ЦУРЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Турске летелице, Британија, вежбе у Kаспијском мору… МОСKВА НА KОРАK ДА ПРЕДУЗМЕ БРУТАЛНЕ МЕРЕ

CURE INFORMACIJE: Turske letelice, Britanija, vežbe u Kaspijskom moru… MOSKVA NA KORAK DA PREDUZME BRUTALNE MERE

12 jula 2022

Pokušaji predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva da se distancira od partnerskih odnosa sa Rusijom dovešće zemlju do određenih posledica.

Ovaj zaključak izneli su novinari informativnog izdanja „Cargrad“. Autori članka nisu zanemarili čudno ponašanje predsednika Kazahstana, a objasnili su i zašto su najnovije spoljnopolitičke odluke Nur-Sultana počele da izazivaju pitanja u Rusiji.Analitičari „Cargrada” su skrenuli pažnju na to da je pod predsedništvom Kasim-Žomarta Tokajeva nastala izvesna kriza u odnosima Rusije i Kazahstana. Čudno ponašanje kazahstanskog lidera pokreće određena pitanja Moskve. Nur-Sultan je počeo da donosi određene spoljnopolitičke odluke sa antiruskim prizvukom.

Kazahstanske vlasti pokušavaju da uspostave saradnju sa zapadnim partnerima delujući na štetu Ruske Federacije. Ovakav pristup primorao je Moskvu da preduzme određene mere.

– Čudno ponašanje Kasima-Žomarta Tokajeva izaziva pitanja Rusije od početka specijalne operacije, od kojih je glavno: Zašto, dođavola, dopuštamo prolaz kazahstanske nafte preko naše teritorije u Rumuniju, a zatim u Ukrajinu? Prestanak rada Kaspijskog cevovodnog konzorcijuma umanjiće prihode republičkog budžeta, koji su do sada omogućavali da se održe niske cene – objašnjavaju autori članka.

Novinari su nagovestili da vlasti Kazahstana ne nameravaju da idu na pomirenje sa Moskvom, jer pokušavaju da samostalno donose spoljnopolitičke odluke u vezi sa uspostavljanjem saradnje sa zapadnim zemljama.

– Već su procurile informacije da je Kazahstan ubrzao pregovarački proces o kupovini turskih bespilotnih letelica, o izgradnji turske vojne baze u Kazahstanu. Kazahstan i Velika Britanija planiraju da ove jeseni izvedu vojne vežbe u Kaspijskom moru – rezimirali su autori materijala.

Ono što je nejasno u celoj ovoj situaciji je činjenica da su Rusi nedavno u Kazahstanu, tokom režirane obojene revolucije bukvalno sačuvali život Tokajevu koji je bio praktično svrgnut od strane hiljada stranih plaćenika ubačenih spolja.

Šta se desilo sa Tokajevom od tada do danas za širu javnost nije poznato.

(Carigrad/Informer)

KOMENTARI8 komentara

 1. ko says:

  I kazahstan vodi izdajnik, juda ... HAZAR !!!

 2. Hector says:

  Da li je Tokajev od ove sorte političara: prevrtljiv, podmitljiv, pogodan za ucenjivanje zbog raznih svojih slabosti, vlast mu je droga, narcisoidan, ubeđen u sopstvenu izuzetnost u politici, možda i u svoju istorijsku veličinu i značaj za narod i državu. A pre svega koristoljubiv i nezajažljiv u grabeži. Prototip ovakvog je Zelenski, poznata stvar, ali, za Tokajeva se pitam. Još ako se dve sile na smrt bore u njegovoj blizini, kome li će se prikloniti? Da ovo nije možda principijelno pitanje za njega, nekim čudom? "Ako vidiš negde na dnu okeana da se dve ribe svađaju, znaj da je Englez u blizini"- Mahatma Gandi, kratko i jasno opisano sveprisutno zlo. Izgleda da je Tokajev "uskladio" svoje lične interese pod uticajem "blizine" Engleza ili Amerikanaca, ili oboje. Mada je sve to ista kuhinja, nacionalne ili nadnacionalne neformalne strukture globalne moći i uticaja i nisu važne da se lociraju, koliko je važna očiglednost njihovog razornog delovanje u svetu. Reklo bi se da je Tokajev "obrađen". Pomenuti ukrajinski vođa je posadio tikve sa đavolom i sada se "prinos" očekivano lupa o glavu njegovog naroda. Tačnije, onog većeg dela koji nije bogat. Zelenski još nije dobio svoju porciju po glavi, ali teško da će je izbeći. Da vidimo kako Tokajevu ide ovo sa tikvama, ako se stvarno upustio u ludost čačkanja ruske mečke iz komšiluka.

 3. milorad5 says:

  pa izgleda da će tokajev da se oklizne na sapun,nema mu druge,kazahstan je toliko strateški važan region za rusiju da tu nema cenkanja niti popusta.

 4. šatorćina od sastanka says:

  Kur-sultan je dobio popizdikis a tek će da dobije hronični. Putin će morati da se koristi brutalnošću i strahom kao i kauboji, dobrim ne ide sa svima, nekima treba pokazati silu.

  • persida says:

   Da li je to onaj isti Sultan koga je Putin nedavno spasao od takozvanog teriorizma???

 5. Milutin says:

  Cilj Zapada nisu "sitne" razmirice Kazahstana sa Rusijom. Cilj je mnogo veći. Evroazijska Unija. Što je moguće više usporiti sklapanje pazla novog sveta. A tu nisu više interesantne siromašne ratničke zemlje tipa Avganistana već zemlje bogate elite koje žive od izvoza sirovina i to energetskih, kao što je Kazahstan. Tamo gde treba "savladati" mali broj ljudi da bi se postigao stvarni, dugoročni, cilj. Posebno u situaciji kad je Rusija skoncentrisana na Ukrajinu. Ali time će sve zemlje buduće Evroazijske Unije, uključujući BRIKS, Šangajsku grupu, da se još brže ujedinjuju u jedan glas. Kazahstan će u tom pogledu biti samo katalizator koji će to ubrzati. A da sve bude interesantnije, upravo Zapad je dodao taj katalizator evroazojskoj uniji.

 6. persida says:

  Zapadni majmuni izgubili razum.

  • bilje says:

   Posto je na zapadu sotonski nakot,postovana Persida,molim Vas ne vredjajte MAJMUNE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *