија, тако ће постати један од клјучних партнера Русије, што ће значити и да ће руски течни гас стизати до заливских земалја, а самим тим и руски утицај и интерес.

Све је још на дугачком штапу, јер Саудијска Арабија још није прихватила учешће у пројекту, али је свакако црвени аларм за Америку, којој тиме прети губитак утицаја на целом Блиском истока.

(Блиц)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ovchara says:

    Prvo mirotvorna ponuda za saudijce, a ako nece da prestanu da podrzavaju petrodolar i sluze SAD-u u svinjarijama, e onda sledi razlupavanje te teroristicke drzave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u