ЧУДНЕ АКТИВНОСТИ ТАЈНИХ СЛУЖБИ ВАТИКАНА НА БАЛКАНУ: Србија хитно да се припреми јер ће се нешто велико десити!

ЧУДНЕ АКТИВНОСТИ ТАЈНИХ СЛУЖБИ ВАТИКАНА НА БАЛКАНУ: Србија хитно да се припреми јер ће се нешто велико десити!

16 новембра 2020

Бомбастичне и непријатне афере везане за Ватикан одавно нису никакво чудо. Најчешће су финансијске природе, иако никога више не изненађују ни оне љубавне, па чак и педофилске. Уосталом, ватиканска банка је деценијама на удару јавности због прања новца италијанске мафије, пословне сарадње с контроверзним личностима и избегавања плаћања пореза.Ватикан је навикао на такве афере и с лакоћом их неутралише. Готово да имају разрађен систем за такве ситуације. Међутим, обавештајне афере су нешто друго, јер провоцирају јавност да се бави оним што представља табу.

Управо зато је једна недавна вест привукла пажњу, пошто јасно указује на обавештајне планове и активности Ватикана иако папска држава званично нема обавештајну службу.

СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА ОБАВЕШТАЈНУ ДЕЛАТНОСТ

Поједини италијански медији, наиме, грубо оптужују пословну даму са Сардиније Чечилију Мароњу, која има фирму у Љубљани, да је вештим манипулацијама ојадила ватиканске институције за пола милиона евра у периоду од четири године. Kривица је пала на кардинала Анђела Бечуа, који је недавно смењен.

Забуну ствара то што су у ватиканским круговима Чечилију лажно представили као кардиналову нећаку, након чега је утврђено да они нису у родбинској вези. Наравно, одмах се јавила сумња да је веза друге природе, и да је кардинал Бечу новац уплаћивао својој љубавници.

Новац је уплаћиван за милосрдна дела и хуманитарне акције, али је финансијска контрола утврдила да Чечилија тај новац троши у друге сврхе, што је и покренуло финансијску аферу.

Чечилија се брани на специфичан начин, чини се онако како то Ватикану најмање одговара – да је у питању финансирање широке обавештајне активности њене фирме за потребе Ватикана. Док је италијански медији зову „кардиналова дама“, она каже: „Нисам кардиналова љубавница, ја сам политички аналитичар и специјалиста за обавештајну делатност.“

Дневник „Домани“ утврдио је да „Чечилија координира обавештајне делатности Државног секретаријата Свете столице“ и да је спорних пола милиона евра било намењено за обавештајне операције. Kроз своје изјаве она даје контуре обавештајних планова Ватикана и тако потврђује закључке новинара.

Иако спомиње своје активности у Африци и на Средњем истоку, и каже да се бавила Украјином и Грузијом за потребе Ватикана, види се да је њена актуелна преокупација Балкан, још од 2018. године када је регистровала „фирму“ у Љубљани.

Уосталом, она каже „да се на Балкану очекивала нова гужва“, а такву процену могао јој је дати само Ватикан. Поред тога, дали су јој још нешто – дипломатски пасош и дипломатски статус.

Такав статус обично се даје лицима која раде обавештајно, као механизам заштите од хапшења и као средство за лакши обавештајни продор. Одлука да седиште буде у Љубљани је логична – довољно близу будућим догађајима на Балкану, а довољно далеко да њена „фирма“ буде безбедна.

Управо та истина је за Ватикан и најнепријатнија. Лако би они прихватили и преболели финансијску или љубавну аферу, али обавештајну много теже, и зато су видљива настојања да све остане на финансијско-љубавном пољу. У крајње непријатној ситуацији нашао се кардинал у Бечу јер му је забрањено да говори и да објасни комплетан догађај.

„Наредили су ми да ћутим и могу само да кажем да са госпођом нисам у сродству“, кука он. За Ватикан није проблем нека афера од тричавих пола милиона евра, нити углед једног смењеног кардинала. Битан је углед Ватикана који тврди да нема обавештајну службу, те се не бави обавештајним радом. Тај став мора се тим више бранити, свим средствима, уколико је мање истинит.

ТАЈНА ТАЈНА СЛУЖБА

Од свих тајних служби на свету, само је једна заиста тајна – ватиканска. Све остале тако зовемо због тајних метода рада. Обавештајне службе других држава су јавне институције за чије постојање сви знају.

Папска обавештајна служба позната је још од 1566. године, под именом Содалитиум Пианум и има најдужу традицију обавештајног рада. Међутим, 1922. Ватикан је одлучио да укине обавештајну службу. Учинили су то само формално, јер њихов обавештајни систем све време одлично функционише као један од најјачих на планети.

На пример, најпознатији ловац на нацисте Симон Визентал, који се у свом раду ослањао на чувени израелски Мосад, и врло добро је познавао тајни рад и многе обавештајне системе, тврдио је да је обавештајна служба Ватикана ефикаснија од Мосада.

Обавештајна служба Ватикана има објективне услове да буде јака и ефикасна јер се ослања на инфраструктуру која опстаје у свим режимима и политичким системима. Опслужује је свеукупна римокатоличка црквена јерархија уз помоћ више од 500 дипломатских представништава широм света, мноштва бискупа, монсињора и калуђерских редова. Реалне су тврдње да се у Ватикан сливају информације из целог света, где их обрађује и класификује тим аналитичара, маскиран неким другим функцијама у оквиру званичних државних институција.

У разлоге због којих Ватикан крије да има обавештајну службу није тешко проникнути. Давно су проценили да званично постојање обавештајне службе директно угрожава њихове верске објекте и институције у свету, а тиме и католичку религију.

Јер ако се из њихових објеката и институција делује обавештајно, онда свака држава има неотуђиво право да према њиховим верским службеницима, дипломатским представницима, па и неким верницима, предузима контраобавештајне мере.

Ако пак немају обавештајну службу, онда је сваки оштар контраобавештајни, па и обавештајни наступ према њима некоректан и неприхватљив. Поред ових дипломатских и верских разлога, постоји још један, мало мање важан – затупљивање оштрице обавештајног и контраобавештајног наступа према Ватикану чини њихову обавештајну службу још ефикаснијом.

Папу и Ватикан већ сто година званично чувају само Швајцарска гарда и Ватиканска жандармерија. Швајцарска гарда традиционално обезбеђује папу, његову палату и контролише улаз у град (државу).

Ватиканској жандармерији приписује се много обавеза које она објективно на може да испуни – антитерористичко деловање, контрола саобраћаја, криминалистичка истраживања, правосудна активност, непосредна заштита папе заједно са Швајцарском гардом, па и обавештајне активности.

У ситуацији велике угрожености од тероризма неопходна им је обавештајна служба. Специфичност је у томе што Ватикан углавном није у стању да предузима физичке контрамере према појединцима и групама који их угрожавају него податке уступају моћним државама које су им наклоњене, ради заштите и обостране користи.

Тамо где је велики ризик од компромитовања или где су у питању „прљави послови“ који су данас својствени моћним обавештајним системима, Ватикан има разлога да ангажује (за новац) неке приватне обавештајне агенције које делују под маском хуманитарног рада или неке друге легалне активности. Чињенице указују да је тако ангажована и „фирма“ Чечилије Мароња.

СТАРА ПРАKСА

Довољно је анализирати примере из Европе да би се видело константно обавештајно деловање Ватикана, па и оно друго, деструктивно и подривачко, које данас сматрамо методом хибридног ратовања.

Понекад га је тешко препознати јер је обавештајна служба Ватикана често претходница и обавештајна логистика неком од обавештајних система великих сила, преко које посредно остварује своје стратешке интересе. То је стара пракса.

На пример, још у време Хладног рата и гвоздене завесе обавештајне могућности западних обавештајних служби биле су веома скучене и ограничене, и то у време када су информације биле најважније. Једина обавештајна служба која је имала објективно добре могућности обавештајног рада и у тим условима била је ватиканска.

Наравно да су те могућности искоришћене, и да су драгоцени обавештајни подаци уступани обавештајним службама САД. Зато се Ватикану на Западу често гледа кроз прсте и помаже у заташкавању непријатних афера, јер никада се не зна када ће њихов обавештајни систем поново бити једини ефикасан и драгоцен.ЗНАK ЗА УЗБУНУ

Срби на Балкану и те како треба да зазиру од сваке нове активности ватиканске обавештајне службе. Јер када год је она показивала посебан интерес за Балкан, Срби су лоше пролазили.

Страдања су условила непогрешив инстинкт за опасност, тако да их не може заварати спомињање Словеније и Љубљане, нити приче о хуманитарним акцијама. Нема ту хуманитарног рада, него је прича о томе само маска за широке обавештајне и деструктивне активности које је планирала приватна обавештајна агенција по наруџби Ватикана.

Ватикан је преко своје тајне службе сазнао, или је обавештен, да моћници на Западу планирају нове сукобе на Балкану, и у складу са старом традицијом жели да буде активно присутан, да помаже својима и утиче на крајњи исход.

Ангажовање приватне агенције значи да ће бити прљавих игара које се не смеју довести у везу с Ватиканом, али ће остваривати њихове интересе. Није то тешко разумети из коментара Чечилије Мароња.

Да ли је нешто пореметило те планове, да ли су дефинитивно одбачени или само одложени, тек ћемо видети. За Србе би било боље да на време схвате да се нешто велико припрема и да обавештајна афера „кардиналова дама“ јасно указује да је Балкан будуће неуралгично подручје са становишта великих западних сила.

Можда и грешимо у процени, али та грешка неће бити тако скупа као она коју ћемо починити ако потценимо опасност на коју смо, игром случаја, благовремено упозорени.

Ватикан и усташе

Срби имају много разлога, заснованих на историјским чињеницама, да буду веома опрезни и сумњичави када су обавештајне активности Ватикана у питању.

За Србе је најболнија ватиканска симбиоза са усташким покретом, јер су се њихови интереси често поклапали на штету Срба. Усташки злочини огромних размера у Другом светском рату догодили су се, што са знањем, што с благословом Ватикана. Масовна присилна покрштавања нико у Ватикану није осудио нити поништио.

Прљава улога обавештајне службе Ватикана веома је значајна и код организовања бекства и скривања фашистичких злочинца. Посебно битно за Србе је то да су бројни најкрвавији усташки злочинци побегли управо „пацовским каналима“ Ватикана.

Наравно да све то није могло да се организује без тајног договора ватиканске тајне службе с тајним службама САД и Велике Британије, и није могло да се тако добро изведе без тесне везе ватиканске с Усташком надзорном службом.

У томе је кључну улогу имао такорећи незапажен лик из Kатоличке цркве у Загребу – Вилим Цецеља, пред крај рата деташиран у Блајбург, за кога се претпоставља да је био кључна веза и координатор између усташке и ватиканске службе. Цецеља је након рата остао у Аустрији као веза Ватикана с усташком емиграцијом. Покренуо је и омасовио комеморације усташама у Блајбургу.

Покушај „Kрижарског покрета“ да подигне оружану побуну у Хрватској по завршетку Другог светског рата одвијао се са чврстим ослонцем на инфраструктуру и свештенство Kатоличке цркве у Хрватској.

Ватикан је знао да није у питању верски покрет него злочиначки и усташки, али га је ипак подржао и помогао преко свог обавештајног система. Да би превара народа – католичких верника у Хрватској била што уверљивија, на капи су носили бели крст (криж) као симбол, по чему су и добили назив „крижари“. Предуго је Ватикан имао негативну и деструктивну улогу на Балкану да би се то олако заборавило.

Нема сумње да је ватиканска обавештајна служба одиграла значајну улогу приликом разбијања Југославије и успостављања нове независне Хрватске у којој ће поново доћи до прогона и страдања Срба. Инструисани свештеници нису се устручавали да директно утичу на изборе притиском на вернике. Сваки верник је био обавезан да пре гласања на првим „слободним“ изборима у Хрватској дође у цркву, где је добио инструкције за кога да гласа.

Љубан Kаран (пецат.цо.рс)

KOMENTARI18 коментара

 1. Avangard-Kinžal says:

  Samo bydale, degenčići, imbecilčine i konjoslavi mogu biti članovi katoličke tzv.crkve.

 2. doktrina soka says:

  JBT otkrili toplu vodu,jednom neprijatelj uvek neprijatelj.JEZUITI I LAJOLA UVEK AKTIVNI.

 3. persida says:

  Vatikanska govna ostaju govna.

 4. milorad3 says:

  vatikanska ekipa odavno všer nijeve vatikanska njih su preuzeli drugi krugovi i to ne baš sasvij jasne pozadine, ali za nekoga u senci oni rade.Veze vode u brisel i vašington tamo su nalogodavci i korisnici katoličkog klera.

 5. šiško says:

  Naravno, sa vatikanom nikad nije dosta opreza. Ipak, mislim da oni tamo trenutno ne znaju kud udaraju. Stislo ih je sa svih strana. Počele su da masovno isplivavaju njihove mračne tajne iz duboke i skorije prošlosti, skupljaju se njihovi gresi i uskoro će dostići kritičnu masu kad će čovečanstvo morati da se ozbiljno pozabavi svim tim prljavštinama. Uporedo sa tim osipa im se pastva, u nekim zemljama gotovo da više niko ne dolazi u crkve. Ne brinu njih prihodi. Oni i ovako imaju prihoda sa svih strana, pa i od poreza tih istih koji ne dolaze u crkvu, ali su njeni članovi. Mnogo više ih brine drastičan pad uticaja na stanovništvo, a samim tim i ugleda medju ostalim moćnicima, političkim i ostalim elitama, a što manje ugleda, to manje i uticaja na krupne svetske procese, a sa malim uticajem jednoj tako fluidnoj tvorevini kao što je vatikan i katolička crkva budućnost je vrlo vrlo neizvesna. I konačno, možda i najvažnije jeste što oni gube korak sa čovečanstvom. Oduvek je sveštenstvo bilo vlasnik najveće količine znanja i nekih finih veština. Razlika u znanju izmedju ostatka čovečanstva i njih je bila ogromna i upravo ta razlika im je davala gotovo neograničenu moć. Sad, medjutim, novi naučni i tehnički trendovi su toliko komplikovani i zahtevni da može da ih prati samo onaj ko je rodjen zajedno sa njima,a vatikanski kler to svakako nije. Što ih još više plaši jeste činjenica da se taj trend nastavlja i čak ubrzava, tako da oni (vatikan) počinju da gube nadu da će ikad više uspeti da uhvate korak sa ostatkom čovečanstva. Otud možda onaj smešni papin poziv vernicima da se mole za robote. Siroma papa, obezbedjuje sebe i crkvu za budućnost, šlihta se veštačkoj inteligenciji kao da ona ima čovekovu autonomiju, logiku, pa možda čak i sujetu. Toliko daleko ide njihovo nerazumevanje veštačke inteligencije! Sve ovo je začinjeno ovom munjevitom propašću američke duboke države, vatikanskog glavnog oslonca i izvršnog organa. Katoličkoj crkvi nije lako, ali ne žalim ih. Kako god da prodju biće to mnogo bolje nego što su zaslužili, jer ne postoji kazna koja bi bila primerena 1. i 2. s. ratu koji su oni izazvali, zločinima nad stotinama miliona ljudi u toku tih ratova i posle njih koje su oni naručili, podržavali i zataškavali, a da ne pominjem njihova nedela iz starije prošlosti.

  • Gagi says:

   SISKO ... sve je tako sto si napisao. Dodao bih, ta unstitucija vekovima kontrolise ekonomske tokove kao i kriminal u svetu. U filmu "KUM" je lepo dokumentovano sa kim sve imaju poslovnu saradnju.Za mnoge multinacionalne kompanije koje vladaju trzistem sveta, nije do kraja poznat pravi vlasnik. Oni vekovima ne biraju sredstva da opstanu i kontrolisu svet, njima je sve dozvoljeno i imaju specijalni ekskluzivitet u ponasanju.Nas obicne ovcice su stavili u "civilizovani tor" gde se strogo kontrolise narodno ponasanje kroz "uredjeno drustvo". Ta "civilizovana drustva" podrazumevaju postovanje drustvene hijerarhije i proklamovane zakone koji naravno ne vaze za sve. Obicno postoji sloj drustva koji je izuzetno povlascen,u principu su to razni umetnici i veoma vazni drustveni delatnici bez kojih bi svi pocrkali. Taj intelektualni sloj je shvatio odakle vekovima duva vetar i ko donosi nagradu i kaznu, naravno da bezpogovorna kooperativnost i divljenje tim europskim katolickim vrednostima donosi zivotnu nagradu. Sve ove druge najvaznije zivotne vrednosti kao sto je proizvodnja hrane i nacionalno bogatstvo - to nije vazno ni bitno. To proizvode ovi nebitni clanovi drustva koji su predodredjeni da se grbave za ove "odabrane" koji imaju udvoricku pamet. Taj "krem" sve moze i sve im je dozvoljeno: da lazu, kradu, otimaju, ubijaju, ne podlezu zakonima drzave u kojoj zive. I uvek je u proslosti tako bilo, uvek se nadju podobni kvislinzi ciji je komotni zivot bio vazniji od pradedova, vere, i cvrstog uverenja o zajednistvu i pameti sopstvenog plemena i naroda. U tom njihovom bednom udvorickom mentalitetu i razmisljanju su ih demantovali veliki Srbi kao sto su: Karadjordje,Tesla, Pupin, Andric, Djokovic i mnogobrojni drugi Srbi koji su nam osvetlali obraz po celom svetu.

 6. Beli Orao says:

  Зашто чудне , па увијек су нам радили о глави , морамо се опаметити појести хљеб а латити се камеснице ако се већ требамо бацати на неког !!! Оставимо се већ једном глупе узречице “ ко тебе каменом ти њега хљебом “ , ја лично сам “ ко тебе каменом ти њега стијеном “ !!!

  • Karital says:

   Bogami, vas vi udaraju kamenom a vi po njima hljebom...?

 7. šiško says:

  Čini mi se da pokušavaju da realizuju svoj prljavi plan oko SPC. Krče put novom patrijarhu koji će biti potpuno naklonjen vatikanu. Sad nema opasnosti da njegovo mesto zauzme nepomirljivi Amfilohije, budući da je on umro. I patrijarh Irinej će uskoro biti proglašen blaženopočivšim (što ne znači obavezno da će stvarno biti mrtav) i onda će na čelo SPC doći još gori od Irineja. E, onda će sva crkvena imovina na KiM pripasti zna se kome i krenuće razni cirkusi oko KiM i ostatka Srbije. Zato svi i dalje čuvaju psihopatu na vlasti u Srbiji iako samo lud čovek ne vidi da je on potpuno potrošen i da mora HITNO da bude uhapšen ili na drugi način neutralisan. To će se i desiti, ali ne pre nego što bude izabran vatikanski namesnik u SPC ili pre nego što se vatikan uveri da na čelo naše crkve neće doći srpski rodoljub i odani pravoslavac.

  • RASPUCHIN says:

   Имао бих понешто да допуним Ваше коментаре али нека то остане за други пут јер се ради само о неколико "ситница" које потврђују оно што сте написали. Овај пут ћу само написати да сте , што се тиче КиМ-а и наших манастира , апсолутно у праву а и сам се поломих да објасним људима да Ватикан управо из тог разлога није признао КиМ и да из истог разлога чува црквену имовину.

   • šiško says:

    Pa da, Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova* jer bi ga time predao šiptarima, a on ga hoće za sebe. Motivi mi nisu sasvim jasni, ali naslućujem da hoće da preotmu srpsku kulturnu i istorijsku baštinu, jer im se čini da će tek tad njihova dominacija na planeti biti kompletna. Varaju se, jer oni nikad neće uspeti da popune tu prazninu u sebi. To ne mogu da im obezbede TUDJi manastiri i crkve, ali oni to izgleda još nisu shvatili. Kad vide da im to nije pomoglo, oni će sve te drevne srpsske spomenike jednostavno porušiti da ne bi ostalo neko svedočanstvo o njihovoj kulturnoj i religioznoj inferiornosti. Takvi su, pasja sorta.

    • RASPUCHIN says:

     Добро слутите у вези са њиховим мотивима. Текст је прилично мањкава анализа јер се не помиње најјачи католички "играч" прије , за вријеме као и послије рата Крунослав Драгановић. Помињањем тог имена морале би се отворити многе друге болне теме. Када кажем "болне теме" , мислим на сљедбенике Брозових идеја а морате признати да их је још увјек много.

 8. Gagi says:

  Crkva je oduvek bila znacajan segment drustva i korektor raznih drustvenih dogadjanja.U slucaju Vatikana se jasno vidi uloga te institucije na politiku i zivot njenih drzava i kolonija. Iz memoara prognanika Napoleona koje je pisao na SV. Jeleni se lepo moze razumeti da je ljut na nezasluzeni tretman "onih" za koje je radio i od kojih je primao ratne naloge. Svima nam je jasno ko vekovima lupa u ratne dobose zarad svojih novih kolonija i ratnog plena, kada ti dobosi budu izlupani, tada se formiraju pacovski kanali da bi se spasili njihovi izvrsitelji koji ce im mozda opet zatrebati. Dobro, to su oni, gde smo i sta smo mi. Gde je nasa crkva, kakvu ona ima znacajnu ulogu u drzavi Sv. Save i da li je uopste ima. Mislim da je nasa crkva do te mere institucionalno obezvredjena i marginalizovana da je ostala bez ikakvog drustvenog uticaja. Umesto da nasa crkva ima aktivnu ulogu u propagiranju vrednosti ispravnog duhovnog zivota, ona je tu edukaciju dobrovoljno prepustila vlasnicima TV stanica i njihovim rijalitijima. Nema svakodnevne javne osude tih gadosti, nema okupljanja vernika i protestvovanja protiv duhovne Corone uz duhovna pojanja i crkvene barjake. Nema nikakve aktivnosti, nasa crkva je postala mlitavo dobrovoljno drustvo a uskoro ce biti i turisticko. Nasa crkva je vekovima unistavana na razne nacine, nije joj bilo lako od ovih "oslobodioca" koji su je skrnavili na sve moguce nacine, to je proslo, sta je danas. Gde je aktivnost, kada je paroh zapucao u svoju parohiju da obidje i vidi kako mu zive parohijani, osim kada sveti vodicu pred duhovne praznike. Gde je ta duhovna simbioza nase crkve i naroda, ko je to zaustavio i sprecava aktivniju ulogu crkve u drustvu i njenu javno iznetu kriticku rec. Pitanje je, ima li u ovom opustenom dremanju nekih drugih zakulisnih namera.

 9. Erulian says:

  Odbegli Vatikanski funkcioner Alberto Riviera je lepo objasnio u svom delu "Vatikanske ubice" da Katoli;ka crkva nije hrišćanska već satanistička sekta kojoj je j e d i n i cilj uni[tenje hrišćanstva * Pravoslavlja.Vatikan kreira s v e u zadnjih 1000 godina.Otuda su svi svetski, krstaški, stogodišnji etc. ratovi nekako najviše zavili u crno Slovene i pravoslavne.Tako da na Zapadu ništa novo.

  • Mis says:

   Zasto Da Se Srbi Boje vatiiikaaannnaaa kada Srbi imaju crvene ustase u beogradu koji vladaju sa Srbijom i Srbima 80 Godina, po nacijonalnosti je presesedent vlade u beogradu,i svih Srba Sirom sveta///

 10. За Србију says:

  Satana stoluje u Vatikanu.

 11. Pingback: Ах, тај Ватикан … | Балканска правила

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u