Чудне околности смрти војвода Мишића, Бојића и Штурма

Čudne okolnosti smrti vojvoda Mišića, Bojića i Šturma

20 januara 2015

FotoFlexer_Photo-524x487Januar je najtužniji mesec kod Srba, jer su u tom periodu i to na najveće verske praznike srpsku Novu godinu, Bogojavljenje i Jovanjdan ostali bez svojih junaka i idola – vojvoda Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma!

Srbija je u januaru mesecu, ali različitih godina ostajala bez svojih velikana i junaka koji su Srbe hrabro vodili kroz ratove protiv Austrougarske sile i s njima izvojevali najpoznatije bitke u istoriji svetskog ratovanja.

Vojvoda Živojim Mišić umro je na Jovanjdan 1921. godine. General Mišić bio je učesnik svih ratova Srbije od 1876. go 1918. godine. Vojno obrazovanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do 1904. predavao je strategiju.

Komemorativnim okupljanjima i odavanjem državnih i vojnih počasti sutra će biti obeležena godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, predvodiće sutra u 11 časova tradicionalna komemorativna okupljanja i ceremonije odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.

Komemorativnim okupljanjima prisustvovaće predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, potomci istaknutih vojskovodja i predstavnici velikog broja udruženja gradjana, a biće održana u okviru kompleksa Novog groblja u Beogradu.

Vojvoda Petar Bojović umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine u Beogradu.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Cika Stevica says:

    I.... Koje su to cudne okolnosti? Sta umrli su na kraju svijih zivota!? Tu nesto nije u redu i treba da se pod hitno ispita.Sad kad nesto razmislim i moj deda je govorio da ce izdrzati sve do samog kraja i mada su mnogi sumnjali u to upravo se to i desilo- izdrzao je do kraja- i onda umro... Ovakvi naslovi su totalno nenormalni i prakticno spadaju u silovanje zdravog razuma citaoca- a ne pomazu ocuvanju lika i dela GIGANTA svetse istorijske ratne arene. Slava Srbskim Velikanima!

  2. Ranko-Banja Luka says:

    Vojvodu Bojovića su komunisti izbacili iz stana u kojem je živio, i zato je nesrećnom srce i prepuklo od poniženja i nepravde..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *