ČUČKOVIĆ: Komisije će obići svako domaćinstvo

ČUČKOVIĆ: Komisije će obići svako domaćinstvo

26 maja 2014

obrenovacSvi koji su želeli da već prvog dana ponovnog rada opštinskih službi u Obrenovcu prijave štetu nisu to uspeli, jer će štetu procenjivati stručna komisija.

Kako je objasnio predsednik opštine Miroslav Čučković, svi uništeni objekti i imovina biće razvrstani u 10 grupa. Prema prvim procenama vodena bujica je oštetila najmanje 30.000 stanova i kuća i još 25.000 vozila. Do dolaska komisije građani su zamoljeni da sami fotografišu stanje u kom se nalazi njihov objekat.

U međuvremenu, tone i tone uništenih stvari odnosi se iz te opštine.

Čučković je jutros za TV B92 objasnio da je odluka da stručne komisije evidentiraju štetu, umesto da je građani sami prijavljuju, doneta zbog toga što ima mnogo oštećenih objekata zbog čega je nezamislivo da 30.000 ljudi dođe i preda dokumentaciju.

„Imamo 30.000 oštećenih lica, zbog toga ćemo ovih 10 komisija poslati na teren i na taj način ćemo evidentirati štetu, biće napravljen jasan dosije za svakoga“, poručio je on i dodao da će građani biti pravovremeno obavešteni kada će komisija obilaziti određene delove grada.

Čučković je objasnio i daće komisija uspostavljena radi evidencije šteta od poplava u Obrenovcu obuhvatiti sve građane. A te komisije su, ako je objasnio sastavljene od članovi iz svih struka, od pravne do građevinske struke.

„Zadatak stanovnka je da slikaju svoje dobro, da ne čekaju da dođemo do svakog od 30.000 domaćinstava. Kada slikaju i tu dokumentaciju sačuvaju onda mogu da počnu sa uklanjanjem šuta, rasklanjanjem“, objasnio je on.

Čučković je kazao da će biti napravljen raspored i da će komisije doći u svako domaćinstvo, ali i objašnjava da se radi o evidencionoj komisiji, koja ne procenjuje, već samo evidentira štetu. Kada komisija završi svoj posao, dosije svakog domaćinstva, prema njegovim rečima, biće poslat nadležnom Ministarstvu finansija i Komisiji za procenjivanje štete.

„Naš zadatak je da razmotrimo sve moguće opcije koje postoje“, rekao je Čučković, objasnivši da se to odnosi i na automobile, stanove, poslovne objekte, vikendice…

„Imamo zgrade u kojima nisu poplavljeni stanovi, ali jesu lift i zajednički prostori. Takođe postoje poplavljena mala i srednja preduzeća, poslovni objekti fabrike, poljoprivredna gazdinstva, vikendice. Razmatraćemo i slučajeve posebnosti kao što je slučaj da ste iznajmili stan, koji je poplavljen. Vlasnik stana zbog poplave ima pravo da evidentira svoju poplavu i štetu u stanu, a kao zakupac stana imate pravo da evidentirate oštećenja na onome što ste uneli“, objasnio je Čučković.

On je poručio da apsolutno nijedan stanovnik neće biti preskočen, kao i da neće biti velikih birokratskih procedura.

Komisija će ići, prema njegovim rečima, od domaćinstva do domaćinstva bez obzira da li su u pitanju selo ili grad, stan ili kuća.

Posebno će evidentirati one kojima je kompletno porušena kuća ili stan, i kako je podvukao predsednik opštine Obrenovac, za njih će biti obezbeđen adekvatan smeštaj.

Takođe je ukazao da su i članovi komisije, kao i službenici Opštine u istoj situaciji kao i svi građani, to jest da je i njima poplava nanela štete.

Načelnik Uprave Darko Pavličić najavio je da će komisije sutra početi sa radom i da će raditi bez radnog vremena.

Pavličić je ukazao da sva odeljenja opštine rade, iako sa manjim brojem službenika. On je kazao da se trenutno funkcioniše po principu dežurastava i izrazio nadu da će uskoro biti povećavan broj službenika koji će se pozivati na posao, kako bi počeo uobičajen rad opštine.

Prema njegovim rečima, u opštini se trude da građanima pruže sve usluge, ali se trenutno radi pod teškim uslovima, jer je i zgrada opštine bila poplavljena.

I dok se opštinske službe u Obrenovcu vraćaju na posao, čišćenje grada se nastavlja. Radnici Gradske čistoće ne stižu ni da počiste uništeni nameštaj i sav šut koji građani izbacuju iz kuća i lokala. Pumpe ne prestaju da rade pokušavajući da ispumpaju svu vodu koja se našla na ulicama Obrenovca.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *