ЧУДО У ДУБРОВНИKУ, СРПСKЕ ИKОНЕ СЕ ПОЈАВИЛЕ ИСПОД KРЕЧА НА РИМОKАТОЛИЧKОМ МАНАСТИРУ!

ČUDO U DUBROVNIKU, SRPSKE IKONE SE POJAVILE ISPOD KREČA NA RIMOKATOLIČKOM MANASTIRU!

23 septembra 2020

Hrvatska godinama skriva od očiju javnosti u Dubrovniku, a usko je povezana sa Srbima u Dubrovniku i njihovom stranom istorije.

Dubrovnik je jedan od najlepših gradova na Jadranskom moru, a u sebi krije mnoge istorijske tajne.
Često je bio na meti mnogih osvajača te nije ništa čudno kada se neke dve istorije ili religije ukrste na istom mestu. Ipak, jednu stvar Hrvatska godinama skriva od očiju javnosti u Dubrovniku, a usko je povezana sa Srbima u Dubrovniku i njihovom stranom istorije.Kako Objektiv.rs otkriva na zidinama jednog od franjevačkog manastira u Dubrovniku pojavile su se ispod maltera, ni manje ni više nego pravoslavne ikone iz 14. veka.

Ova vest, međutim kao da nekome u Hrvatskoj ne odgovara da se pročuje, te je potpuno ignorišu, a čak i kriju od objavljivanja, valjda iz straha da se ne dokaže da su i Srbi nekada naseljavali Dubrovnik?!

Naime, kako za Objektiv.rs priča Miloš S. (38) koji je posetio Dubrovnik i na zidinama franjevačkog manastira Male Braće, ali i crkvi Preobraženja Kristova ugledao pravoslavne freske niko od sveštenih lica nije želeo da mu objasni o čemu se to radi.

– Primetio sam da se ispod maltera pojavljuju ikone, odmah sam prepoznao pravoslavni ikonopis, jer sam neko ko redovno obilazi manastire, kako pravoslavne tako i druge širom bivše Jugoslavije. Jednostavno volim to. Zanimalo me otkud u franjevačkom samostanu pravoslavne ikone. Pokušao sam da pitam ljude koji tu bogosluže, ali su svi kada su čuli moje pitanje okretali glavu i bez reči odlazili od mene – kaže nam Miloš.

Prema njegovim rečima svuda gde je pokucao na vrata sa tim pitanjem udario je u zid ćutanja.

– Istraživao sam malo i otkrio da su se prvi put ove freske ispod maltera pojavile 1992. godine i od tada se u Hrvatskoj, ali ni ovde o njima ne priča. Pokušali su jednom i da ih prekreče, ali je čitav malter sa farbom otpao i ikone su ponovo izašle – otkriva svoje istraživanje Miloš.

Sve ovo podseća na kultno filmsko ostvarenje u režiji Gorana Paskaljevića „Vreme čuda“ kada su nove komunističke vlasti od crkve hteli da naprave školu, ali su kroz kreč ikone izbijale uvek, ma koliko puta da su ih partizani krečili.

Kako naš portal saznaje na ikonama koje su se pojavile na zidovima franjevačkog manastira zaista su iz 14. veka jer se na tom mestu nekada nalazila pravoslavna crkva, koju su franjevci kasnije prisvojili i pretvorili u svoj samostan u Dubrovniku.Prema istorijskim zapisima do kojih je došao Objektiv.rs na ovome mestu crkvu je podigao jedan od najmoćnijih srpskih ladara kralj Uroš II Milutin 1317. godine te je moguće da ikone datiraju iz tog doba.

Na zvaničnom sajtu Dubrovačke biskupije kada je reč o samostanu Male Braće u dubrovniku ne postoje zapisi pre 1317. godine i dolaska srpskog kralja Uroša II Milutina. Već i oni navode da je „vrlo moguće da je samostan tada nastao“.

Samostan je jedan od najvećih i najmonumentalnijih franjevačkih samostana. Ima dva klaustra: gornji (renesansni, krstastih svodova i polukružnih lukova) i donji (romaničko-gotički, ornamentnih stupića heksafora, rozeta i kapitela raznih oblika: geometrijskih, biljnih, ljudskih i životinjskih) s krstastim svodovima i šetnicom povrh. Mihoje Brajkov iz Bara (prva pol. XIV. st.) je gradio ovaj klaustar koji spada u najbolja romaničko-gotička ostvarenja u Hrvatskoj. Ima 120 stupova i 12 masivnih pilastara. Preslikan je u 17. st. freskama iz života svetog Franje. Na zidu klaustra je sarkofag M. Gučetica iz XIV. st. s reljefima, a u srednjoj šetnici klaustra je fontana s likom sv. Franje“, stoji na sajtu biskupije o ovom zdanju.

U Hrvatskim medijima, ali ni Dubrovačkim turističkim letcima ne može se naći da se na ovom mestu mogu videti pravoslavne ikone iz 14. veka, već se to vešto krije i niko ne želi da priča o tome.

Poslali smo pitanja Dubrovačkoj biskupiji da nam objasni o čemu se radi i da li se dešava upravo ono što smo gledali u filmu „Vreme čuda“, ali smo mi, a tako i naši čitaoci i javnost ostali uskraćeni odgovora.

KOMENTARI15 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Tako će i na Kosovu da preuzmu naše crkve i manastire i da ih proglase za katoličke. Već su počeli kod Novog Brda. Nemački ambasador presudio da je katolička crkva. Mi ne možemo da verujemo u ovakve presude nepozvanih i nekompetentnih tipova i u otimačinu, ali to je realnost u kojoj živimo. Zato moramo da nateramo državu da veoma ozbiljno i temeljito zaustavi ovakve scenarije.

 2. Ivana says:

  Pa cela Dalmacija, Slavonija, Lika, Kordun, Banija, Baranja, Moslavina su bili srpski krajevi. Ali vekovno pokatoličavanje i klanje Srba svaki put bez kazne za latine i hrvate doveo je do tog odnarođivanja Srba od Srpstva i pravoslavlja. Setite se grofa Jankovića Srbina iz Slavonije koji je posle postao katolik i hrvat. Setite se feldmaršala Mihajla Mikašinovića Srbina Lepavinskog kraja ( Manastir Lepavina ) i nebrojeno četničkih vojvoda iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna, danas su njihovi unuci hrvatine, katolici i ustaše. Setite se pokatoličavanja Srba Žumberka, Ivanć Gradskog kraja ( Manastir Marča) Unijaćenja pravoslavnih i svih zala Srbija nije baš NIKAD vratila hrvatima niti slično a kamo li isto e pa doći će vreme. Pametni hrvati posle par zadnjih pokolja beže u Evropu i bi na njihovom mestu NE ČEKAJTE.

  • Karital says:

   Sad kad pročitah tvoj komentar, vjeruj mi, uvako mi se strah u kosti.Razmišljam o bekstvu u inostranstvo.

 3. RASPUCHIN says:

  Već sam pisao ali da ponovim. Prije nekih , sada već možda , desetak godina su obnavljali i restaurirali crkvu svetog Vlaha. Šefica tima je rekla od prilike ovako : "Imali smo malih problema jer su temelji postavljeni obratno , odnosno u pogrešnom pravcu"! Dovoljno???

 4. Nemanja Vlahović says:

  Treba znati, Dubrovnik je u toku istorije bio srpski grad. Sve do XX veka Hrvata tamo nije bilo, u gradu su živeli Srbi (80-90 posto) i ostali (Italijani, Grci, itd.). Katolički Srbi. Može se to proveriti na osnovu rezultata austrijskog popisa stanovništva sa kraja XIX veka (Dalmacija je zajedno sa Dubrovnikom nakon Bečkog kongresa 1815. bila deo Austrije, nije bila u sastavu Ugarske). Kada je Jovan Jovanović Zmaj krajem XIX veka posetio Dubrovnik, prilikom prvog izlaska u grad pitao je meštanina: gde je srpska crkva. Čovek mu je odgovorio: "Brate, ti verovatno tražiš pravoslavnu crkvu. Jer ovde su sve crkve srpske." Na žalost, kasnije je naša crkva zauzela stav da Srbi trebaju biti pravoslavni, i onda Hrvati sa zadovoljstvom primili katoličke Dubrovčane u svoju naciju, i na ovaj način je srpski Dubrovnik vremenom postao "biser hrvatskih gradova".

  • Cp6a says:

   Komentar ti je fenomenalan, ali ti je zadnja rečenica mnogo naivna.

  • Veliki brat says:

   @Nemanja Popis na koji se pozivaš je krivotvorina srpskog časopisa u Dubrovniku. Krivotvoritelji su izbacili pojmove "srpskohrvatski jezik", što je stajalo u originalnom austrijskom popisu i zamijenili tu riječ sa "srpski". Samo laganjem i prevarom može se Dubrovnik (lažno) predstavljati kao srpski grad.

 5. Max says:

  Bedastoće. Prvi katolički franjevački samostan sv. Tome bio je u predgrađu Pile. Ovaj je srušen prilikom navještaja rata sa srpskim kraljem Urošem II. Milutinom 1317. zbog sigurnosnih razloga. Iste godine se počeo graditi današnji franjevački samostan unutar grada. Nemanjićka Srbija nikad nije vladala Dubrovnikom.

  • Ivana says:

   Ustašoidu beži iz hrvatske za dojčland vidiš kako to rade vaši mladi i pametniji od tebe ne čekaj oslobađanje.

   • Veliki brat says:

    @Ivana Ajde skuvaj nešto svom momku, mužu ili ocu, a mani se politike i povijesti. Preplitka si za ozbiljne rasprave. Budi žensko, rađaj djecu, spremaj i čisti. Za to si rođena, a politku ostavi muškarcima.

 6. Rista says:

  Bez veze i šta to ima veze? Pošto srpski đaci uče po hrvatskim školskim propisima iz školskih udžbenika štampanih u hrvatskoj, za dve tri generacije SRPSKE DECE NAŠA DECA ĆE NAM OBJAŠNJAVATI DA SU TO HRVATSKE CRKVE: Tako se kali čelik u hrvatskoj. Furune su u Srbiji.

  • Veliki brat says:

   To JESU hrvatske crkve.

 7. persida says:

  Ustase u mantijama glume hriscane.

 8. M says:

  Hoćete reći,Pravoslavne,a politički Bizantske ikone,jer to i širije,nekad bijaše i Bizant,kao što i Srbija bijaše Bizant!A to nema veze s nacijom,narodom,genetikom!I na Aljaski djeluje Ruska Pravoslavna crkva među Eskimima u USA,pa Eskimi nisu Rusi!Osim ako se dekretom to proglase!

 9. Archelay says:

  Mnogo znalaca su se pojavili na ovom slucaju.Ali niko nije pomenuo dijaceze Justinijana Prime(ime u prevodu Upravda) koji je u sestom veku uspostavio temelje zivljenje hrscanstva prema kojoj do Zadra potpadala pod Ohridske arhiopiskopije koja kasnije,odlukom Rima je primenjena u Patrijarsiju na rangu Konstantinopolske.Prema tome,nagadzanja i neosnovanih tvrdnja nose stetu ugleda bilo koje crkve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *