ЧУДО У ДУБРОВНИKУ, СРПСKЕ ИKОНЕ СЕ ПОЈАВИЛЕ ИСПОД KРЕЧА НА РИМОKАТОЛИЧKОМ МАНАСТИРУ!

ЧУДО У ДУБРОВНИKУ, СРПСKЕ ИKОНЕ СЕ ПОЈАВИЛЕ ИСПОД KРЕЧА НА РИМОKАТОЛИЧKОМ МАНАСТИРУ!

23 септембра 2020

Хрватска годинама скрива од очију јавности у Дубровнику, а уско је повезана са Србима у Дубровнику и њиховом страном историје.

Дубровник је један од најлепших градова на Јадранском мору, а у себи крије многе историјске тајне.
Често је био на мети многих освајача те није ништа чудно када се неке две историје или религије укрсте на истом месту. Ипак, једну ствар Хрватска годинама скрива од очију јавности у Дубровнику, а уско је повезана са Србима у Дубровнику и њиховом страном историје.Kако Објектив.рс открива на зидинама једног од фрањевачког манастира у Дубровнику појавиле су се испод малтера, ни мање ни више него православне иконе из 14. века.

Ова вест, међутим као да некоме у Хрватској не одговара да се прочује, те је потпуно игноришу, а чак и крију од објављивања, ваљда из страха да се не докаже да су и Срби некада насељавали Дубровник?!

Наиме, како за Објектив.рс прича Милош С. (38) који је посетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће, али и цркви Преображења Kристова угледао православне фреске нико од свештених лица није желео да му објасни о чему се то ради.

– Приметио сам да се испод малтера појављују иконе, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире, како православне тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне иконе. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без речи одлазили од мене – каже нам Милош.

Према његовим речима свуда где је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

– Истраживао сам мало и открио да су се први пут ове фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овде о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и иконе су поново изашле – открива своје истраживање Милош.

Све ово подсећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића „Време чуда“ када су нове комунистичке власти од цркве хтели да направе школу, али су кроз креч иконе избијале увек, ма колико пута да су их партизани кречили.

Kако наш портал сазнаје на иконама које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. века јер се на том месту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику.Према историјским записима до којих је дошао Објектив.рс на овоме месту цркву је подигао један од најмоћнијих српских ладара краљ Урош ИИ Милутин 1317. године те је могуће да иконе датирају из тог доба.

На званичном сајту Дубровачке бискупије када је реч о самостану Мале Браће у дубровнику не постоје записи пре 1317. године и доласка српског краља Уроша ИИ Милутина. Већ и они наводе да је „врло могуће да је самостан тада настао“.

Самостан је један од највећих и најмонументалнијих фрањевачких самостана. Има два клаустра: горњи (ренесансни, крстастих сводова и полукружних лукова) и доњи (романичко-готички, орнаментних ступића хексафора, розета и капитела разних облика: геометријских, биљних, људских и животињских) с крстастим сводовима и шетницом поврх. Михоје Брајков из Бара (прва пол. XИВ. ст.) је градио овај клаустар који спада у најбоља романичко-готичка остварења у Хрватској. Има 120 ступова и 12 масивних пиластара. Пресликан је у 17. ст. фрескама из живота светог Фрање. На зиду клаустра је саркофаг М. Гучетица из XИВ. ст. с рељефима, а у средњој шетници клаустра је фонтана с ликом св. Фрање“, стоји на сајту бискупије о овом здању.

У Хрватским медијима, али ни Дубровачким туристичким летцима не може се наћи да се на овом месту могу видети православне иконе из 14. века, већ се то вешто крије и нико не жели да прича о томе.

Послали смо питања Дубровачкој бискупији да нам објасни о чему се ради и да ли се дешава управо оно што смо гледали у филму „Време чуда“, али смо ми, а тако и наши читаоци и јавност остали ускраћени одговора.

KOMENTARI15 коментара

 1. За Србију says:

  Tako će i na Kosovu da preuzmu naše crkve i manastire i da ih proglase za katoličke. Već su počeli kod Novog Brda. Nemački ambasador presudio da je katolička crkva. Mi ne možemo da verujemo u ovakve presude nepozvanih i nekompetentnih tipova i u otimačinu, ali to je realnost u kojoj živimo. Zato moramo da nateramo državu da veoma ozbiljno i temeljito zaustavi ovakve scenarije.

 2. Ivana says:

  Pa cela Dalmacija, Slavonija, Lika, Kordun, Banija, Baranja, Moslavina su bili srpski krajevi. Ali vekovno pokatoličavanje i klanje Srba svaki put bez kazne za latine i hrvate doveo je do tog odnarođivanja Srba od Srpstva i pravoslavlja. Setite se grofa Jankovića Srbina iz Slavonije koji je posle postao katolik i hrvat. Setite se feldmaršala Mihajla Mikašinovića Srbina Lepavinskog kraja ( Manastir Lepavina ) i nebrojeno četničkih vojvoda iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna, danas su njihovi unuci hrvatine, katolici i ustaše. Setite se pokatoličavanja Srba Žumberka, Ivanć Gradskog kraja ( Manastir Marča) Unijaćenja pravoslavnih i svih zala Srbija nije baš NIKAD vratila hrvatima niti slično a kamo li isto e pa doći će vreme. Pametni hrvati posle par zadnjih pokolja beže u Evropu i bi na njihovom mestu NE ČEKAJTE.

  • Karital says:

   Sad kad pročitah tvoj komentar, vjeruj mi, uvako mi se strah u kosti.Razmišljam o bekstvu u inostranstvo.

 3. RASPUCHIN says:

  Већ сам писао али да поновим. Прије неких , сада већ можда , десетак година су обнављали и рестаурирали цркву светог Влаха. Шефица тима је рекла од прилике овако : "Имали смо малих проблема јер су темељи постављени обратно , односно у погрешном правцу"! Довољно???

 4. Nemanja Vlahović says:

  Treba znati, Dubrovnik je u toku istorije bio srpski grad. Sve do XX veka Hrvata tamo nije bilo, u gradu su živeli Srbi (80-90 posto) i ostali (Italijani, Grci, itd.). Katolički Srbi. Može se to proveriti na osnovu rezultata austrijskog popisa stanovništva sa kraja XIX veka (Dalmacija je zajedno sa Dubrovnikom nakon Bečkog kongresa 1815. bila deo Austrije, nije bila u sastavu Ugarske). Kada je Jovan Jovanović Zmaj krajem XIX veka posetio Dubrovnik, prilikom prvog izlaska u grad pitao je meštanina: gde je srpska crkva. Čovek mu je odgovorio: "Brate, ti verovatno tražiš pravoslavnu crkvu. Jer ovde su sve crkve srpske." Na žalost, kasnije je naša crkva zauzela stav da Srbi trebaju biti pravoslavni, i onda Hrvati sa zadovoljstvom primili katoličke Dubrovčane u svoju naciju, i na ovaj način je srpski Dubrovnik vremenom postao "biser hrvatskih gradova".

  • Cp6a says:

   Коментар ти је феноменалан, али ти је задња реченица много наивна.

  • Veliki brat says:

   @Nemanja Popis na koji se pozivaš je krivotvorina srpskog časopisa u Dubrovniku. Krivotvoritelji su izbacili pojmove "srpskohrvatski jezik", što je stajalo u originalnom austrijskom popisu i zamijenili tu riječ sa "srpski". Samo laganjem i prevarom može se Dubrovnik (lažno) predstavljati kao srpski grad.

 5. Max says:

  Bedastoće. Prvi katolički franjevački samostan sv. Tome bio je u predgrađu Pile. Ovaj je srušen prilikom navještaja rata sa srpskim kraljem Urošem II. Milutinom 1317. zbog sigurnosnih razloga. Iste godine se počeo graditi današnji franjevački samostan unutar grada. Nemanjićka Srbija nikad nije vladala Dubrovnikom.

  • Ivana says:

   Ustašoidu beži iz hrvatske za dojčland vidiš kako to rade vaši mladi i pametniji od tebe ne čekaj oslobađanje.

   • Veliki brat says:

    @Ivana Ajde skuvaj nešto svom momku, mužu ili ocu, a mani se politike i povijesti. Preplitka si za ozbiljne rasprave. Budi žensko, rađaj djecu, spremaj i čisti. Za to si rođena, a politku ostavi muškarcima.

 6. Риста says:

  Без везе и шта то има везе? Пошто српски ђаци уче по хрватским школским прописима из школских уџбеника штампаних у хрватској, за две три генерације СРПСКЕ ДЕЦЕ НАША ДЕЦА ЋЕ НАМ ОБЈАШЊАВАТИ ДА СУ ТО ХРВАТСКЕ ЦРКВЕ: Тако се кали челик у хрватској. Фуруне су у Србији.

 7. persida says:

  Ustase u mantijama glume hriscane.

 8. M says:

  Hoćete reći,Pravoslavne,a politički Bizantske ikone,jer to i širije,nekad bijaše i Bizant,kao što i Srbija bijaše Bizant!A to nema veze s nacijom,narodom,genetikom!I na Aljaski djeluje Ruska Pravoslavna crkva među Eskimima u USA,pa Eskimi nisu Rusi!Osim ako se dekretom to proglase!

 9. Archelay says:

  Mnogo znalaca su se pojavili na ovom slucaju.Ali niko nije pomenuo dijaceze Justinijana Prime(ime u prevodu Upravda) koji je u sestom veku uspostavio temelje zivljenje hrscanstva prema kojoj do Zadra potpadala pod Ohridske arhiopiskopije koja kasnije,odlukom Rima je primenjena u Patrijarsiju na rangu Konstantinopolske.Prema tome,nagadzanja i neosnovanih tvrdnja nose stetu ugleda bilo koje crkve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u