Crveni tepih

Crveni tepih

15 marta 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Sav besmisao aktuelnog četvorogodišnjeg mandata nosilaca najvažnijih državnih funkcija potvrđen je u sedmici iza nas. U samo dva dana u zajedničkim organima dokazano je zbog čega oni zaista postoje. Zbog fotelja, naravno, sa jedne, i partijskih robno-novčanih interesa, sa druge strane. Jer, u Domu naroda deblokiran je „Elektroprenos BiH“, pa su se vladajuće partije u entitetima dokopale preko potrebnog novca, a u Predstavničkom domu je smenjen jedan ministar, čime je otvoren lov na njegovu fotelju. SDP i SNSD siti, dok ministri nisu na broju.

I tako je bilo četiri godine, prema dobro poznatom principu sa Kurtom, Murtom i jahanjem. Trudeći se da javnosti daju privid da oni tamo zaista nešto rade, državni parlamentarci, ministri i lideri vladajuće „petorke“, „šestorke“, ponekad i „sedmorke“, kreirali su nepotrebne i predvidljive političke spletke, smenjivali jedni druge, izbacivali ih iz koalicija i ubacivali „rezerve“, pravili cirkuse na sednicama i sastancima, a kada su im se dešavale situacije poput „talačke JMBG krize“, to su obilato koristili da postanu pravi TV superstarovi, verovatno ponekad želeći da crvene tepihe u zgradi Parlamenta BiH zamene onim na, recimo, dodeli Oskara.

Donekle je to i logično, jer najveće zvezde u ovoj zemlji nisu glumci, već političari. Novinari ovde ne trče za umetnicima, već za liderima. Satima se ne čekaju sportisti na aerodromu, već zvaničnici da završe krkanluk u nekim od ugostiteljskih objekata širom zemlje, gde navodno pregovaraju o boljoj budućnosti za sve nas. Uz njih, naravno, treba prikačiti svu kamarilu raznih direktora direkcija, agenata agencija, rukovodilaca radnih kolektiva i javnih preduzeća i drugih državnih službenika i činovničića koji izjedaju sistem iznutra i isisivaju i najmanje kovanice naše konvertibilne valute iz njega.

Zato je priča o novom planu Evropske unije za BiH na klimavim nogama. Mislite da ovde postoje političari koji su spremni da marljivo rade na reorganizaciji sistema i smanjenju administracije ako znaju da će taj posao doprineti gubljenju velikog broja dobro plaćenih državnih radnih mesta za njihove partijske kadrove? Nema šanse! Zato baronesa Ešton za plan koji je pre par dana donela u Sarajevo nema partnere. Nema ih u ovom sazivu vlasti, a teško da će ga imati i u sledećem, jer ne postoje naznake da će se na izborima pojaviti neka nova snaga koja može da osvoji značajniji broj glasova. A to praktično znači da će i oktobarsko izjašnjavanje građana poslužiti samo jednoj svrsi, a to je, uz dobar deo već postojećih političkih mediokriteta, lansiranje ponekog novog klinca koji obećava onaj isti crveni tepih kojim defiluju ovdašnji borci za političke Oskare.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *