ЧУДАН БАЈДЕНОВ ЗАОKРЕТ: Зашто више неће бити оштрих санкција против Русије

ČUDAN BAJDENOV ZAOKRET: Zašto više neće biti oštrih sankcija protiv Rusije

18 juna 2021

Aktuelno američko rukovodstvo, u kontekstu odnosa sa Rusijom, ne namerava da deluje isto kao administracije bivših američkih predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa.

Zapad je 2014. godine, kolektivno, a na predlog Vašingtona, počeo da uvodi ekonomske sankcije protiv Rusije. Svih narednih godina, politika Sjedinjenih Država i Evropske unije ostala je nepromenjena – pod raznim izmišljenim izgovorima uvođene su restriktivne mere protiv Moskve.Uprkos činjenici da nisu postale nepremostive poteškoće za Rusiju, neke odluke su ipak bile vrlo neprijatne.

Tom Grejem, glavni istraživač u Savetu za spoljne odnose u Njujorku i bivši specijalni pomoćnik za odnose sa Rusijom.

predsednika Džordža Buša mlađeg, priznao je da trenutna administracija Bele kuće ne deli taktiku svojih prethodnika.

Iz tog razloga, ekspert je pozvao da se ne čeka uvođenje „strožih sankcija“ protiv Rusije. To je uglavnom zbog činjenice da Vašington ne želi da naškodi sopstvenim interesima, uključujući i odnose sa saveznicima.

Upečatljiv primer u ovoj situaciji je konstruktivna odluka o Severnom toku 2, na koji su Sjedinjene Države ukinule sankcije.

Ipak, američko rukovodstvo neće u potpunosti napustiti restriktivne mere u slučaju Rusije, primetio je Grejem. Verovatno je da će šef Sjedinjenih Država Džo Bajden uvesti sankcije Moskvi ukoliko bude smatrao da se nivo pretnje koji ona predstavlja znatno povećao.

„Međutim, sa velikom verovatnoćom, Bajdenov tim će koristiti suptilnije ciljane sankcije i kombinovati ih sa energičnijim diplomatskim dijalogom sa Rusijom, stvorenim da ubedi Moskvu da promeni svoje ponašanje u inostranstvu – kako bi ga učinili prihvatljivijim sa stanovišta američkih interesa“, navodi bivši savetnik Buša mlađeg.

Webtribune.rs

KOMENTARI6 komentara

 1. filip says:

  narvno da neće biti sankcija jer su kontraproduktivne. naterale su Ruse da se okrenu svojoj pameti i potencijalima koji su ogromni. tu su i kinezi koji podržani u svezu sa Rusijom Ameriku dovode u nemoćan polžaj. pokušavaju da se provuku mnogim trikovima ali su pročitani. moraće ubuduće da progutaju ne jednu već mnogo žaba ako hoće da plivaju u daljim kretanjima u svetu

 2. branko9 says:

  To je pitanje taktike. Ciljevi su isti = unistenje Rusije, ili nanesenja sto vece stete. Znaci otvorena izuzetno agresivna neprijateljska politika i djelovanje. U vezi Sjevernog toka 2 u pitanju je procjena da treba da zaustave dalje potkopavanje odnosa sa Nemackom, to nema veze sa promjenom kursa prema Rusiji. Rusija ne bi smjela da to protumaci pogresno.

  • Rista says:

   Svaka čast, Branko. Tako govore ljudi koji žive u stvarnosti a ne u oblacima.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Zato što će zauzvrat dobiti istom merom, pa će da se puše. Kao Sodom i Gomor.

 4. Za Srbiju says:

  Dok su trajali ti famozni pregovori, Rusima uvalili novi tip Covida, pa se širi 15 000 obolelih svakog dana u Moskvi. Rat je u toku. Dok ovo Rusi shvate, biće mnogo mrtvih.

 5. Bilo jednom u Ameriki says:

  Pa to nije Bajdenov zaokret već zaokret iz kongresa - skakač na G7. Bajden se zaokreće jedino kada mu menjaju pelene jer je dementan i ne zna šta čini pa i ne oseća kada ih napuni a čulo mirisa mu nije jača strana. Njima upravo i treba jedna takva matora olupina sklona da sluša uputstva, a ne kao onaj Donald dak, baja patak koji se samo nešto duva. Za sada moraju da čuvaju Rusiju kao svog pouzdanog neprijatelja jer nemaju drugog, a bez Rusije i oni sami gube smisao svog postojanja. Znate da je Aleksandar Makedonski plakao kao dete kada je napokon osvojio sav poznati svet, a plakao je samo radi toga što iako mlad nema više šta da osvaja pa mora u penziju. E koji je to čovek bio, čak ga je i Biblija prorekla u knjizi proroka Danila da će doći kao car grčki - runjavi jarac i to se zaista dogodilo puno vremena kasnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *