ЧУРКИН НАЈАВИО: Русија опет улаже вето!

ЧУРКИН НАЈАВИО: Русија опет улаже вето!

27 јула 2015

Churkin 544Русија ће ставити вето на резолуцију СБ УН о стварању специјалног суда о паду малезијског авиона МХ17, изјавио је руски амбасадор у СБ Виталиј Чуркин.

“Гласаћемо против. Нема сумње у то. Ако резолуција добије девет или више гласова, ставићемо вето“, навео је он.

Чуркин је изјавио да је сигуран да резолуција неће бити усвојена и навео да они који су за њено усвајање “покушавају да створе нове несугласице које би могле имати далекосежне последице по међународне односе“, преноси “Тас“.

Малезијски авион на лету МХ17 срушен је у Украјини у регији Доњецка 17. јула прошле године. Свих 238 путника и 15 чланова посаде, који су долазили из десет различитих држава, су погинули.

Основна верзија катастрофе је да је он оборен ракетом, а украјинске власти и представници полиције самопроглашене Доњецке народне републике су кривили једни друге за трагедију.

Тренутно постоје два нацрта резолуције који се разматрају у Савету безбедности Уједињених нација.

Једна од њих – коју подноси малезијска делегација – квалификује трагедију као “претњу међународном миру и безбедности“ и захтева стварање међународног трибунала за проналажење одговорних.

Други нацрт припремила је Русија и фокусира се на подршку у истрази и предлаже да се именује специјални изасланик генералног секретара УН да се реши овај процес.

KOMENTARI3 коментара

  1. Apis says:

    Nije kriv ko je oborio avion. Kriv je onaj sto je dao trasu leta iznad zone tatnih operacija. Da je neko oborio avion iznad Iraka u vreme americke zlocinacke agresije na Irak da li bi svet uopste diskutovao tome?

  2. mija says:

    Tako je. Na ad hoc tribunal Rusija ne treba da stavi svoju saglasnost. Ad hoc tribunali su vrlo vešta podvala Zapada koja se sastoji u tome da se jednom političkom telu, inkvizicijskoj organizaciji koja i isražuje i tuži i sudi, političkoj kaznenoj ekspediciji, daje pravno ruho, privid suda. Dok svetska javnost na osnovu njihovog naziva veruje da je ovi tribunali nastoje da zadovolje pravdu i medjunarodno pravo, oni mirno obavljaju politički zadatak dobijen od nalogodavca, ne osvrćući se ni na jedno ni na drugo. Tužioci i sudije su naravno svesni svog prljavog zadatka, ali to verovatno ne tumače kao prevaru, već kao svoj politički angažman za više ciljeve i spavaju mirno. Rusi su pročitali Zapad i neće dozvoliti da on oko njih isplete ovakvu mrežu.

  3. За Србију says:

    Čim je avion srušen, znali smo ko ga je srušio, a ko će da bude optužen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u