ЧУРКИН НА СЕДНИЦИ СБ УН: „Амери, доста је било!“

ČURKIN NA SEDNICI SB UN: „Ameri, dosta je bilo!“

26 septembra 2016

churkin-un-chemical-report-45z

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je u nedelju na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana zbog situacije u Siriji, da Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rešavanju krize u ovoj bliskoistočnoj republici.

Čurkin je naglasio važnost političkog rešavanja krize i izjavio da su nedopustivi jednostrani zahtevi zapadnih partnera.

– Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu deo političkog procesa – naglasio je ruski diplomata.

U suprotnom, naveo je Čerkin, „sve više sumnjamo da je sve to usmereno na spasavanje Nusra front od napada“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne, rekao je Čurkin.

– Povratak mira u Siriji je praktično nemoguć – dodao je on.

SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je reč o razgraničenju terorista i opozicije.

– Kao rezultat višemesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savesno realizovan to bi omogućilo da se stanje na zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijskih dogovora pod okriljem UN – izjavio je Čurkin.

Sporazum Rusije i SAD o Siriji još nije mrtav, iako situacija u Siriji ostaje vrlo složena, zaključio je Čurkin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pitagora says:

    Lepo ga vidim kad je to izgovorio. Lepo ga vidim...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *