ЦРВЕНИ АЛАРМ ЗА АМЕРИКУ: Невероватан Путинов план за Блиски исток

CRVENI ALARM ZA AMERIKU: Neverovatan Putinov plan za Bliski istok

13 jula 2017

Rusija je produžila poziv naftnom gigantu Saudijske Arabije „Saudi Aramko“ da učestvuje u projektu „Arktik LNG (pridorni tečni gas) 2“.

Uprkos ogromnim konvencionalnim gasnim rezervama, udeo Rusije na svetskom tržištu tečnog gasa je samo oko četiri procenata. Situacija bi trebalo da se uskoro promeni, kada projekat „Jamal LNG“, koji će iz Sibira izvoziti gas u Kinu, počne ove godine sa radom. Kao drugi veliki projekat za izlazak na ovo tržište, koje ima najveći rast u svetu, Rusija je pripremila „Arktik LNG2“, koji će predvoditi „Novatek“, i koji bi trebalo da bude završen do 2022. ili 2023. godine.

Za ovaj projekat, Rusije je zato ponudila partnerstvo Saudijskoj Arabiji.

Saradnja dve vodeće zemlje u proizvodnji energenata, iako su konkurenti, postaje sve bolja, nakon što su ranije uspešno dogovorile smanjenje proizvodnje sirove nafte kako bi podigli cene na svetskom tržištu, a dodatno bi mogla da se produbi ukoliko bi Saudijci prihvatili ponudu da učestvuju u „Aktik LNG-2“ projektu.

– Saudijskoj Arabiji je ponuđeno više različitih opcija za učestvovanje u ovom projektu – rekao je za „Rojters“ ruski ministar za energetiku, Aleksandar Novakov.

Kako je rekao saudijski ministar energetike Kalid al-Falih za „TASS“, Saudijske Arabija će razmotriti rusku ponudu, ukoliko će projekat dovoziti prirodni tečni gas do srednjeistočne zemlje.

Nova saradnja

Takvo približavanje Moskve i Rijada je bilo skoro nezamislivo u prošlosti, a do pre godinu dana, dve strane praktično nisu imale nikakav dijalog, čak i kada su se suočile sa porastom proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD i kolapsom globalnih cena od sredine 2014. Sečin se strogo protivio tome da Rusija smanji proizvodnju u tandemu sa OPEC-om.

U znaku usijanog azijskog rivalstva, Rosnjeft je nadmašio Aramko na tenderu za kupovinu indijske rafinerije Esar prošle godine i povećao udeo na tržištu goriva sa najbržim rastom u svetu.

U roku od nekoliko meseci, Moskva i Rijad su postali glavni zagovornici sporazuma o smanjenju proizvodnje – postignutom u decembru, koji je ove godine i produžen kada su čak raspravljali i o mogućoj saradnji na svojim glavnim azijskim tržištima.

Muke za Ameriku

Ne samo da je administracija Donalda Trampa uništila savez sa Katarom, u kojem je stacionirana najveća američka vojna baza u tom delu sveta, kada je optužila ovu zemlju za finansiranje terorizma i praktično nahuškala zalivske zemlje da je blokiraju.

Tako je Amerika u ovom regionu sve karte položila samo na Saudijsku Arabiju kao zastupnika njenih interesa, dok se Rusija oslanja na Iran, vodeću silu na Srednjem istoku.

Međutim, ukoliko se saradnja na projektu „Arktik LNG-2“ realizuje, jedan od najvećih saveznika SAD u tom delu sveta, Saudijska Arabija, tako će postati jedan od ključnih partnera Rusije, što će značiti i da će ruski tečni gas stizati do zalivskih zemalja, a samim tim i ruski uticaj i interes.

Sve je još na dugačkom štapu, jer Saudijska Arabija još nije prihvatila učešće u projektu, ali je svakako crveni alarm za Ameriku, kojoj time preti gubitak uticaja na celom Bliskom istoka.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ovchara says:

    Prvo mirotvorna ponuda za saudijce, a ako nece da prestanu da podrzavaju petrodolar i sluze SAD-u u svinjarijama, e onda sledi razlupavanje te teroristicke drzave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *